closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Василь Орлецький: "Вперше впроваджено систему футбольних ліг області"

Василь Орлецький: "Вперше впроваджено систему футбольних ліг області"
Источник фото:
кнопка перехода
Изменить размер a+ a-
895
0

Розпочався новий сезон Великого футболу в Чернівецький області. Цей сезон суттєво відрізнятиметься від усіх попередніх системою новацій, яку впровадило керівництво Федерації футболу Чернівецької області у 2019 році. Що саме змінилося, в чому полягає сутність нововведень – про це говоримо з очільником ФФЧО, паном Василем Орлецьким.

- Василе Григоровичу, вже, напевно, всі знають про нову структуру в обласному футболі, але не всім відомо, в чому саме полягають нововведення. Розкажіть, будь ласка, що саме змінилося і які перспективи у новій побудові буковинського футболу?

- Важливі зміни структури в обласному футболі, які мали би стати моделлю також і для всього футболу України, відбуваються нині поступово. Вперше на території нашої країни саме в Чернівецькій області впроваджено систему футбольних ліг області, яка функціонує вже з цього року. На даний момент до цього експерименту, який у майбутньому сезоні стане законом для всього буковинського футболу, в чемпіонатах Першої та Другої ліг залучено команди Чернівців, Глибоцького і частково Новоселицького району, а Суперліга була відкритою для представників усіх куточків області. Ця структура має забезпечити виконання повноцінного спортивного принципу, тобто, наприклад, право на участь у чемпіонаті вищої (супер) ліги може мати тільки та команда, яка або вже на даний момент являється її учасницею, або завоювала це право в якості переможця чи призера чемпіонату нижчої ліги.

Читайте також: Чемпіонат Чернівецької області. Огляд матчів 4-го туру

- Чому виникла ідея побудови подібної системи і в чому полягатиме принцип формування ліг області?

- Ну, по-перше, не забуваймо й про те, що з 2020 року в Україні скасовуються районні державні адміністрації (РДА), що унеможливлює проведення чемпіонатів районів з футболу у звичному для всіх нас вигляді, тому перебудова обласного футболу на лігову структуру є не тільки перспективною, а й єдиною можливою, що надало нам напрямок діяльності в плані введення новаторства в українському футболі. Відповідаюче на ваше друге запитання, скажемо так: зрештою, перша і друга ліги формуватимуться все ж відповідно до старої географічно-політичної районної футбольної структури і об’єднуватимуть у певних зонах команди певних районів, що полегшить транспортні й часові витрати.

- Тобто, ви допускаєте, що подібна футбольно-структурна модель запрацює на території усієї України?

- У майбутньому така структура неодмінно мала би стати частиною структури всеукраїнського футболу й розповсюдитися по всіх областях України, на зразок сучасних чемпіонатів європейських країн. Скажімо, вища, перша і друга ліги обласного аматорського футболу мали б відповідати рівню 6, 7 та 8-ї ліг всеукраїнських змагань, на зразок побудови німецьких бундес і ландесліг або лігових структур інших європейських країн. Звичайно, зрозумілим є й той факт, що такі процеси не відбуваються за один-два роки. Це – справа як мінімум 5-6-ти років перебудови національного футболу, але це – необхідний процес, який наразі дуже на часі, і який стане тільки на користь українському футболу.

- Які перспективи відповідно цього має обласний дитячо-юнацький футбол? Чи з’явиться можливість у численних вихованців обласних футбольних секцій бути масово залученими до обласних чемпіонатів з футболу серед аматорів?

- Звичайно, що так! Тут ще нам "на руку" діє важливе рішення, до якого ми дійшли свого часу разом із очільниками районних футбольних федерацій Буковини. Це – принципове правило "один гравець – одна команда"! Колись це одне з найважливіших і найпринциповіших рішень для крайового футболу було вирішене одноголосним рішенням "за" і відтепер численним футбольним уболівальникам Буковини слід не тільки очікувати певного упорядкування у складах своїх улюблених команд, а й, що найголовніше, цей момент однозначно дає дорогу у світ дорослого футболу численним вихованцям обласних футбольних секцій, які відтепер не працюватимуть "вхолосту" і делегуватимуть молодих гравців до складів команд-учасниць чемпіонатів області, таким чином розвиваючися й рухаючися вперед. Підвищення задіяності молодих футболістів – головна перевага принципового відношення до правила "1 гравець – 1 команда"!

- Які ще позитивні нюанси можна відмітити відповідно впровадження нової структури в обласному футболі?

- Безумовно, це впровадження різних вимог відповідно до статусу команд і відповідних футбольних ліг. Воно передбачає перспективу покращення футбольної інфраструктури в регіонах. Зрозуміло, що вимоги до команд Суперліги, скажімо, одні, а для представників першої та другої ліг – інші, простіші. Але, якщо хтось захоче підвищитися в класі, буде змушений не тільки виграти чемпіонат у нижчій лізі, а й підтягнути інфраструктуру своєї команди до відповідних вимог вищих ліг. То ж, розвиток обласного футболу буде забезпечений і таким чином.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →