closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Артур Білик: "Футбольній інфраструктурі Теплівки можна позаздрити"

Артур Білик: "Футбольній інфраструктурі Теплівки можна позаздрити"
Изменить размер a+ a-
5402
0

Перші згадки про село Теплівка Пирятинського району Полтавської області датовані 1740 роком. Коли цей населений пункт отримав назву від імені його власника Григорія Теплова. Російський граф Теплов вирощував тут американський тютюн, був власником кінного заводу. За радянської епохи у Теплівці зросли троє Героїв Радянського Союзу - Олександр Іванько, Олександр Бідненко, Іван Третяк та всесвітньовідомий вчений у галузі селекції та насінництва пшениці Василь Ремесло. Нині у селі мешкає близько 1000 людей. Небагато, але на відміну від більшості українських сіл такого розміру, які, на жаль, занепадають у Теплівці все навпаки. Функціонує все, вся інфраструктура: дитячий садок, школа, клуб, спортивні організації. Село вражає своєю ошатністю. Всюди установлені урни та лавки, висаджені квіти, кущі, дерева. І, звичайно ж, велику увагу у Теплівці приділяють розвитку футболу. Кілька років тому тут почали відроджувати забуті футбольні традиції. Місцеві мешканці об'єдналися і власними руками облаштували стандартне поле для гри. А нещодавно у Теплівці за підтримки футбольних меценатів відкрили ще й міні-футбольне поле зі штучним покриттям. Про те, як Теплівка стає одним із центрів розвитку футболу на Полтавщині говоримо з Артуром Біликом – організатором, гравцем ФК "Теплівка".

- Артуре, можна сказати, що завдяки місцевій громаді у Теплівці вдалося відродити футбол ?

- Думаю, що так. Громада приклала багато зусиль для відродження футболу у Теплівці. Моє рідне село завжди мало славні футбольні традиції. Тут народилося багато яскравих футбольних постатей, їхню гру оплесками зустрічала місцева публіка. Вони не грали у командах майстрів, але глядачі шаленіли від їхніх віртуозних дій на смарагдовому газоні. Були у нас свої Блохіни, Бести, Мюллери і Шумахери. За часів СРСР теплівський "Старт" успішно змагався у чемпіонаті Пирятинського району. Сільські гравці виступали за збірну району у чемпіонаті Полтавської області. Потім почався певний занепад, футбольна команда припинила існування. Приємно, що у наші дні знайшлися люди, які вирішили, що у селі повинен розвиватися футбол. У 2014 році було засновано ФК "СМТ Старт", який заявився у чемпіонат Пирятинського району. СМТ розшифровується, як – Смотрики, Малютинці, Теплівка. Мешканці цих трьох сусідніх сіл, власне, і сформували склад "Старту". Перший сезон ми завершили у середині турнірної таблиці. У 2015 були другими, у 2016-третіми.

- Як склався для команди цьогорічний сезону ?

- Цього сезону під новою назвою ФК "Теплівка" виступали на два фронти: відкритому чемпіонаті Яготинського району та Пирятинському. На Яготинщині посіли друге місце у першій лізі, на Пирятинщині – третє. Запитаєте чому грали відразу у двох турнірах? Все дуже просто. У чемпіонаті Пирятинського району виступає всього шість команд, змагання важко назвати повноцінними. Тому попросилися до своїх сусідів з Київщини, і нам дозволили виступати у чемпіонаті Яготинщини, де організація проведення змагань на високому рівні. У чемпіонаті району боротьбу за медалі вела 21 команда, проходив він у трьох лігах. Важливим фактором є те, що у Яготинському районі регламентом дозволено заявляти лише п’ятьох "легіонерів". Районна федерація заохочує, щоб склади команд формували місцеві футболісти. У Пирятинському районі ця цифра більша – вісім "легіонерів". Грошовиті команди цим користуються сповна. Приміром, минулого сезону у поєдинку лідерів "Великої Кручі", "Давидівки" і "Смотриків" на поле вийшов весь футбольний аматорський цвіт: гравці обласного чемпіона "Олімпії" (Савинці), брати Петро і Олексій Ротані…

- За "Теплівку" виступають відомі футболісти?

- Ні. У нас дещо інша кадрова політика. Перевага надається виключно теплівським футболістам, є декілька хлопців з сусідніх населених пунктів. Склад у нас дуже молодий, наприклад, у першому колі чемпіонату Яготинського району за "Теплівку" переважно грали десяти-та одинадцятикласники. Щоправда, після першого кола склад команди зазнав суттєвих змін. Починали чемпіонат одні, закінчували – інші. Дехто з молоді втомився психологічно, дехто "підсів" фізично. Колектив потребував "свіжої крові", вважаю, що нові гравці підсилили "Теплівку". Всього за сезон футболку "Теплівки" одягали понад тридцять гравців. До речі, троє наших футболістів були серед номінантів у визначенні кращих гравців чемпіонату Яготинського району. Вадим Панченко став кращим бомбардиром у першій лізі.

- Хто тренує ФК "Теплівка"?

- Як такого офіційного головного тренера у нас немає. Усі кадрові питання вирішують ветерани команди, які користується повагою серед одноклубників.

- Як команда готуватиметься до нового сезону? Чи будуть новачки?

- Готуємося до нового сезону через матчі футзального чемпіонату Пирятинського району. Ці змагання проходять у Пирятині на майданчиках зі штучним покриттям, на свіжому повітрі. Що стосується нових футболістів, то ще будемо думати над цим питанням. В усіх справах ми радимось колективно. Потрібно визначитися з тим, як формуватиметься склад ФК "Теплівка" у подальшому: його "кістяк" складатиме місцева молодь, чи гравці з досвідом.

- Нещодавно у Теплівці за участі керівництва Полтавської області відкрили штучний міні-футбольний майданчик.

- Так. І за це треба подякувати місцевим меценатам, які вкладають у розвиток футболу чималі кошти, та обласним депутатам, які включили Теплівку в обласну Програму розвитку фізичної культури та спорту. Честь перерізати стрічку надали поважним гостям – голові Полтавської обласної ради Олександру Біленькому, депутату облради Івану Близнюку. На новому полі зі штучним покриттям, зможуть грати у футбол не лише мешканці Теплівки. Наше село географічно розташоване у центрі трьох громад, тому мешканці Малютинців і Смотриків мають можливість також залучатися до цього виду спорту: приїздити, організовувати футбольні матчі, тренування. До слово, наш стандартний газон за підсумками сезону на Яготинщині переміг у номінації "За кращу підготовку футбольного поля". Футбольній інфраструктурі, яка є у невеличкому селі Теплівка можуть позаздрити у містах. Я би навіть сказав спортивній інфраструктурі. Бо є ще відкрита ковзанка і спортивна зала, в якій взимку вирують волейбольні і баскетбольні баталії.

- На сьогодні ФК "Теплівка" є командою районного рівня. Що буде завтра?

- Ви ж самі бачите, яка в Україні останніми десятиріччями тенденція – сільське населення скорочується, деякі села взагалі зникають з мапи. Тож, прогнозувати, щось складно. Звичайно, хочеться, щоб життя у мальовничій Теплівці покращувалося, а футбольна команда прогресувала, досягала нових звершень. Для занять футболом у нас створені чудові умови.

- Артуре, і насамкінець розкажіть трохи про себе.

-Мені 23 роки, закінчив Національний авіаційний університет у Києві. Повернувся у Теплівку, допомагаю своєму батьку Юрію Володимировичу, який очолює фермерське господарство. Разом з ним опікуємося ФК "Теплівка", футбольною інфраструктурою, популяризацією гри мільйонів серед дітей та молоді. Раніше я грав у Яготинському районі за "Максимум" (Лемешівка), а також за ФК "Пирятин", що виступає у першій лізі чемпіонату Полтавської області. До слова, з пирятинської команди за нас виступають ще ряд гравців – Вадим Панченко, Віктор Панько, Андрій Букша, Артем Сергієнко, Дмитро Данильченко, Валентин Михолат. Відзначу, що ветеранська команда "Пирятина" одна з найсильніших в Україні, у 2015 році вигравала клубний чемпіонат Європи. Утім, наразі всі мої думки пов’язані з ФК "Теплівка". З цією командою прагнутиму завоювати якомога більше футбольних трофеїв.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →