closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Парад регіональних чемпіонатів. Тернопільська область

Парад регіональних чемпіонатів. Тернопільська область
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
8967
1

Як і у всіх інших куточках України, футбол на Тернопільщині дуже люблять. Але, на жаль для місцевих вболівальників, на сьогоднішній день область на професійному рівні представлена лише одним клубом – ФК "Тернопіль". Втім, вже у найближчому майбутньому ситуація може змінитися на краще. Про повернення до сім’ї професіоналів мріє тернопільська "Нива". А ще матчі другої вітчизняної ліги хочуть бачити у Теребовлі, влада якої потрохи допомагає місцевій "Ниві" розвивати клубну інфраструктуру.

Наразі поціновувачі народної гри в Тернопільській області задовольняються, переглядаючи наживо матчі чемпіонату та Кубку України серед аматорів, а також поєдинки чемпіонату та Кубку Тернопільщини. До речі, у змаганнях аматорів на національному рівні область представлена одразу чотирма командами. Так, у першій групі чемпіонату України виступають дві "Ниви" (тернопільська та теребовлянська), а також "Чортків-Педуніверситет", а у Кубку країни змагалася "ДСО-Поділля". Щоправда, представник Тернопільського району вже припинив боротьбу за трофей, поступившись у попередньому раунді "Самбіру" (Львівська область).

Третій поспіль чемпіонський титул Теребовлі

Щодо чемпіонату Тернопільщини, то у порівнянні з минулим роком на старт вийшли десять колективів. До календаря був включений і одинадцятий – "Зборів", проте восьма команда за підсумками минулого сезону так і не стартувала.

Перед початком сезону головними претендентами на перемогу вважалися чемпіон області-2015 "Нива" (Теребовля), відроджена тернопільська "Нива" та "Агрон-ОТГ" (Великі Гаї). Саме ці команди і захопили лідерство після стартових турів. Проте надалі підопічні Петра Бадла, які паралельно виступали ще й у чемпіонаті України серед аматорів, здали позиції, тоді як теребовлянська "Нива" та "Агрон-ОТГ" до завершення першого кола йшли нога в ногу. При цьому представник Великих Гаїв у третьому турі здолав прямого конкурента з рахунком 2:1.

Турнірна таблиця першого кола

Після літньої перерви на авансцену вийшов ще "Чортків", який отримав неабияке підсилення у вигляді цілого ряду колишніх гравців ФК "Тернопіль" та його екс-головного тренера. Якщо у першому колі команда програла всі матчі та безнадійно осіла на дні турнірної таблиці, то у другому підопічні Василя Івегеша набрали аж 19 очок (другий результат після теребовлянської "Ниви"). І хоча вскочити на п’єдестал пошани чортківчанам не вдалося, вони відіграли важливу роль у визначені долі золотих медалей. У 15-му турі саме "Чортків" завдав першої у сезоні поразки лідируючому на той момент "Агрону-ОТГ" і таким чином відкрив шлях нагору "Ниві", якій, до речі, поступився (1:2).

Турнірна таблиця другого кола

Інтрига у боротьбі за призові місця – це те, що суттєво відрізняло цьогорічний чемпіонат від попереднього. Рік тому "Нива" (Теребовля) достроково здобула золоті медалі. В цьому ж сезоні доля чемпіонського титулу, як і бронзових нагород турніру, вирішувалася у останньому турі. До нього команда Назара Козака підійшла, маючи перевагу у одне очко над "Агроном-ОТГ". Забивши на останніх секундах два м’ячі у ворота аутсайдеру ФК "Збруч", теребовлянська "Нива" втретє поспіль (і четвертий раз у історії) стала чемпіоном Тернопільської області. "Агрон-ОТГ" фінішував другим, а третє місце посів "ДСО-Поділля".

Цікаво, що на протязі року "Агрон-ОТГ" тричі переміг чемпіона (причому з однаковим рахунком – 2:1) – двічі у рамках чемпіонату, і ще раз вже у чвертьфіналі Кубка області (матч-відповідь завершився внічию 1:1).

Підсумкова турнірна таблиця чемпіонату Тернопільщини-2016

Влітку "Ниві" підкорилася ще одна обласна вершина – у матчі за Суперкубок області теребовляни з рахунком 2:0 здолали бережанську "Ниву". Успіх команді гарантували результативні удари Віктора Ковалика та Сергія Кармаліти. Також дві "Ниви" розіграли і Кубок області. Щоправда, мова йде про тернопільську та бережанську команди. На центральному стадіоні у Тернополі команда Петра Бадла завдяки голам Андрія Понєдєльніка та Віктора Яневича здобула вольову перемогу – 2:1.

Загальна статистика чемпіонату Тернопільщини

Повертаючись до підсумків чемпіонату Тернопільщини зазначимо, що всього було зіграно 89 з 90 запланованих поєдинків. Єдина неявка була зафіксована у 16-му турі, коли "Дністер" не виїхав на матч з "Нивою" (Теребовля). Більше ніж у половині поєдинків (47) перемогли господарі, тоді як гості святкували успіх у 26 іграх. І всього 17 матчів переможця не виявили.

Результативність турніру склала 256 голів (в середньому – 2.88 за гру). На рахунку команд-господарів – 146 результативних ударів (57%), гостей – 110 (43%). Цікаво, що одразу у 11 матчах (12,36%) глядачі забитих м’ячів не дочекалися, а це рідкість для змагань аматорів. Проте найпопулярнішим рахунком у цьому сезоні був 1:0. Такий результат зафіксовано у 19 матчах (21,34%). Також відзначимо, що майже чверть поєдинків (22) завершилися розгром однієї з команд, тобто перемогою з різницею в три і більше м’ячів.

Нижче приведена гістограма голів у чемпіонаті Тернопільщини, з якої слідує, що більш ніж 40% всіх м’ячів були забиті у останні півгодини матчів.

Командні показники

Майже за всіма показниками найкращою командою чемпіонату стала "Нива" (Теребовля). Підопічні Назара Козака здобули найбільшу кількість перемог та пропустили лише сім м’ячів. При цьому "Нива" набрала найбільше очок як в домашніх матчах, так і на виїзді. Не дивно, що саме ця команда тріумфувала у чемпіонаті.

Турнірна таблиця домашніх матчів

Турніра таблиця виїздних матчів

Найкращою ж атакою може похвалитися "Чортків". Команда Василя Івегеша забила 38 голів, 30 з яких – вже у другому колі змагань. До речі, "Чортків" не тільки багато забивав, але й немало пропускав. Всього за участі цієї команди в чемпіонаті Тернопільщини було забито 78 голів – і це найкращий показник сезону. Менше всього голів глядачі побачили у поєдинках за участю тернопільської та теребовлянської "Ниви" - по 41.

А ось найгірша оборона була у "Збруча". Команда з Підволочиська пропустила аж 45 м’ячів. Саме "Збруч" встановив антирекорд сезону, поступившись на виїзді "Ниві" (Теребовля) з рахунком 0:8. Всього у чемпіонаті команда зазнала сім розгромних поразок.

Ще одна "Нива" - бережанська – не тільки дійшла до фіналу Кубка Тернопільщини, а ще й була близька до того, щоб піднятися на п’єдестал пошани (востаннє це представнику Бережан вдалося у 2014 році – друге місце). Але для успіху команді трішечки чогось забракло. Можливо, досвіду, адже саме "Нива" була наймолодшим колективом чемпіонату. Середній вік гравців команди, які виходили на поле, склав трошки більше 21 року. Кістяк "Ниви" склали футболісті 1995-1996 років народження. Хоча у складі команди були і досвідчені гравці. Зокрема Ігор Твардовський, який ще у другому чемпіонаті незалежної України грав у складі бережанського "Соколу" у перехідній лізі.

Про цікавих особистостей цьогорічного чемпіонату Тернопільщини ще поговоримо нижче, а поки що закінчимо тему командних здобутків. На черзі – найтриваліші серії. Найбільше перемог поспіль здобув "Агрон-ОТГ", який з кінця травня по липень виграв шість матчів. Представнику Великих Гаїв належить і найдовша безпрограшна серія – 14 поєдинків. В той же час "Нива" з Теребовлі встановила найтривалішу "суху" серію – команда Назара Козака не пропускала у шести іграх поспіль.

"Чортків", в свою чергу, пропустив у дев’яти останніх матчах чемпіонату, що є антирекордом сезону (такий самий показник мають ще "Збруч" та "Копичинці"). Що цікаво, стільки ж поєдинків налічують результативна та програшні серії команди – також найдовші у цьому році.

Творцем ще одного "досягнення" є тернопільська "Нива". Команда Петра Бадла у другому колі здобула перемогу лише у останньому матчі. Саме тернополяни стали творцем найтривалішої безвиграшної серії (12 зустрічей).

І на останок – про відвідуваність. Одразу шість матчів чемпіонату зібрали на трибунах щонайменше 1000 глядачів (принаймні, такі цифри були зафіксовані у рапортів арбітрів). Цікаво, що всі вони були зіграні у травні та червні. Найбільш відвідуваним став поєдинок 4-го туру, в якому "Нива" (Теребовля) приймала "Копичинці" - 2000 глядачів. А на початку літа 1700 любителів футболу відвідали матч "Чортків" - "Нива" (Тернопіль).

Найвідоміші та найкращі гравці сезону

Колишні професійні футболісти, які в свій час пограли на найвищому рівні, завжди прикрашають своєю участю будь-які змагання аматорів. Їх безцінний досвід та добрі поради є однією з рушійних сил прогресу юних футболістів.

Не обійшовся без участі досвідчених (або як їх ще називають "погравших") гравців і цьогорічний чемпіонат Тернопільської області. Прізвища цих футболістів добре відомі вболівальникам з Тернопільщини і не тільки. Зокрема, Автанділа Гвіанідзе українські поціновувачі футболу з чималим стажем мають пам’ятати по виступам за тернопільську "Ниву" у Вищій лізі України. У 1999 році півзахисник, який переїхав до Файного міста з батумського "Динамо", запам’ятався двома влучними ударами у матчах з "Шахтарем" та київським "Динамо".

У чемпіонаті Тернопільщини-2016 Гвіанідзе захищав кольори "Агрону-ОТГ", у складі якого провів 10 матчів. Колишній одноклубник грузинського півзахисника Андрій Шпак повів за собою однойменну команду рідного селища - "Копичинці", яка повернулася до обласних перегонів після кількарічної перерви. У чемпіонаті Тернопільщини колишній гравець "Ниви" (зіграв за команду у Вищій лізі 54 матчі та забив 5 м’ячів) провів 17 поєдинків та відзначився 5 влучними ударами. До речі, Шпак став найстаршим бомбардиром сезону.

Вистачало екс-гравців тернопільської "Ниви" і у складах інших команд. Зокрема, за "Збруч" виступали Гоцалюк Віталій, Андрій Біскуп (син Ігоря Біскупа) та Михайло Оліяр. Кольори "Агрону-ОТГ" захищав Віктор Ковальчук, за "ДСО-Поділля" на поле виходили Юрій Беркита, Микола Вірковський, Андрій Гринченко, а Олег Лівіцький був помічений у футболці "Ниви" (Теребовля). І це ще далеко не повний список.

Втім, більшість гравців чемпіонату Тернопільської області не мають досвіду виступів на професійному рівні і лише роблять перші кроки у дорослому футболі. Хтозна, можливо, саме хтось з них повторить шлях Григорія Ярмаша. Наразі 31-річний захисник є одним з двох (разом з Ігорем Покідько) уродженців Тернопільської області (народився у селищі Залізці), що досяг рівня гравця національної збірної України (зіграв 8 матчів). Так, ще до Ярмаша до складу команди викликалися Дмитро Тяпушкін, Сергій Леженцев та Андрій Василитчук, але всі вони народилися за межами Тернопільщини.

Серед тих, хто вирізнявся на фоні інших, відзначимо Ігоря Гаталу. 18-річний нападник "Агрона-ОТГ" забив у 18 матчах чемпіонату вісім м’ячів. Цього виявилося достатньо для того, щоб здобути титул кращого бомбардира сезону. На один гол менше записав собі в актив інший гравець срібного призера – Іван Бачинський. Шість м’ячів забили одразу шестеро футболістів. Серед них – Іван Тарабалка ("Дністер"/"Чортків"), який ще нещодавно грав за ФК "Тернопіль" у першій лізі України, вже згадуваний вище Юрій Беркита (у літню перерву перейшов з теребовлянської "Ниви" в "ДСО-Поділля"), 18-річний вихованець тернопільської ДЮСШ Артем Вітович ("Козова") і його одноклубник Юрій Сорочан, якого визнали кращим нападником чемпіонату, та брати-близнюки КогутиІван і Микола, які влітку змінили бережанську "Ниву" на "Чортків".

Кращі бомбардири чемпіонату Тернопільщини-2016

До речі, у цьогорічному чемпіонаті Тернопільщини грали одразу чотири гравці з прізвищем Когут. Але найбільше представництво у турнірі мала династія Бадло. Вона була представлена одразу п’ятьма футболістами. Зокрема, братами Ігорем та Петром Климентійовичами (останній довгий час виступав у Казахстані, де неодноразово ставав чемпіоном країни), які захищали кольори різних команд – "Агрону-ОТГ" та тернопільської "Ниви" відповідно. У складі "жовто-зелених" також виступали їх сини – Валерій і Андрій Петровичі та Віталій Ігорович.

Кращим воротарем сезону Тернопільська обласна федерація футболу визнала Максима Механіва. 20-річний голкіпер зберіг свої ворота у недоторканості у п’яти з 13 зіграних матчів, при цьому пропустивши дев’ять м’ячів. В той же час Андрій Северин, який влітку перейшов з бережанської до теребовлянської "Ниви", має у своєму активі вісім "сухих" поєдинків (всього зіграв 15). А найкращий показник належить Владиславу Бритковському, пробити якого суперникам вдалося лише у трьох з 15 зіграних голкіпером матчів. До речі, саме останньому належить найдовша "суха" серія чемпіонату (сім матчів), яку 25-річний воротар "ДСО-Поділля" започаткував ще виступаючи за "Ниву" з Теребовлі.

Щодо найдовшої результативної серії, то одразу п’ятеро гравців відзначилися у трьох поєдинках поспіль. Це Роман Гаврилюк ("Чортків") і Василь Молінський ("ДСО-Поділля"), які забили по чотири м’ячі, та Іван Когут, Юрій Заставецький (обидва – "Чортків") та Андрій Мартинюк ("Козова"), в активі яких по три влучних удари.

Індивідуальні нагороди кращому захиснику та кращому гравцю чемпіонату дісталися представникам "Ниви" (Теребовля) – досвідченому Віктору Ковалику, який виграв чемпіонат Тернопільщини ще в далекому 2008 році у складі збаразького "Галича", та 20-річному Назару Морозу.

Не обійшлися цьогорічні обласні перегоні і без участі легіонерів з Африки. За "Агрон-ОТГ" виступав ганець Габріель Бадеме (14 матчів), а у складі "Збруча" - конголезці Балтазар Нзале (1 матч) та Брендон Тшіком (6 матчів).

Наостанок відзначимо, що у цьогорічному сезоні жодному з гравців не вдалося забити у одному матчі чотири і більше м’ячів. П’ятеро футболістів відзначилися хет-триками (Іван Бачинський, Роман Мельник, Микола Когут, Богдан Гусляк та Євген Гурін), тоді як дублів було зафіксовано аж 25.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →