closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Олександр Довгалець: "В перспективі – повернення в аматорський чемпіонат України"

Олександр Довгалець: "В перспективі – повернення в аматорський чемпіонат України"
Изменить размер a+ a-
1008
0

Здолбунів – місто з великою футбольною історією. Місцеві команди, що періодично змінювали назви, завжди мали статус лідерів обласного футболу Рівненщини. Добре знали їх і в аматорській лізі України. Зокрема можна пригадати "Металіст" (Здолбунів), який у 2000 році ставав чемпіоном Рівненської області, а також багато сезонів провів у чемпіонаті України серед аматорів. Останнє вагоме досягнення здолбунівців датоване 2006 роком, коли "Волинь -Цемент" здобув обласну "бронзу". Опісля команди зі Здолбунова на п’єдестал пошани не сходили.

Зазначимо, що починаючи з 2000 року і дотепер словосполучення "здолбунівський футбол" асоціюється виключно з однією людиною – Олександром Довгальцем – місцевою легендою, екс- гравцем рівненського "Авангарду" ("Вересу"), тернопільської "Ниви", шепетівського "Темпу" та багатьох інших українських і зарубіжних клубів. На сьогодні Олександр Леонідович – президент і головний тренер "Локомотива" (Здолбунів), що виступає у першій лізі чемпіонату Рівненської області.

В інтерв’ю спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" Олександр Довгалець торкнувся багатьох гострих тем розвитку здолбунівського футболу.

- Олександре Леонідовичу, Здолбунів має славні футбольні традиції. Проте складається враження, що цей вид спорту останніми декадами потрібен лише Довгальцю?

- Ви праві, здолбунівський футбол на сьогодні не цікавить ані чиновників, ані когорту підприємців. Тому доводиться самотужки підтримувати його високе реноме. Для мене, зокрема, дуже важливими є інфраструктурні питання. З 2005 року наш клуб є орендарем міського стадіону "Локомотив". За цей час нами було розширене і подовжене (понад 1 м² ) футбольне поле, укладене дернове покриття. Крім того, реконструювали роздягальні, провели на стадіоні газ, світло, опалення тощо. До слова, в одному із попередніх сезонів поле в Здолбунові визнали найкращим в області.

Нам є чим пишатися: "Локомотив" ("Металіст", "Волинь -Цемент") був чемпіоном Рівненської області, срібним і бронзовим призером, володарем Кубка області. Одинадцять сезонів команди зі Здолбунова виступали в чемпіонаті України серед аматорів.

- У вас були сподівання на місцеві вибори 2020 року. Що вони принесли у плані розвитку здолбунівського футболу?

- Ми такі люди, завжди сподіваємося, що завтра наступить покращення. За час свого існування "Локо" ніколи не мав значної фінансової підтримки. Водночас люди, які були при владі у місті та районі (Яків Мельник, Ігор Ольшевський, Сергій Царук) нам не заважали.

Олександр Довгалець: "В перспективі – повернення в аматорський чемпіонат України" - изображение 1

Зрозумійте, якщо 15 років тому 100 тисяч гривень вистачало, щоб грати і на область, і на аматори, то зараз – це смішні кошти. Їх буде замало і для обласної першості. На жаль, після виборів до влади у Здолбунові прийшли дуже далекі від футболу люди. Виникла абсурдна ситуація: новий міський голова Владислав Сухляк та його радник Микола Орлов хочуть розірвати з нашим клубом договір оренди стадіону "Локомотив". Я не знаю, чим керуються вони, але за багато років з бюджету міської ради ми не отримали жодної копійки. І це притому, що в рік на утримання і догляд стадіону потрібен 1 мільйон гривень.

- У минулорічному чемпіонаті області у вищій лізі "Локомотив" (Здолбунів) посів сьоме місце поміж восьми команд. Результат - не найкращий. І все ж, які позитивні моменти відзначите у виступі?

- Позитив вбачаю вже у тому, що "Локомотив" виступив у першій лізі чемпіонату області. Бо перед цим була перерва, три сезони провели у другій лізі. Сьоме місце дозволило нам грати серед обласної еліти і цього сезону. Однозначно, що команда стала сильнішою, зберігся кістяк. Це все позитив.

- На який результат розраховує "Локомотив" у чемпіонаті Рівненщини цього сезону?

- Намагатимемось поборотися за третє місце. Адже за першу-другу сходинки конкурувати вкрай складно. Фаворити змагань мають мільйонні бюджети, у "Локомотива" (Здолбунів) на сезон - 200 тисяч гривень. По бюджету ми сильно відстаємо. Втішає, що перед стартом підсилилися непоганими гравцями. Проте все одно кваліфікованих виконавців команді не вистачає.

Цього сезону у тренерській роботі мені допомагатиме Дмитро Вознюк. Він є гравцем-тренером. А ще розраховую на Дмитра як на менеджера, зокрема у питаннях залучення в клуб спонсорів. Скажу так – "Локомотив" знаходиться на початку свого формування. Попри всі проблеми і негаразди з оптимізмом дивлюся у майбутнє. В перспективі – повернення в аматорський чемпіонат України.

- Чи є у Здолбунові молоді перспективні гравці, які з часом змогли б заграти на високому рівні?

- Покладаю надію на хлопчаків 2008 року народження і молодших вікових категорій. У місті відкрився дитячо-юнацький клуб "Здолбунів". Дітвору з великим бажанням тренує мій вихованець Олександр Соборський. Перспектива у юних футболістів є, адже навчально-тренувальний та змагально-ігровий процеси – на хорошому рівні. Можливо пройде якихось п`ять-шість років і здолбунівці гратимуть у київському "Динамо", донецькому "Шахтарі" та луганській "Зорі".

- Три найкращі футболісти – вихованці здолбунівського футболу? Ваша версія.

- Перше місце віддаю знаному в Україні воротареві Сергію Долганському. На другому - екс- захисника львівських "Карпат" та збірної Молдови Сергій Лащенков. На третьому – Олександр Довгалець (посміхається). Загалом сильних футболістів у нашому місті завжди вистачало. Можу пригадати також нападаючого Ігоря Пархомчука (екс-"Темп" (Шепетівка), "Верес" (Рівне). От зараз у "Вересі" грає Микола Гайдучик, який до цього чимало забивав в чемпіонаті Рівненщини, виступаючи за різні команди.

Довідка

Олександр Леонідович Довгалець народився 29 листопада 1962 року у Здолбунові. Грав на позиції нападника та півзахисника. Відомий за виступами (1980- 1998 роки) у низці українських клубів різних ліг, серед них — "Авангард" (пізніше "Верес") (Рівне), "Ворскла" (Полтава), "Дніпро" (Черкаси), "Темп" (Шепетівка), "Нива" (Тернопіль). Виступав також у найвищому молдовському дивізіоні за клуб "Ністру" (Атаки). Після закінчення професійної футбольної кар'єри тривалий час грав за любительські клуби Рівненської та Волинської областей. Тренував та очолював здолбунівські аматорські клуби. До 2015 року (до 53-річного віку) тренерську діяльність поєднував із виступами на футбольних полях у чемпіонаті області як граючий тренер.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →