closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Історія відродження футбольної команди з міста Енергодара: як мрія перетворилася на реальність 

Історія відродження футбольної команди з міста Енергодара: як мрія перетворилася на реальність 
Изменить размер a+ a-
1489
0

Свої історичні витоки команда з Енергодара бере з середини 70-х років ХХ століття, коли на тлі будівництва Запорізької АЕС та Запорізької ТЕС, власне, і було засноване місто. Будівництво двох енергетичних гігантів країни сприяло притоку робітників із республік колишнього СРСР, прихильників багатьох видів спорту. Переважна їх більшість найбільше полюбляла футбол. Підприємства та симпатики гри проводили найрізноманітніші змагання: чемпіонат міста, спартакіади, першості АЕС та ТЕС, які збирали чималу кількість міжцехових команд.

Зрештою було створено першу збірну міста Енергодара, яка виступала у районних, обласних, республіканських та всесоюзних чемпіонатах серед колективів фізкультури, профільних турнірах.

За свою історію енергодарська команда ("Ізотоп", "Енергія", "Енергодар", збірні ЗАЕС та ЗАТЕС, "Баварія") демонструвала різні результати. А її головною родзинкою було те, що основу колективу завжди складали вихованці місцевого футболу, робітники енергодарських енергетичних станцій і підприємств.

Історія відродження футбольної команди з міста Енергодара: як мрія перетворилася на реальність  - изображение 1

Цього сезону місто атомників у чемпіонаті Запорізької області представляє ФК "Енергодар". В інтерв’ю кореспонденту спецпроекту сайту FootBoom"Аматорський футбол" граючий тренер команди Павло Зикін розповів про минуле і сьогодення енергодарського футболу.

- Павле Миколайовичу, останніми сезонами команди з Енергодара на обласній арені представлені не були. Цьогоріч же футбольне свято повернулося на вашу вулицю: серед учасників чемпіонату Запорізької області - ФК "Енергодар".

- Енергодарські футболісти та вболівальники завжди брали участь в обласних змаганнях, відстоювали честь рідного міста на футбольних полях і майданчиках. Але так сталося, що протягом останніх десяти років збірна Енергодара в обласних перегонах, на жаль, не виступала. Дуже дивна ситуація. Адже маємо велику кількість обдарованої молоді, випускників спортивних клубів:"Темп", "Енергія", ДЮСШ м.Енергодар, "Дімакс". Дехто з хлопців пограв на найвищому футзальному рівні. Як би це парадоксально не звучало, але з боку міського керівництва футбол не отримував навіть мінімальної уваги.

Змінити цю негативну тенденцію спробували у 2013 році: збірна міста взяла участь у першому Кубку голови Запорізької ОДА. У підсумку енергодарці стали переможцями, однак попереднє міське керівництво не надало значення цьому досягненню і великий футбол в Енергодар не повернувся.

Остання спроба відродити обласну команду датована минулим роком. Зокрема колектив з Енергодара, на ентузіазмі футболістів і окремих функціонерів, знову заявився на Кубок голови Запорізької ОДА. Виступили вдало – у фіналі на "Славутич-Арені" в Запоріжжі вдруге стали переможцями турніру.

Місцеві футболісти-аматори своїм досягненням повернули землякам віру у можливість відродження великого футболу в Енергодарі, участі команди у обласних змаганнях. Задля цього було створено громадську організацію "Футбольний клуб Енергодар", який заявився в чемпіонат Запорізької області сезону 2021.

Засновниками ГО "ФК Енергодар" стали: Павло Зикін- граючий тренер та голова даної громадської організації, капітан команди- переможця Кубка голови Запорізької ОДА 2020 року, робітник ВП ЗАЕСДП "НАЕК "Енергоатом"; Віктор Діброва - директор Спорткомплексу ВП ЗАЕС, представник первинної профспілкової організації ВП ЗАЕС ДП "НАЕК "Енергоатом"; Павло Мішин – один з керівників ВП ЗАЕСДП "НАЕК "Енергоатом", працівник служби соціальних програм та людських ресурсів станції;Олексій Юдін–приватний підприємець, котрий активно підтримує футбольний рух у рідному місті. Саме ці люди разом з футболістами стали запорукою успіху на Кубку голови Запорізької ОДА.

- Як формувався склад команди для участі в чемпіонаті області?

- Склад, як і раніше, базується виключно на мешканцях Енергодара: робітниках Запорізької АЕС та Запорізької ТЕС, місцевих підприємств, заводів, фабрик, вихованцях спортивних клубів і шкіл, а також хлопцях із сусідніх селищ. "Легіонерів" з обласного центру та інших населених пунктів області ми не запрошували.

У нас є виконавці, які пограли на вищому рівні у інших командах: це і футбол, і футзал. Особливо добре вони проявили себе у футзалі: були переможцями дорослого чемпіонату України та у різних дитячо-юнацьких вікових категоріях, запрошувалися до збірних країни. Серед них: Максим Каргін, Роман Рекунчак, Павло Гудименко, Сергій Романенко, брати Мардари, Євген Щербина, Станіслав Бондаренко, Ігор Купрін, Данило Бєлан та інші.

Середній вік "Енергодара" складає майже 28 років. Проте у команді є й молоді перспективні виконавці від 18 до 21 року: Сергій Лузан, Павло Гудименко, Микола Стеблинський, Андрій Курас, Данило Бєлан, Семен Сільченко. Хлопці мають стабільну ігрову практику, вважаються виконавцями основної "обойми". Саме на них в подальшому ляже основний тягар запеклої боротьби на футбольних полях.

Історія відродження футбольної команди з міста Енергодара: як мрія перетворилася на реальність  - изображение 2

- Хто інвестує в команду, хто є меценатами ФК "Енергодар"?

- ФК "Енергодар" – це насамперед муніципальна команда, основним джерелом фінансування якої є бюджетні кошти. Наш колектив висловлює подяку за підтримку і відродження обласної команди: меру Енергодара Дмитру Орлову та всьому діючому керівництву міста, виконавчому комітету, спорткомітету, депутатам міської ради. Також окремо надсилаємо слова вдячності первинній профспілковій організації та адміністрації ВП ЗАЕС ДП "НАЕК "Енергоатом".

- Розкажіть про інфраструктуру клубу?

- На сьогодні "Енергодар" має мінімально необхідний бюджет для виступу в чемпіонаті Запорізької області серед аматорських команд, обмежену технічно-інвентарну базу. Водночас в подальшому плануємо розвиватися як у спортивно-професійному, так і фінансовому напрямку.

- Які задачі поставлені на сезон?

- По-перше, набратися досвіду, який фактично був втрачений за попередні десять років неучасті команди у обласних змаганнях. "Енергодар" додає від гри до гри. Але, звичайно, не вистачає досвіду, необхідно "підтягти" фізичні кондиції гравців (цікавий факт, що за перші п’ять турів ми не програли жодного першого тайму, а у двох матчах взагалі пішли на перерву переможцями).

По-друге, гідно представити рідне місто у чемпіонаті серед найкращих команд області.

По-третє, своєю діяльністю хочемо привернути увагу до проблем міського стадіону "Старт", на якому граємо, і який потребує реконструкції.

На сьогодні ГО "ФК Енергодар" - це демократична народна команда однодумців, в якій футболісти, функціонери, менеджери, та вболівальники на безоплатній основі прикладають максимум зусиль для її становлення і розвитку.

Маємо свого фотографа та журналістів, які на волонтерських засадах висвітлюють у ЗМІ та різних інтернет-джерелах (Instagram,Facebook) інформацію про наші успіхи чи поразки, загальніпроблеми.

Історія відродження футбольної команди з міста Енергодара: як мрія перетворилася на реальність  - изображение 3

- Як "ФК Енергодар" планує розвивати дитячо-юнацький футбол?

- Постійно контактуємо з наставниками місцевих дитячих та юнацьких команд. За допомогою тренерів підшуковуємо здібних молодих виконавців та залучаємо їх на матчі чемпіонату області. Саме молодь у майбутньому стане основою та спадкоємцями цієї команди та зробить все від них залежне, аби "Енергодар" надовго утримався на обласній арені.

Якщо підсумувати все вищевказане – футбольна команда міста Енергодара – це симбіоз молодості і досвіду, поєднання таланту футболістів і мудрості засновників. Це дуже різні люди, але всіх їх об’єднує спільна думка та мета. Своєю наполегливою працею вони намагаються повернути спортивну велич і повагу рідного міста!

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →