closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

"Стандарт" (Нові Санжари): зірки українського футболу  – у  заявці, завдання – найсерйозніші

"Стандарт" (Нові Санжари): зірки українського футболу  – у  заявці, завдання – найсерйозніші
Изменить размер a+ a-
2455
0

Історія новосанжарського футболу бере свій початок з 1970-х років, коли на базі новосанжарського підприємства "Сільгосптехніка" створили однойменну команду.За мету поставили – популяризувати футбол серед працівників. Особливо активно цим питанням переймався головний інженер підприємства Михайло Наконечний. Назва "Стандарт" з’явилася згодом завдяки провідному футболістові Василеві Радчичу, який без перебільшення є місцевою легендою.

В 2018 році розпочалася чергова сторінка в історії команди на футбольних полях Полтавщини. Президентом клубу, котрий виступав у першій лізі чемпіонату Полтавської області (на той час "Стандарт" переживав не найкращі часи, посідаючи протягом останнього десятиріччя місця в нижній частині турнірної таблиці) став Сергій Тютюнник.

"Стандарт" (Нові Санжари): зірки українського футболу  – у  заявці, завдання – найсерйозніші - изображение 1

Амбіційний керівник прагне вивести футбол Новосанжарщини на новий рівень: звернути увагу місцевої влади на проблеми спорту та спортивної інфраструктури, започаткувати систему підготовки юних місцевих футболістів. А ще – повернути на стадіон уболівальників, залучити небайдужих меценатів до створення команди, яка зможе боротися за високі місця в аматорському футболі. Що вже вдалося і чого очікувати? Про це Сергій Андрійович розповів в інтерв’ю спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол".

- Які найкращі показники вашої команда в новітній час на обласному рівні?

- Торік "Стандарт" вперше за останні десять років виступав у вищій лізі чемпіонату Полтавської області. У підсумку – посіли 5 місце та стали чвертьфіналістами Кубка області.

- А якщо копнути глибше в історію команди. Якими, наприклад, були результати "Стандарту" в 1970-1990 роках?

- У 1976 році "Стандарт" був учасником фіналу обласної ради ДСТ "Колос", де посів перше місце у своїй зоні. У 1978-му новосанжарська команда стала четвертою в області, а за рік – призером першості України серед колективів об’єднання "Укрсільгосптехніка". У плані результатів одним із найкращих був 1980 рік. Знову посівши четверте місце в області "Стандарт" здобув право захищати честь Полтавщини на всеукраїнських змаганнях ДСТ "Колос" у м. Новоайдарі. У обласному чемпіонаті (перша, друга групи) "Стандарт" грав до 1994 року, але це був вже не той рівень. Згодом команда взагалі не брала участі в обласних змаганнях.

- Як "Стандарт" готується до нового сезону?

- Виступаємо в зимових турнірах – Кубок пам’яті Миколи Кудрицького, Кубок Єдності, турнір "Перша Столиця".

"Стандарт" (Нові Санжари): зірки українського футболу  – у  заявці, завдання – найсерйозніші - изображение 2

- Яку мету переслідуєте у цих турнірах, зокрема в Кубку пам’яті Миколи Кудрицького?

- Оскільки в Полтавській області під час зимової паузи футбольні турніри на стандартних полях не проводяться, то тренерський штаб вирішив, що одним із етапів підготовки команди до нового сезону має стати традиційний Кубок пам`яті Миколи Кудрицького, що проходить в Дніпрі. Головне для нас – перевірити в справі потенційних новачків, визначити основний склад, відпрацювати різноманітні тактичні схеми, ігрові і стандартні комбінації.

Впевнений, що це допоможе у вирішенні головної задачі на сезон – перемога в чемпіонаті та Кубку Полтавської області. Вдалим також вважатиметься сезон, якщо команда посяде призове місце в чемпіонаті та вийде до фіналу обласного Кубка. Скажу відверто, що в Кубку пам’яті Миколи Кудрицького було б чудовим результатом для "Стандарту" – призове місце.

- А щодо Кубку Єдності?

- На запрошення виконавчого директора Асоціації футболу Дніпропетровської області (АФДО) Ярослава Дерев`янка тренерським штабом команди було прийнято рішення позмагатися у Кубку Єдності. На цьому турнірі є чудова можливість перевірити рівень "Стандарту" на фоні сильних команд, які є учасниками чемпіонату України серед аматорів. В одній групі із "Стандартом" грають: "Вовчанськ", "Олімпія" (Савинці), "Скорук" (Томаківка) та "Металург" - 2 (Запоріжжя).

- Наставником "Стандарту" в 2021 році став Олексій Ротань. Чому довірили цю посаду саме йому?

- У новому сезоні "Стандарт" дійсно виступатиме під керівництвом нового тренерського штабу. Команду очолив тренерський тандем – Олексій Ротань та Олег Калюжний. Таке рішення обумовлено багатьма факторами. Зокрема й тим, що в складі команди виступають гравці з Полтавської та Дніпропетровської областей. Олексій відповідає за тренувальний процес у Дніпрі, а Олег – у Полтаві.

Олексій, як екс-гравець "Стандарту" (погоджуючись очолити команду він вирішив зосередитись лише на тренерській діяльності), знає можливості кожного футболіста, а також атмосферу в колективі. Олег, як і Олексій, має авторитет серед футболістів і як кажуть нові гравці "вони йдуть до тренера".

Попри один із найскромніших бюджетів серед команд вищої ліги Полтавської області, наставникам вдалося зібрати команду, яку формують кваліфіковані футболісти. Думаю, що "Стандарту" буде до снаги виконати поставлені на сезон задачі, порадувати наших вболівальників яскравими моментами перемог.

"Стандарт" (Нові Санжари): зірки українського футболу  – у  заявці, завдання – найсерйозніші - изображение 3

- Чому вирішили розійтися з тепер вже колишнім наставником Дмитром Мільком?

- З Дмитром Мільком наші дороги після невиконання задачі (а саме – бути призером чемпіонату Полтавської області у вищій лізі) не розійшлися. Зараз Дмитро працює над проектом, який ми плануємо запустити в Нових Санжарах для підготовки юних футболістів.

- У заявці "Стандарту" на зимові турніри – Руслан Ротань і Олег Шелаєв. Яка ймовірність того, що вони гратимуть за новосанжарців в чемпіонаті області?

- Мені, як президенту, дуже приємно, що знані майстри футболу дали згоду захищати кольори "Стандарту" як у зимових турнірах, так і в чемпіонаті області. До речі, в нашій заявці є ще й Сергій Назаренко. На жаль, не кожен з них має достатньо вільного часу, аби грати щоматчу. Втім я вірю – що як тільки буде така можливість ми обов’язково зіграємо в оптимальному зірковому складі. Приїзд до Нових Санжар зірок українського футболу дасть неабиякий поштовх у популяризації гри мільйонів у мальовничому селищі на Полтавщині.

- Хто ще з гравців має досвід виступів на професіональному рівні?

- У складі команди у зимових турнірах беруть участь футболісти, які пограли у професійних командах: це Олександр Матвеєв, Сергій Вовкодав, Ілля Ічуаїдзе, Андрій Яковець, Владислав Піскун, Кирило Дорошенко, Олександр Обревко, Ігор Соколянський.

- Чи суттєві зміни сталися у команді порівняно з минулим сезоном?

- В період міжсезоння склад "Стандарту" поповнився кваліфікованими виконавцями в кожну лінію. Зокрема прийшли: воротар Денис Євтушенко; захисники Сергій Вовкодав, Ілля Ічуаїдзе; півзахисники Владислав Піскун, Юрій Мороз, Кирило Дорошенко, Ярослав Ткаченко; нападаючий Ігор Соколянський.

Залишили команду наступні гравці: Дмитро Українець, Олег Богданов, Іван Харченко, Сергій Токар, Сергій Степанчук та Артем Козлов. Усім їм я вдячний за вклад, який вони зробили в становленні "Стандарту" та бажаю успіхів у подальшій футбольній кар`єрі.

- Що "Стандарт" зможе протиставити чемпіону останніх сезонів "Олімпії" (Савинці) та амбітному СК "Полтава"?

- Який солдат не мріє стати генералом. Вся команда прагне порушити гегемонію "Олімпії" (Савинці) – і мріє стати чемпіоном Полтавської області. Для цього ми зробили висновки з прорахунків минулого сезону, якісно посилили команду новими виконавцями. Також намагаємось закласти фундамент функціональної підготовки та побудувати тренувальний процес так, щоб це дозволило якісно пройти всю турнірну дистанцію. Попередні висновки щодо обраної стратегії, а також необхідні корективи можна буде внести після зустрічей з "Олімпією" та СК "Полтава" в рамках Кубка Єдності та турніру "Перша Столиця".

- Чи не думає "Стандарт" про виступи в чемпіонаті та Кубку України серед аматорів?

- На жаль, футбольна інфраструктура Нових Санжар не відповідає всеукраїнському аматорському рівню. Водночас грати в Полтаві – немає сенсу, адже ми граємо насамперед для наших уболівальників. Тому першочергово для себе, як для президента, поставив завдання привести місцевий стадіон до стандартів, які дозволять "Стандарту" проводити домашні матчі аматорського чемпіонату та кубка в Нових Санжарах.

- Яку увагу клуб приділяє розвитку дитячо-юнацького футболу?

- На сьогодні в Нових Санжарах працює ДЮСШ. Також, як я вже говорив, ми з Дмитром Мільком і головою федерації футболу Новосанжарщини Віталієм Барановичем наразі працюємо над проектом організації в Нових Санжарах футбольної школи для дітей різного віку.

- І наостанок – трохи про себе.

- Я народився і виріс в Нових Санжарах, закінчив місцеву школу. З дитинства "хворів" футболом. Свого часу виступав за юнацький склад "Стандарту". Нині мешкаю в Дніпрі, але попри зайнятість та відстань, відвідую всі матчі команди.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →