closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Юрій Лень: "Наша головна мета – створити боєздатний колектив"

Юрій Лень: "Наша головна мета – створити боєздатний колектив"
Изменить размер a+ a-
1478
0

Перш ніж ознайомити вас з думками досвідченого футбольного тренера, хотілося б більше розповісти про команду, яку він очолює. Герой нашого інтерв’ю на очах вболівальників створює новітню історію футбольного клубу "Городок-1998", заснованого в далекому 1998 році дітьми військовослужбовців бригади тактичної авіації, які проживали в військовому містечку №11 м. Васильків ("военный городок" – звідти і пішла назва клубу). Усі ці роки команда брала участь в місцевому чемпіонаті та кубку, завжди боролася за найвищі місця. В сезоні-2018 посіла перше місце в регулярному чемпіонаті міста, здобула перемогу в Кубку та Суперкубку. Спортивні успіхи та перемоги команди надихнули місцевих прихильників футболу посприяти подальшому розвитку клубу.

Кандидат юридичних наук, громадський діяч та вихованець Васильківської футбольної ДЮСШ Сергій Дронов посів посаду президента клубу. Любов до футболу у Сергія збереглася з часів коли він захищав кольори "Динамо- Академії" (збірна команда Національної академії внутрішніх справ) під керівництвом Стефана Решка.

Юрій Лень: "Наша головна мета – створити боєздатний колектив" - изображение 1

Спортивний директор клубу – Сергій Пятков. Головна мотивація бізнесмена та громадського діяча – розвиток спорту у рідному місті. До слова, сам Сергій також є вихованцем місцевого футболу.

Клуб існує завдяки підтримці бізнесу та всіх небайдужих до футболу на Васильківщині. Ставить перед собою завдання – прославлення рідного міста на Київщині, а надалі і в масштабі країни (в перспективі – участь в аматорському чемпіонаті України) прагне до розвитку футбольної інфраструктури в місті. Крім того, серед основних пріоритетів клубу – популяризація футболу та заохочення місцевих гравців до професійного зростання. Першим кроком амбітного плану стало подання заявки на участь ФК "Городок-1998" в першості Київської області.

В 2019-ому році керівництвом клубу було прийняте рішення залучити справжніх професіоналів до тренувального процесу команди. Таким чином біля керма васильківців став заслужений тренер України, екс-наставник "Динамо" (Київ) U-19 та "Арсенал" (Київ) U-19 Юрій Лень.

В інтерв’ю кореспонденту спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" головний тренер "Городка-1998" проаналізував виступ команди в сезоні-2020 та розповів про наступні етапи становлення.

- Юрію Олександровичу, в сезоні-2020 "Городок-1998" вдруге був представлений у першій лізі чемпіонату Київської області. І вдруге посів восьме місце. Як сприйняли цей результат?

- Ми дійсно ми повторили позаминулорічний показник, фінішувавши на восьмому місці. Проте попри однаковий результат торік виглядали солідніше. Зокрема, хоча і поступилися за результатом, але за грою на рівних провели поєдинки з чемпіоном "Дружбою" (Мирівка). Жодна із команд першої ліги не скаже вам, що "Городок-1998" легкопрохідний, у команди є дух та серйозні бійцівські якості.

Юрій Лень: "Наша головна мета – створити боєздатний колектив" - изображение 2

Назагал прогрес є. Результат виступу – незадовільний, але в ігрових моментах прогрес очевидний. Особливо це стосується гри в захисті. В цьому можна пересвідчитися, заглянувши в підсумкову турнірну таблицю: за пропущеними м’ячами – ми четверті. А от за результативністю показник – один із найгірших.

На жаль, перед початком сезону втратили ключового гравця, який вибрав гроші, а не дружні відносини і колектив – він перейшов до іншої команди. Цей футболіст відігравав важливу роль в атакувальних діях команди.

- Стартувала команда непогано, а потім пішов спад…

- У стартових матчах вигравали у команд, які за рівнем знаходилися з нами на одному щаблі. Опісля, коли зустрічалися з колективами, що вирішували високі задачі, пішли невдалі ігри. Хоча навіть в них були зобов’язані брати очки. Причина невдач – не завжди вдавалося збирати всіх футболістів: як на тренування, так і на матчі. Часто-густо грали не оптимальним складом. "Городок-1998" – це аматорська, а не професійна команда, тому більшість хлопців мають основне місце роботи, а футбол – це хобі. На мою думку, ми заслуговували на трете місце як мінімум, але треба більше забивати – це футбол. Перемагає той, що заб’є більше!

- Що можете сказати про загальний рівень чемпіонату?

-Даю високу оцінку змагальному рівню другого за значенням дивізіону аматорського футболу Київщини. Навіть попри те, що чемпіон і срібний призер визначилися завчасно та було два відвертих аутсайдери. Решта учасників намагалися самовіддано боротися за бронзові медалі.

- Кого відзначите з гравців за підсумками сезону?

- Насамперед капітана команди, 29-річного хавбека Віталія Старцева. Його самовіддача в матчах була божевільною, він є прикладом для інших наших гравців. Гарний рівень гри показали віце-капітан, 24-річний захисник Владислав Музика та його колега за амплуа 21-річний Роман Мар`юшкін. Роман починав cезон опорником, а коли Владислав отримав травму я перевів його в центр захисту. Також хочу відзначити опорного півзахисника Сергія Ковальчука та найкращого нападника нашої команди В’ячеслава Півня. Названі мною футболісти є сьогоднішніми лідерами "Городка-1998".

- Хто допомагає вам у роботі ?

- У всіх питаннях я можу покластися на спортивного директора Сергія Пяткова. Це професіонал з великої літери.

- При формуванні складу опираєтеся на місцевих?

- Так. "Городок-1998" орієнтується на місцевих футболістів. Сімдесят відсотків гравців нашої команди – це вихованці васильківського футболу, тридцять – кияни.

- У команді є футболісти, які мають досвід виступів на професіональному рівні?

- Такий футболіст один - Роман Мар'юшкін, який виступав за "Олександрію" U-19.

- Як виник варіант вашої співпраці з "Городком-1998"?

- У лютому 2019 року мені зателефонував один із помічників президента "Городка-1998" Сергія Дронова. Зустрілися з Сергієм Сергійовичем. Після розмови я однозначно вирішив, що потрібно очолювати васильківську команду. Мені сподобався його підхід до справи: він розглядає "Городок-1998" як довготривалий серйозний проект. Окрім мене на посаду наставника розглядалися й інші кандидати. Я чекав рішення президента, і врешті він перетелефонував і сказав, що зупиняє свій вибір на моїй кандидатурі.

Юрій Лень: "Наша головна мета – створити боєздатний колектив" - изображение 3

- Дронов є граючим президентом?

- У сезоні-2019 він грав на позиції лівого захисника, але отримав важку травму і торік не виступав. Мені імпонують його погляди на життя та порядність. Це амбіційна людина зі сфери бізнесу. Він вкладає в команду не лише фінанси, а й душу, піклується про колектив та допомагає футболістам. Зокрема профінансував лікування після травм кількох футболістів. Ми дуже чудово розуміємо один одного, жодних проблем і непорозумінь в співпраці не виникає.

- Вас не засмучувало, що після роботи в "Динамо" (Київ) та "Арсеналі" (Київ) вам доведеться працювати з командою першої ліги чемпіонату області?

- Ні, абсолютно. В особі Сергія я побачив людину, яка дотримується принципів взаємної поваги, порядності і завжди тримає слово. Бо на попередніх моїх тренерських роботах, в "Єдності" (Плиски) та "Арсеналі" (Київ), в мене було певне розчарування. На жаль, склалося все не так, як я собі уявляв.

- Що раніше знали про васильківський футбол?

- Був період, коли я чотири роки працював у Київській обласній асоціації футболу (КОАФ) на посаді відповідального секретаря, відповідав за дитячо-юнацький напрям. Відтак володію достатньою інформацією про стан справ у кожному районному центрі Київщини. Загалом із особливим піднесенням пригадую свою роботу в дитячому футболі, зокрема в ДЮФК "Київ", який функціонував на спорткомплексі "Металіст" заводу ім. Лепсе. Користуючись нагодою, хотів би подякувати президенту цього клубу Антону Алексюку. Антон Миколайович запросив мене працювати тренером, я йому за це вдячний. Так, власне, і розпочався мій тренерський шлях.

- "Городок-1998" вже розпочав підготовку до нового сезону?

- 3 лютого відбулося перше в цьому році тренування. З президентом обговорили питання щодо організації тренувального процесу та підготовки до сезону. Хотілося, щоб всі футболісти повноцінно провели тренувальний етап. Працюємо в наступному режимі: два тренування на тиждень і одна контрольна гра. В березні візьмемо участь в Меморіалі Кирсанова.

- Щодо змін в команді…

- Вдалося закрити найпроблемнішу – воротарську позицію. Наразі на перегляді перебуває декілька гравців. Добре було би посилити всю центральну вісь: центральний захисник, опорний півзахисник, центральний нападник.

- Яке завдання стоятиме у цьогорічному чемпіонаті області?

- Наша головна мета – створити боєздатний колектив.

- Яка загалом стратегія розвитку у ФК "Городок-1998" ? У подальші плани входить участь команди в чемпіонаті України серед аматорів?

- На першому етапі потрібно зарекомендувати себе в чемпіонаті області. В перспективі виступ "Городка-1998" в аматорській лізі передбачений. Як і можливий перехід на професійні рейки – друга ліга чемпіонату України. А загалом нашим сусідом є ФК "Колос" (Ковалівка). Як думаєте хлопці мріють зіграти на цьому рівні? От вам і відповідь про наші плани.

Довідка

Юрій Олександрович Лень народився 30 червня 1965 року в Києві. Перший тренер — Микола Кирсанов. З 1983 до 1996 року виступав за "Дніпро" (Черкаси), "Металіст (Харків)-дубль, СКА (Київ), "Нафтовик" (Охтирка), "Нива" (Вінниця), "Поділля" (Хмельницький), "Верес" (Рівне), "Кремінь" (Кременчук), "Система-Борекс" (Бородянка), "Динамо" (Луганськ), "Авангард-Індустрія" (Ровеньки). Грав під керівництвом відомих тренерів – Віктора Жиліна, Євгена Лемешка, Віктора Носова, Віктора Фоміна, Андрія Біби. Після закінчення кар'єри футболіста став арбітром. Пізніше перейшов на роботу дитячого тренера в "Динамо" (Київ). У сезоні 2014/15 очолював київську юнацьку команду U-19. Тренував "Єдність" (Плиски) та "Арсенал" (Київ) U-19. Серед його вихованців такі футболісти, як Орест Кузик, Юрій Климчук, Олександр Стеценко, Максим Казаков, В'ячеслав Лухтанов, Артур Рудько, Віталій Миколенко, Владислав Кучерук, Олексій Хахльов, Кирило Дришлюк.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →