closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

"Лідер" (Дніпро): підготовка футболістів для професійних команд

"Лідер" (Дніпро): підготовка футболістів для професійних команд
Изменить размер a+ a-
1759
0

Футбольний клуб "Лідер" (Дніпро) заснували в 2014 році. Його спеціалізація – дитячий і юнацький футбол, підготовка підростаючого покоління для професійних команд. На сьогодні "Лідер" займає провідні позиції в дитячо-юнацькому сегменті улюбленої гри. Головний тренер клубу та U-19 (виступає в першій лізі ДЮФЛУ) Андрій Калько в інтерв’ю нашому кореспонденту розповів про трудові будні та досягнення юних вихованців.

- Андрію Станіславовичу, як виник варіант вашої співпраці з "Лідером"?

- Наприкінці 2016-го отримав пропозицію від керівництва "Лідера", а на початку наступного року уже працював. Мене запросили з визначеною метою, аби я зайнявся створенням серйозної та різнопланованої клубної структури. Я погодився на цю пропозицію, мені було це цікаво. Безпосередньо команду U-19 очолюю з 2019 року. В мій тренерський штаб спочатку входили: Дмитро Анатолійович Козаченко та Євген В’ячеславович Фетісовим, яких знаю по спільній роботі в інших командах. На сьогодні Дмитро Козаченко вже працює в "ЛНЗ-Лебедин", який виступає в чемпіонаті України серед аматорів, допомогає Юрію Бакалову.

Коли я прийшов, то тоді в "Лідері" була лише одна вікова група: хлопці 2003-2004 року народження. В подальшому разом зі своїми помічниками створили команди п’яти вікових груп: U-19, U-17, U-15, U-13, U-12. Рік тому вони почали функціонувати, на даний час працюємо над новими проектами. Також окрім тренувань обисто займаюсь всіма організаційними та адміністративними питаннями.

- Окрім "Лідера" - U19 якусь ще вікову категорію очолюєте?

- Ну на всі групи, як ви розумієте – часу не вистачить, тому я треную дві вікові групи (U-17 та U-19).

В наших командах є гравці, які мають величезний талант. Але, щоб розкрити цей талант та досягти бажаного результату треба багато працювати.

"Лідер" (Дніпро): підготовка футболістів для професійних команд - изображение 1

- В яких змаганнях виступають колективи "Лідера"?

- Команда U-19 змагається в першій лізі ДЮФЛУ, а також на першість Дніпра та в Кубку міста. U-17 та U-15 представлені в ДЮФЛУ; U-13 та U-12 – в чемпіонаті області та міста Дніпра.

- Які результати демонструють ваші юні вихованці?

- Після першого кола "Лідер" U-19 в ДЮФЛУ (четверта група) розташувався в середині турнірної таблиці.

Команда U-13 цьогоріч виграла чемпіонат області. Ми пишаємося нашими хлопцями, які здобули цю перемогу. Це неабияка праця, невтомні тренування, повна віддача, стовідсоткова довіра кожному гравцю.

Команда U-17 посіла третє місце в Кубку Р. Г. Шнейдермана. Загалом наші колективи наразі проходить процес формування та становлення. Знаєте, роботу тренера спрощує те, що у нас п’ять дитячо-юнацьких груп. Молодші хлопці спостерігають за старшими та беруть з них приклад. "Хочуть бути, як вони", тому на тренуваннях показують себе у всій красі.

- Які цьогорічні матчі "Лідера" U-19 відзначите?

- Яскраву домашню перемогу (3:0) над "Барсою" (Суми). Після вікторії я побачив в очах хлопців спокій та гордість. Чисельні тренування далися взнаки, на полі вони викладались на всі сто відсотків свого футбольного рівня. Звісно, тим, хто не грає у футбол цього не зрозуміти.

Сильно провели, хоча й програли (1:3), наступний поєдинок проти "Авангарду" (Краматорськ).

А от найгірший, провальний, матч був у гостях із "Авангардом" (Харків), рахунок 5:1. Хлопці були засмучені через те, що не показали майстер-клас, зуміли лише в "суху" не програти.

- Склад "Лідера" -U19 формують гравці з Дніпра?

- Так, ставку робимо виключно на місцевих футболістів. Команда стовідсотково сформована гравцями з Дніпра.

"Лідер" (Дніпро): підготовка футболістів для професійних команд - изображение 2

- Кого могли б назвати лідерами команди?

- Такими вважаю: Пономаренка Богдана, грає на позиції центрального захисника; Вишневського Микиту, який є центральним півзахисником. Вони дуже гарно взаємодіють в оборонній лінії. Шмельов Данило добре проявив себе на позиції нападника, забиває практично в кожній грі. Це талановитий футболіст, який має саме ті якості, які притаманні форварду. Назву також атакувального півзахисника Валуйка Назар – гарна техніка, ефективно передвигається "вперед-назад": із захисту в атаку й навпаки. Бувають матчі, де він грає на позиції Шмельова, інколи заміняє його.

- Де "Лідер" тренується та проводить домашні матчі?

- Виступаємо та тренуємося на стадіоні "Олімпійські резерви" ДВУФК, який знаходиться в місті Дніпрі. Вважаю, що якість тамтешнього ігрового газону відмінна. Покриття синтетичне, можна проводити тренування та матчі протягом цілого року. Високу оцінку даю і самому стадіону. В 2017 році "Олімпійські резерви" відкривав президент Української Асоціації футболу (УАФ) Андрій Павелко.

- Хтось з вихованців "Лідеру" вже почав грати на професійному рівні?

- Деякими футболістами з команди U-19 цікавляться клуби професійних ліг, навіть надходять конкретні пропозиції.

- Наскільки ви задоволені створеними умовами для функціонування ваших команд?

- У всіх вікових категорій "Лідера" сприятливі умови для проведення тренувального процесу та поєдинків. Хлопці зосереджені виключно на футболі.

- Зараз "Лідер" U-19 у відпустці?

- Футболісти її вже провели. З 1 грудня команда вийшла з відпустки. Тренуються також U-17 та U-15, а U-12, U-13 наразі грають футбольні міні-турніри в залах.

- Як "Лідер" U-19 готуватиметься до нового сезону?

- 12 грудня почали виступи в традиційному Кубку пам’яті Максима Білого, а далі буде видно. Також постійно проводитиметься тренувальний процес.

- Яка задача стоїть перед "Лідером" на наступний сезон?

- Глобальних задач немає, а основне завдання "Лідера" – підготовка футболістів для професійних команд. Разом з тим хочеться якнайкраще виступити у першій лізі чемпіонату України U-19 .

- Що ви побажаєте своїм вихованцям?

- Я хотів би побажати хлопцям, якомога швидше стати гравцями професійних клубів та закріпитись в складах цих клубів. Крім того, стабільно виступати на високому рівні.

Наша довідка

Андрій Станіславович Калько народився 12 листопада 1977 року в Донецьку. Він є випускником місцевого спортінтернату (нині "Донецький обласний комунальний заклад спортивного профілю ім. С.Бубки", що функціонує в Бахмуті). Свого часу працював у футбольному клубі "Металург" (Донецьк) на адміністративних посадах. Крім того, у "Титані" (Донецьк), професійному клубі другої ліги України, обіймав посаду директора. Тренував ФК "Петриківка" та "Дніпроагро" (Синельникове). З "Петриківкою" посідав третє місце в чемпіонаті Дніпропетровської області, перемагав в таких турнірах як Кубок Кудрицького та Кубок Придніпров’я. З "Дніпроагром" вигравав Кубок Дніпропетровщини. В 2018 році Андрія Калька визнали найкращим тренером аматорського футболу Дніпропетровської області.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →