closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

"Велетень" (Глухів): 20-річний ювілей однієї з найамбітніших аматорських команд Сумщини

"Велетень" (Глухів): 20-річний ювілей однієї з найамбітніших аматорських команд Сумщини
Изменить размер a+ a-
1768
0

Глухівський футбол гучно заявив про себе на обласному рівні у 80-90-х роках минулого століття, коли місцева команда вигравала чемпіонат Сумщини, була серед призерів.

Початок XXI сторіччя у Глухові – стародавньому місті обласного значення, розташованому у 140 км від Сум – ознаменувався появою футбольного клубу "Велетень". Відтоді цей колектив входить до числа найкращих у чемпіонаті області та є беззаперечним лідером футболу районного.

В інтерв’ю кореспонденту спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" спортивний директор "Велетня" Олександр Вайло розповів про історію клубу та його сьогодення.

- Олександре Васильовичу, цьогоріч "Велетень" (Глухів) святкує 20-річний ювілей. Це вже невеличка історія. Чим запам’яталися вам ці два десятиріччя?

- Футбольний клуб "Велетень" був заснований у квітні 2000-го року. Все відбулося після моєї зустрічі із керівником спортивного клубу "Колос" Борисом Москаленком. Разом із Борисом Павловичем ми звернулися до співвласника та директора ТОВ "Велетень" Надії Вайло з проханням фінансової підтримки нового футбольного проекту. Надія Олексіївна на наше звернення з радістю відгукнулася. З того часу вона є президентом "Велетня" і власними силами фінансує команду.

"Велетень" (Глухів): 20-річний ювілей однієї з найамбітніших аматорських команд Сумщини - изображение 1

Перший склад "Велетня" - це випускники місцевої ДЮСШ, молодь Глухова. За 20 років свого існування "Велетень" є багаторазовим чемпіоном і володарем Кубка Глухівського району, переможцем області під егідою ВФСТ "Колос" та Кубка голови Сумської облдержадміністрації.

Своє сходження в області починали з першої ліги, де здобували "срібло" і "бронзу", а у 2012-му році стали чемпіонами. Після цього "Велетень" почав виступати у вищій обласній лізі. У 2015-му та 2019-му роках наші футболісти завоювали бронзові медалі. Двічі вигравали Кубок Сумської області (2013 і 2016 роки). Наполегливість і воля до перемоги - два головні чинники успіху!

- Чи задоволені ви минулорічним третім місцем "Велетня" у чемпіонаті області?

- Вважаю, що завдання на сезон було виконане, претензій до футболістів не маю. Та все ж могли виступити і краще. Для цього були всі передумови.

- Біля керма "Велетня" – 35-річний Роман Луценко, який багато пограв на професійному рівні.

- Так. Роман Васильович – вихованець глухівського футболу, наша гордість. У 2007-му він у складі студентської збірної України став переможцем всесвітньої літньої Універсіади і отримав звання майстра спорту міжнародного класу. Роман Луценко має класний футбольний "бекграунд" - "Нива" (Вінниця), "Бершадь", "Чорноморець" (Одеса), МФК "Миколаїв", "Зірка" (Кропивницький), "Десна" (Чернігів). З одеситами у сезоні 2005/2006 виграв бронзові медалі чемпіонату України у вищій лізі. У 2015-му році Луценко повернувся у рідний Глухів та став граючим тренером "Велетня". Його ігрове амплуа – опорний півзахисник. З 2018 -го року тренерський штаб підсилив досвідчений тренер – Юрій Зінченко: він є асистентом, відповідає за тактичну підготовку команди. Нагадаю, що Юрій Григорович наприкінці 90-х – початку 2000 -х очолював друголіговий "Фрунзенець" (Суми).

"Велетень" (Глухів): 20-річний ювілей однієї з найамбітніших аматорських команд Сумщини - изображение 2

- "Велетню" щастить на відомі футбольні постаті. Свого часу за вашу команду грав вихованець сумського футболу, екс-футболіст московського "Спартака" Артем Безродний.

- Артем вважався одним із найобдарованіших гравців на пострадянському просторі. На початку 2000-х був основним гравцем "Спартака" Олега Романцева. Після завершення професійної кар’єри Безродний повернувся до Сум, виступав у ряді любительських команд. Кольори "Велетня" він захищав один сезон – у 2013-му році, став автором голу у переможному для нас фіналі Кубка Сумської області. Артем діяв на позиції атакувального півзахисника, багато віддавав гольових передач та забивав сам. Яким мені запам’ятався Артем Безродний у повсякденному житті? Мав тихий, спокійний характер;чітко виконував всі тренерські вказівки та інструкції. На жаль, серце талановитого футболіста перестало битися у вересні 2016-го…

- Поговорімо про початок нового футбольного сезону у Сумській області. Що відомо наразі?

- 22-го травня обласна асоціація футболу провела нараду, на якій розглядалися актуальні питання. Вирішено, що поєдинки попереднього етапу Кубка області відбудуться 6-го червня. Чемпіонат області стартує 13-го червня. Попередню участь підтвердили десять команд, ще одна – роздумує.

- Які задачі поставлені на сезон перед "Велетнем"?

- У чемпіонаті області – бути в першій трійці. У Кубку області – пройти якомога далі. Сподіваюсь, що цього сезону футболісти "Велетня" порадують своїх уболівальників.

- Товариські матчі у "Велетня" заплановані?

- Уже провели один товариський поєдинок, перемогли білопільський "Аграрник-Авангард" (3:1). У планах – ще дві контрольні зустрічі.

- Які зміни сталися у команді у міжсезонні?

- Ми зберегли кістяк і це – головне. Плануємо підсилитися трьома-чотирма футболістами. А загалом нам би не завадив якісний виконавець на кожну позицію. Окрім воротарської. Адже рівень нашого голкіпера-легіонера із Гани Тора Ноаха – дуже солідний. Тор – це єдиний легіонер у складі "Велетня". Інші хлопці – з Глухова, Шостки та Сум.

- Чи є у складі "Велетня" колишні професіонали?

- На високому рівні, окрім Романа Луценка, також виступав 23-річний атакувальний півзахисник Богдан Душин. Богдан – випускник ДЮФШ "Динамо" (Київ) ім. В.В. Лобановського, грав за молодіжний склад динамівського клубу. Потів у його кар’єрі був ПФК "Суми" та "Альянс" (Липова Долина). Душин - ключовий гравець "Велетня". Хотів би також виділити нашого капітана, досвідченого крайнього півзахисника Ігоря Загороднього.

"Велетень" (Глухів): 20-річний ювілей однієї з найамбітніших аматорських команд Сумщини - изображение 3

- Чи планує "Велетень" у найближчі сезони заявлятися у аматорський чемпіонат України?

-Таке бажання є, але все залежатиме від результатів "Велетня" у цьому сезоні.

- Розкажіть трохи про себе.

- Народився і виріс у Глухові. Все своє життя грав за "Велетень" на позиції нападника. Після завершення кар’єри перейшов на адміністративну роботу у клубі: спочатку був начальником команди, а з 2015-го року – спортивний директор.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →