closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Ярослав Комзюк: "Якщо ставити серйозніші завдання, треба посилюватися"

Ярослав Комзюк: "Якщо ставити серйозніші завдання, треба посилюватися"
Изменить размер a+ a-
759
0

Серед новачків сезону – відразу три команди з Волині, в тому числі – потужний "Луцьксантехмонтаж-536", який сім років не полишає п’єдестал пошани обласного чемпіонату, здобувши за цей час чотири золоті та три срібні комплекти медалей, а також чотири кубки та три суперкубки регіону.

Однак, попри такий значний доробок на внутрішній арені, в усеукраїнських змаганнях всі три клуби Волині наразі перебувають у нижній половині турнірної таблиці. Чому так і як це виправити? Про це ми розпитали досвідченого тренера Ярослава Комзюка, який, після роботи в першоліговій "Волині", повернувся в клуб і з жовтня місяця працює з ЛСТМ. А почали ми бесіду з Ярославом Васильовичем із привітань зі здобуттям бронзових медалей міжнародного турніру "Andalusia Football Fest 2020", де він захищав честь рідного краю у складі команди "Ветеран Лучеськ".

– Цікавий видався турнір. Ми змагалися в віковій категорії 40+, а загалом були представлені команди з низки країн – Іспанії, України, Польщі, Латвії, Литви, Білорусі, Росії. Дійшли до вирішальних матчів, але, на жаль, лідер наших атак Василь Сачко змушений був поїхати раніше, тож у півфіналі ми зазнали поразки від запорізької "Січі" й змушені були вдовольнитися третім місцем, яке завоювали в серії післяматчевих пенальті з гідним суперником – командою українських медиків. Утім, від змагань залишилися дуже приємні враження, було приємно в них взяти участь.

– Тепер – до справ поточних. Востаннє ви працювали в ААФУ 2018 році, коли очолювали ОДЕК (Оржів). Якщо порівнювати нинішній і минулий чемпіонат, який вам видається сильнішим?

– Напевно, коли я був у ОДЕКу, команди в чемпіонаті були трішки сильнішими. Але, в цілому, аматорський футбол України завжди був, є і лишається цікавим – що й відчули на собі три команди з Волинської області, які перейшли з регіональних змагань на всеукраїнський рівень.

– Тоді відразу запитання: чому ж гранди футболу Волинської області в чемпіонаті України серед аматорів опинилися в незвичній для себе ролі аутсайдерів?

– У кожного, напевно, свої причини, та й я очолив ЛСТМ уже по ходу чемпіонату. Тому висловлю припущення: команди виявилися не зовсім готовими до всеукраїнського рівня, тож потребують часу на адаптацію в новому для себе турнірі. Наприклад, ЛСТМ заявився за день до заявки, а до такого чемпіонату треба готуватися окремо, добирати футболістів. Чому саме ФК "Ковель-Волинь" опинився вище за інших земляків? Напевно, причина в тому, що до них повернулося кілька гравців, у тому числі – й із досвідом виступів у чемпіонаті України. А при переході на більш високий рівень часто саме фактор зіграності, загальнокомандного досвіду та класу стає вирішальним.

– "Луцьксантехмонтаж-536" давно відомий як гранд футболу рідної області, але на всеукраїнському рівні дебютує. Розкажіть про цю команду – її історію, очільників, завдання та цілі?

– Довгі роки нашу команду підтримує Ігор Вікторович Чорнуха. Він – великий фанат футболу, робить все, щоб колектив мав належні умови для роботи та амбітні завдання. Клуб кілька років поспіль утримував звання найкращого в області, а тепер вирішив зробити крок уперед і дебютувати в чемпіонаті України.

Зрозуміло, після першого кола передостаннє місце – це далеко не найкращий результат, наздоганяти доведеться великими силами. Але, думаю, вже й у поточному чемпіонаті спробуємо нерви попсувати деяким командам, попереду майже все друге коло, щоб постаратися виправити становище. Але про конкретні завдання – як на залишок поточного чемпіонату, так і на ближче майбутнє – поговоримо з керівництвом клубу напередодні початку весняної частини сезону.

– Серед гравців ЛСТМ – чимало відомих в обласному футболі імен. А який принцип комплектації команди, чи передбачає він подальше залучення "легіонерів" і легіонерів – гравців із інших областей чи навіть країн?

– Наразі у нас немає жодного футболіста з інших областей, більше того – всі вони лучани, окрім одного молодого хлопця з області. Основа ЛСТМ – це добре зіграні, досвідчені гравці, які не перший рік у клубі. До того ж, ми активно залучаємо місцеву молодь, даємо можливість тим, хто хоче себе реалізувати, спробувати себе на всеукраїнському дорослому рівні.

– Ви очолили команду вже в розпал чемпіонату. Як це було?

– Раніше я вже працював із ЛСТМ. Цього разу було дуже мало часу – до завершення осінньої частини сезону залишався всього лише один місяць. Дебют в ААФУ випав на виїзд в гості до "Агрону" (2:4), після того були нічиї з земляками – "Вотрансом" і "Ковелем-Волинь". Ясна річ, за аматорськими змаганнями стежив – як всеукраїнськими, так і обласними. Тому, хоча часу на розкачку не було, ми встигли дещо зробити в турах, які залишилися.

– Чи бачите перспективу в конкретно цьому складі? Чи доведеться проводити повний "демонтаж" для реконструкції?

– Ну, зрозуміло, що ця команда зіграна, а молоді гравці ще можуть додавати. Але треба визначитися, про що ми говоримо: якщо про участь в турнірі – це одна справа, якщо про амбітні завдання – інша. Якщо ставити серйозніші завдання, треба посилюватися – тим більше, в команді багато вікових футболістів, а в конкурентів зібрані серйозні майстри.

– А які зміни відбулися за час зимової перерви?

– Жоден футболіст не оголошував бажання покинути команду, та й нікого з новачків ми поки що не брали. Тут треба розуміти, що зараз на Волині час зимових турнірів – у футзал грають всі наші гравці, хтось за "Луцьксантехмонтаж-536", хтось – за інші команди. Це вже дещо пізніше ми зберемо їх усіх разом, переговоримо й будемо бачити, що нам робити в плані кадрів з прицілом під вирішальні матчі всіх турнірів.

– Всі знають у ЛСТМ екс-збірника Тараса Кабанова. А хто ще є лідерами колективу?

– Так, Кабанов – відомий, досвідчений і авторитетний футболіст. Також, напевно, можна відзначити таких футболістів, як Олійник, Махнюк, Неделюк. Коли я ще в 2009 році починав тут свою тренерську кар’єру, багатьох застав. Ясна річ, хтось із них уже, так би мовити, в ветеранському рівні, але успіхи на обласному рівні свідчать, що для чемпіонату Волині це прекрасні гравці, і добре, що вони є, аби покращити наш перехід і на новий змагальний рівень.

– Після "Волині", Першої ліги та ПФЛ в аматорському колективі ви можете підтримувати бажаний рівень навчально-тренувальної роботи?

– Безперечно, ми тренуємося. Маємо чотири тренування на тиждень. Так, існує проблема, що люди працюють на основних роботах, але звикаємо до цього й розуміємо всі ці моменти аматорського футболу.

– 2020 рік для ЛСТМ: планується продовжувати поєднання виступів на два фронти – АФВ та ААФУ?

– Безперечно. І чемпіонат України, і чемпіонат області проводяться за системою "осінь-весна", тобто, ми продовжуємо свій сезон і навесні наблизимося до вирішальних турів. У нас у чемпіонаті Волині якраз іде напружена боротьба: ми другі, випереджаючи на 1 очко "Вотранс" і на стільки ж відстаючи від ФК "Ковель-Волинь". Стоїть завдання – повернути чемпіонство, тому попереду найбільш відповідальні тури.

– Всі ці три команди мають напружені дербі і в області, в Україні. Чи не набридли одне одному?

– Бачимо по гравцях, що боротьба на полі йде дуже напружена. Всі ігри проти цих суперників були дуже важкими.

– З футбольним клубом "Волинь" аматорські клуби області співіснують чи не перетинаються? Мається на увазі обмін гравцями, товариські зустрічі…

– Коли я був головним тренером "Волині" в Першій лізі, то якраз взяв із ЛСТМ двох футболістів – Неделюка та Степанова, вони навіть в основному складі виходили, хоча було й тяжко. А загалом, всі клуби області роблять одну справу.

– А чи може бути й зворотній зв’язок: щоб у ЛСТМ перейшов футболіст із "Волині"?

– Це буде зараз важко, а з часом стане ще проблематичніше. Перед "Волинню" стоять максимальні завдання. У першій команді грають досвідчені майстри, та й у молодіжній все більше гравців з інших регіонів.

– З приємністю можна відзначити, що ЛСТМ має власну інфраструктуру.

– Так, стадіон "Княгининок" побудований нашим клубом. Тут хороше поле, роздягальні, трибуни. Загороджений, доглянутий стадіон. Тут може займатися не лише наша команда, а й місцеві діти. Вже для них майданчик зробили, тренажери поставили. Дуже зручний стадіон, можна ще й штучне поле на майбутнє робити. Таких би людей, як Ігор Вікторович Чорнуха, побільше – і футбол в нашій області процвітав би.

– Коли збираєтеся готуватися безпосередньо до весняної частини Чемпіонату України серед аматорів?

– 25 лютого плануємо збиратися, шукати спаринг-партнерів, а далі у нас уже плануються ігри на Кубок Волині, Кубок пам’яті Завадського. Тож до відновлення чемпіонату маємо набратися певної практики.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →