closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Богдан Есип: "Готові доводити своє право заявитися у Другу лігу"

Богдан Есип: "Готові доводити своє право заявитися у Другу лігу"
Изменить размер a+ a-
1416
0

2019 рік виявився знаковим для тростянецького футболу – місцеві команди двома складами стартували в обласному чемпіонаті (ФК "Тростянець-2" став віце-чемпіоном Сумщини, ФК "Тростянець" посів п’яте місце серед 9 учасників), вперше в історії виграли Кубок області, дебютували в Чемпіонаті України серед аматорів, футбольний клуб подав заявку на атестацію для участі в Другій лізі ПФЛ України сезону 2020/21.

В інтерв’ю директор Комунальний заклад тростянецької міської ради "Спортивний клуб "Академія спорту"" та чинний футболіст ФК "Тростянець", один із рекордсменів ПФЛ Богдан Єсип розповів про нову команду на футбольній карті України.

– Давайте почнемо бесіду з початку: як у Тростянці вдалося створити команду всеукраїнського рівня та хто посприяв у цьому?

– Клуб було створено в 2015 році, я, як керівник клубу, приступив до роботи на початку 2018 року. Команда за цей період пройшла Першу та Вищу ліги чемпіонату Сумської області, а минулого року було прийнято рішення заявитися на Чемпіонат України серед аматорів.

– Ви багато років грали на професіональному рівні від "Динамо-2" до охтирського "Нафтовика-Укрнафти". Яке враження справило на вас те, що ви побачили в Тростянці?

– Мене запросив на цю відповідальну посаду міський голова Тростянця Юрій Бова. Я застав проект, який стрімко розвивається та має амбітні завдання. Мені сподобалося, що мер хоче привести в порядок всю піраміду від дитячого футболу до дорослого. Юрій Анатолійович береться за фундаментальні проблеми – реконструкція нашого стадіону, наприклад, вирішить питання хорошої підготовки футболістів на багато років вперед.

Ми створили чотири дитячих вікові групи, запросили тренерів. Маємо дві дорослих команди, одна в 2018 році була в Першій лізі, інша – в Вищій. Потім було прийнято рішення, що обидві команди стартують в Вищій лізі Сумщини – і хто посідатиме вище місце за підсумками першого кола – той і отримає право перейти в Чемпіонат України серед аматорів. Вище – на другому місці – на той час був ФК "Тростянець-2", який і став віце-чемпіоном Сумщини та виграв Кубок області.

– Звідси – назва ФК "Тростянець-2", яка була в ААФУ в вашої команди до першої половини січня 2020 року?

– Саме так. У нас було двоє різних тренерів, у яких різне бачення футболу. З цих двох команд ми в підсумку створили одну – зате боєздатну, яка б представляла наше місто в Чемпіонаті України серед аматорів. А після першого кола ми змінили назву на ФК "Тростянець", щоб уже остаточно встановити все на свої місця. Вперше за 70 років!

– Якщо порівнювати склади команди обласного періоду та всеукраїнського, наскільки разюче вони змінилися влітку 2019 року?

– Однозначно змінилися. Ми з двох команд створили одну, але всі хлопці у нас – із Сумської області. Єдиний виняток – киянин Олександр Стецюк, та й то він не один рік провів у змаганнях Сумщини. Можна сказати, він у нас уже як місцевий…

Якщо перша команда (ФК "Тростянець") складалася більше з охтирських хлопців, то друга (ФК "Тростянець-2") формувалася наново після Першої обласної ліги з місцевих гравців. Загалом, у нас у складі суто наші регіональні вихованці – з Охтирки, Глухова, Конотопа, а також, що дуже для нас важливо, із Тростянця.

У нашому місці давно не було команди такого рівня амбіцій, був певний перепад з місцевими талантами, але зараз ми стараємося їх не втрачати, тому з кожним роком системної роботи місцевих молодих футболістів ставатиме все більше.

– Як виглядала обласна команда на всеукраїнському рівні?

– Ви знаєте, це дуже цікавий досвід, тому що виступи в Чемпіонаті України серед аматорів дозволили на багатьох гравців поглянути інакше. Хтось використав свій шанс, як Сліпухін, який потрапив у символічну збірну півріччя. Багато хто досяг прогресу. Взагалі, вважаю, що четверте місце для нас, як для дебютантів, є хорошим показником. Наше завдання на весну – постаратися поборотися за трійку найкращих і вихід у плей-офф, хоча ми й розуміємо, що тут дуже суттєвий уже відрив.

– Ви потрапили в Групу 2, звідки традиційно вже виходять сильні команди, що стають медалістами чемпіонату. Рівень сподобався?

– Порівняно з обласним футболом, це для нас великий крок вперед. Тим більше, ми вже в перших турах потрапили на "Вікторію", "Авангард" і "ЛНЗ-Лебедин" – фаворитів чемпіонату. Практично в кожній команді впізнаю футболістів, які грали на хорошому професіональному рівні. Це й підвищує рівень змагань у цілому, тому що кадри визначають на такому рівні.

Навіть деякі поразки вважаємо пристойними – тій же "Вікторії" на її полі небагато команд забивають два м’ячі, а ми ще й вели в рахунку, але їхній досвід взяв своє. Матч із Корюківкою… Я не люблю нарікати на суддівські рішення, але всі визнали, що пенальті був призначений помилково. Ми не поступалися "Авангарду" за грою, але через цей стандарт програли.

Це тільки зробило нас сильнішими, ми зрозуміли, що тут треба викладатися не на 100%, а на 120%. Нашою проблемою було ще й те, що ми поєднали обласний і всеукраїнський чемпіонат. В суботу грали в змаганнях Сумщини, в неділю – ААФУ. Це було подвійне навантаження, плюс переїзди – справжнє випробування глибини нашого складу. Хлопцям і тренерському складу можу тільки подякувати за такий проміжний результат. Тим більше, ми ж на область ще й грали двома командами клубу.

Але мене радує при цьому, що ми не помилилися в гравцях. Почавши вигравати, хлопці повірили в свої сили – і ми навіть на виїзді здобули більше очок, ніж вдома.

– Якраз виїзні результати можна пояснити, адже через реконструкцію клубного стадіону ви кілька матчів приймали суперників у іншому місті…

– Тут не може бути виправдань – ті 1,5 місяці, що йшла активна фаза реконструкції тростянецького стадіону, ми грали в Охтирці. Це недалеко від Тростянця, буквально 15 км. Стадіон "Нафтовик", хоча зараз не задіяний, – красивий, сучасний, із якісним полем. Питань нема.

– Дві команди на область, одна об’єднана – на всеукраїнському рівні. Це серйозні роз’їзди та навантаження. Залишався час на навчально-тренувальний процес?

– Розумієте, я ж сам грав на професіональному рівні, чудово розумію, наскільки це важливо для форми та прогресу футболістів. І також несу відповідальність за виступи команди. Тому інакше бути не може – у нас обов’язково йдуть тренування. Зазвичай, ігри у нас в суботу-неділю. Вихідний – понеділок (хіба що в випадку дуже дальнього виїзду ще може бути вівторок). А в інші дні – тренування. Без цього – ніяк. Стараємося працювати за високими стандартами ближче до графіку професіональних клубів.

– Які плани на 2020 рік? Чи залишиться ФК "Тростянець" в обласних змаганнях, навіть якщо отримаєте друголіговий атестат?

– Наша стратегія обговорена з керівництвом – цього року ми будемо грати на всеукраїнських змаганнях. Створюється команда ФК "Тростянець" (дубль), яка буде грати у чемпіонаті області. Щодо першої команди, то перше півріччя відіграємо в аматорських змаганнях, а далі – побачимо. Як ви знаєте, ми подали документи та рухаємося в атестаційному процесі. Чи нас атестують, які саме будуть зауваження – будемо вирішувати по ходу роботи, але в обумовлені УАФ терміни ми вписалися, тому тепер готові доводити своє право заявитися на Другу лігу ПФЛ.

– Чи не найголовніший критерій – інфраструктурний. Що зроблено на вашому спорткомплексі й що заплановано ще зробити?

– Ми почали реконструкцію стадіону – щоб, у першу чергу, створити умови для занять як дітей, так і дорослої команди. В минулому році були розпочаті масштабні роботи на нашій головній арені – стадіоні імені В.П.Куца, а також у місті побудовано п’ять полів – все це в одному місці, навколо нашого центрального стадіону.

Ще, відверто кажучи, нам і погода допомагає – в цьому році у нас зими немає, снігу немає, потихеньку ведуться роботи. У нас уже працює поле з натуральним покриттям. На спорткомплексі – два штучних поля 60х40 для тренувань. Два натуральних поля 60х37, одне із автополиванням, ще одне – без. Одне поле 40×20 зі штучним покриттям. Ну, і наша гордість – з центрального поля повністю знятий старий дренаж, постелений рулонний газон 115×73 із автополиванням, який відповідає рівню, думаю, Favbet Ліги. Залишається постелити сам газон 60х40 ще одного поля та легкоатлетичні доріжки навколо поля.

Самі розумієте, яка картинка на стадіоні з’являється. Десь на травень планується відкриття оновленого стадіону, як-то кажуть, "під ключ". Поля є, за 200 м. від стадіону – 5-поверховий готель із рестораном. Наші хлопці туди з’їжджаються, харчуються, проживають. Одна з вимог в УАФ – співпраця з ДЮСШ. Так от, у нас є своя дитячо-юнацька школа, де займається 117 дітей зі своїми тренерами.

Я пограв немало: деколи бувало, що керівництво забігало далі, ніж хотілося, і швидше, ніж хотілося. Гравців збирали, а ні полів, ні харчування не було. Ми ж пішли правильним шляхом: футболісти своїми результатами стимулюють нас по швидше завершувати будівництво стадіону, а сам вигляд оновленого стадіону показує гравцям, що є задля чого старатися, є сенс залишатися в нашій команді надовго, бо ми не живемо одним днем, а будуємо серйозний футбольний проект на багато років.

– Коли влітку припинив існування ПФК "Суми", а ще раніше знявся з ПФЛ "Нафтовик-Укрнафта" з Охтирки та припинив існування роменський "Агробізнес-TSK", був ризик, що футбол в області захиріє. Натомість, Сумщина видала на всеукраїнський рівень такого гранда, як "Вікторія" (Миколаївка), у Другій лізі ПФЛ сьогодні серед лідерів "Альянс" (Липова Долина), ви радуєте повідомленням про багаторічний план із виходу на серйозний всеукраїнський рівень, вашим шляхом хоче йти сумський "LS Group". До чого веду: чи вистачить обласних кадрів на таке раптове зростання числа амбітних клубів?

– Вистачить. А в найближчій перспективі – ще й нових виростимо. А чому не давати нашим хлопцям проявити себе? Дуже добре, що команд стає більше. Якщо вони будуть розвивати ще й дитячо-юнацький футбол, то це буде солідний поштовх у розвитку.

ФК "Тростянець" з повагою ставиться до сусідів. Але поки що ми не мали проблем з тим, щоб у нас "крали" футболістів, та й самі не прагнемо у когось перехоплювати. Краще виховаємо своїх, збільшимо кількість тростянецьких вихованців, дамо шанс тим, хто хоче проявити себе в команді, що зростає.

– Якщо вже зачепили цю тему, які зміни відбулися в ФК "Тростянець" у кадровому плані?

– На сьогоднішній день всі гравці, які були в нас у складі, залишаються на місці. Ми з 1-го березня розпочинаємо підготовчий процес. Плануємо два збори перед стартом в Чемпіонаті України серед аматорів. Там і переглянемо потенційних новачків, але їм доведеться довести свій рівень у здоровій, чоловічій конкуренції. Прийдуть тільки ті, хто спроможний якісно посилити команду. Це нормально для команди, яка ставить перед собою амбітні цілі.

– А що запланували на поточну паузу в чемпіонаті?

– Ми плануємо перший збір провести 1-13 березня в Тростянці – у нас є всі умови для цього, плюс, біатлонська база з трасою, яка в ідеальному стані. Закласти там підготовку футболістів буде приємно – й побігати є де, і пограти є де, хороші поля побудували. Відносно другого збору, запланованого на 15-26 березня, ми зараз працюємо – хочемо знайти оптимальний варіант із ігровою практикою та належними умовами.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →