closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Олександр Шелест: "Гравців з Вінниччини хочеться об'єднати в одній команді"

Олександр Шелест: "Гравців з Вінниччини хочеться об'єднати в одній команді"
Изменить размер a+ a-
1155
0

Одним із найуспішніших дебютантів сезону став новий гранд футболу Вінниччини – "Світанок-Агросвіт". Футбольний клуб із сільської об'єднаної територіальної громади Шляхова Бершадського району Вінницької області в останні роки виграв усі змагання рідного краю, після чого в оновленому складі дебютував у Чемпіонаті України серед аматорських команд. Впродовж літньо-осінньої частини сезону весь час перебував серед лідерів і зимувати пішов четвертим із цілком реалістичним відставанням від найближчих конкурентів.

Які плани у клубу та до чого прагне "Світанок-Агросвіт"? Про це нам розповів начальник команди Олександр Шелест.

– Розкажіть про появу вашої команди. Як з'явилася ідея її створити? Хто ініціатор, засновник, спонсор?

– Часом заснування саме ФК "Світанок Агросвіт" вважаємо 5 лютого 2017 року. Саме в цей день Олег Іванович Ковбасюк дав "добро", щоб ця команда замінила в чемпіонаті області в другому колі Вищої ліги ФК "Бершадь", яка втратила будь-яку підтримку. Не хотілося, щоб команда, якою я займався з 2011 року і яка почала здобувати певний статус, просто зникла. Тому через труднощі, що поставили під загрозу її існування, я звернувся до Олега Івановича, знаючи про його плани в майбутньому побудувати стадіон і відповідну інфраструктуру та обзавестись командою.

– Який шлях пройшла команда? В яких турнірах встигла взяти участь перед дебютом в ААФУ?

– Хоча ситуація була з прискореним розвитком, але вийшло все добре, врятувати футбол у Бершадському районі вдалося. ФК "Світанок-Агросвіт" не проходив усіх щаблів обласного футболу (створення колективу в цілому, Перша ліга, вихід у Вищу). Ввесь склад тодішнього ФК "Бершадь" перекочував під знамена новоствореного клубу.

У перший сезон участі у Чемпіонаті Вінницької області команда, очолювана тренером Борисом Івановичем Войнаровським, при фініші на одне турнірне очко відстала від бронзового місця та стала фіналістом Кубку області, поступившись липовецькому "Факелу". А вже в наступному чемпіонаті сезону 2017/18, з тим же тренером, але з кардинально оновленим складом, ФК "Світанок-Агросвіт" здобув золоті нагороди, що було вперше для Бершадського району на той час. Також було здобуто Суперкубок області в протистоянні з володарем Кубку – "Агро-Астра" з Немирівського району.

Потім новий сезон – і знову зміни, зокрема, на тренерському містку. Команду очолив Колінз Нгаха, його помічником став Дмитро Євстафієв. Перед ними було поставлено завдання "зробити дубль" в обласних змаганнях. Сколотили боєздатний колектив – і в бій, першу частину чемпіонату завершили без поразок, зробивши хороший заділ на друге коло. Але в міжсезоння вінницька "Нива" в свої лави покликала Колінса, і він, зокрема, взяв кілька виконавців з собою, а пост головного тренера зайняв Дмитро Євстафієв, який, провівши селекцію, привів команду до золотого дубля!

Далі було прийнято рішення взяти участь в Чемпіонаті серед аматорів України. одним з чинників було те, що ми побудували стадіон, підтягнули інфраструктуру, а вдома в чемпіонаті області грали вкрай рідко, через те, що команди просто не виїжджали, мотивуючи неспроможністю конкурувати: "Краще зекономимо, бо все одно програємо". Нам це було не до душі, "Світанок-Агросвіт" перейшов на новий рівень і отримав цікавих суперників і дуже конкурентне змагання. Гордимося, що представляємо тут рідну Вінницьку область, наш Бершадський край і Шляхову.

– Що було зроблено для інфраструктури та формування команди? Починали, образно кажучи на "голому місці" чи в селі вже були стадіон, попередні команди, свої футболісти?

– Ігри на той час продовжували приймати в місті Бершадь, але паралельно в селі Шляхова вже будувався новий стадіон із автоматичним поливом та поряд із ним – штучний футбольний майданчик. І вже 21 вересня 2017 року грою зі славнозвісним в центральному регіоні "ЛНЗ-Лебедин" було відкрито стадіон "Шляхова Арена"! Щодо складу, то від початку існування клубу в команді залишились Дмитро Євстафієв, Андрій Заводян, Олександр Костюк. Ми постійно додавали нових гравців, щоб покращити загальнокомандний клас.

– Як оціните дебют у ААФУ? Чи вдоволені проміжним результатом і рівнем змагань?

– На рахунок дебюту, то перше коло закінчили на другій позиції, а от старт другого кола провалили: дала про себе знати "мала лавка запасних", бракувало рівноцінних замін, в цілому, сезон "виїхали" на 13-14 гравцях. Малий проміжок був між чемпіонатами, кінцем попереднього та початком нового, також не знали рівня змагань, зараз потроху адаптуємося.

Рівень чемпіонату аматорів досить високий, навіть команда, яка на дні турнірної таблиці, завжди дає бій будь-якому супернику. Саме рівність команд і дарує вболівальникам та самим футболістам адреналін.

– Чи вдалася команді селекція? Всі новачки себе проявили, чи довелося латати склад уже після старту чемпіонату?

– Відносно селекції: те, що не вдалось опрацювати восени, намагатимемось компенсувати зараз, а результат побачимо влітку по закінченню чемпіонату.

– Як "Світанок-Агросвіт" проведе зиму? Як розпланували підготовку?

– Взимку більшість наших футболістів грають у різних футзальних командах, а "Світанок-Агросвіт" спаринги розпочне з лютого. Є попередні домовленості з ФК "Епіцентр", ФК "Базис" – це срібний призер чемпіонату Черкаської області. На рахунок зимових турнірів, навряд чи у нас вийде туди заявитися, адже в команді гравці більшість по роботах і виривати їх з робочого місця досить накладно, зосередимося на спарингах 1-2 рази на тиждень.

– Чи великі плануються кадрові зміни?

– Скоріше за все, Загалевич перейде до "Епіцентру". Про новачків ще зарано говорити, бо будуть спаринги, будемо їх переглядати, тренер прийматиме рішення.

– Взагалі, роздивившись рівень змагань, які будуть завдання на весняну частину сезону? А яка стратегія на найближчі роки?

– Завдання на весну – перемагати в кожному матчі та спробувати вийти з групи. А от про подальші перспективи зараз важко судити, поки треба освоїтись в аматорах, налагодити недоліки та створити боєздатний колектив.

– Чи співпрацює команда з іншими клубами Вінницької області, в тому числі – єдиним професіональним? Чи стежите за гравцями Вінничини, адже на сьогодні у вас досить віковий, "легіонеризований" склад?

– Стосовно гравців з Вінниччини – стежимо, хочеться їх об'єднати в одній команді, щоб можна було налагодити тренувальний процес, а буде він – буде й краща взаємодія, будуть результати. А зараз виходимо з ситуації, використовуючи досвідчених "легіонерів" – гравців з інших міст і областей, які понюхали футбольного "пороху" та за рахунок досвіду, в основному, і роблять результат, який ми маємо.

– Чим гордиться "Світанок-Агросвіт" за підсумками 2019 року та що хоче покращити? Які є плани по розвитку клубу?

– 2019 рік можна вважати вдалим для клубу: золотий дубль в області та скажімо так, непоганий старт, як для дебютанта, в Чемпіонаті України серед аматорів. Багато наперед не забіжиш, щоб сказати про плани, в нашій державі все змінюється дуже стрімко, і будь яка команда існує доти, поки є інтерес до неї. Наш керівник, Олег Іванович Ковбасюк, є фанатом футболу. А держава поки тільки скорочує інтерес до спорту, постійно зменшуючи витрати на розвиток спорту. Можна ж наприклад, товариствам чи підприємцям зробити якісь податкові пільги за розвиток певного виду спорту чи будівництво якоїсь спортивної споруди. Людина, яка бачитиме, на що йдуть її кошти, буде завжди досконало і з більшим ентузіазмом це робити. От тоді ми б отримали колосальний стрибок у розвитку спорту , а то на даний момент все за рахунок батьків у дитячому спорті та поодиноких ентузіастів – у дорослому.

"Світанок-Агросвіт" на фоні українського футболу вже заслужив своє реноме. Клуб має свого вболівальника, про що свідчать заповнені трибуни, саме для них зроблено реконструкцію стадіону, виведено команду на новий рівень. Це – правильний шлях, і ми вдячні О.І.Ковбасюку за можливість розвивати футбол рідного краю.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →