closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Роман Романчук: "Ми зберігаємо футбольні традиції Ковеля"

Роман Романчук: "Ми зберігаємо футбольні традиції Ковеля"
Изменить размер a+ a-
966
0

Відразу три команди з Волинської області дебютували в Чемпіонаті України серед аматорів цього сезону. Але, всупереч прогнозам і очікуванням, гегемони обласних змагань – досвідчені "Вотранс" і "ЛСТМ" – опинилися нижче в таблиці, аніж ФЦ "Ковель-Волинь". Більше того, ковельчани і в обласному чемпіонаті стали "зимовими чемпіонами", і на всеукраїнському рівні випередили досвідчених земляків.

Про розвиток ковельського футболу, вдосконалення інфраструктури та стратегію розвитку клубу нам розповів граючий президент ФЦ "Ковель-Волинь" Роман Романчук.

– Раніше й інші команди міста Ковель, ваші попередники, брали участь у змаганнях ААФУ. А відколи бере відлік літопис саме ФЦ "Ковель-Волинь"?

– Футбольний центр "Ковель-Волинь" ми заснували в 2011 році, бо тоді склалася складна ситуація по боргах муніципального клубу ФК "Ковель", навіть якісь справи були відкриті. Треба було рятувати міський футбол – ми створили Центр, академію, місто попросило взяти під крило муніципальний клуб за умови, що місто буде допомагати. Я тоді був ще діючим футболістом, пам’ятаю бесіду, коли про це говорилося.

Все, про що було тоді домовлено, здійснилося – вдалося врятувати команду, заснувати академію, закупили амуніцію. Поступово це все розвивали. Грали чемпіонат області, діти – чемпіонат України по Першій лізі. Двічі виграли Кубок Волинської області, виграли чимало медальних комплектів.

– А хто фінансує футбольний центр?

– Зараз у нашій дитячій академії під керівництвом досвідчених тренерів займається більше 500 діток. Ми постійно вдосконалюємо наші навчальні програми, шукаємо цікаві методики в провідних закордонних клубів. Активно розвивається перша доросла команда як вершина нашої піраміди. Саме завдяки підтримці нашого міста та особисто мера Олега Олексійовича Кіндера вдалося створити таку базу, яку на Західній Україні мають лічені клуби – "Карпати", деякі інші професіональні команди.

– Що вже зроблено, а що планується зробити?

– За останні роки в місті активно розбудовувалася футбольна інфраструктура. Так, на території фізкультурно-оздоровчого комплексу "Спорт для всіх" у місті Ковелі було побудовано два стандартних натуральних футбольних поля, три натуральних поля (60×40), піщане футбольне поле, а наприкінці минулого року було завершено будівництво поля зі штучним покриттям розміром 104×68 (до речі, єдиного стандартного штучного поля на Волині). Крім того, на території комплексу є спортивна зала, теж зі штучним покриттям, а також тренажерний зал.

Ця база у нас у Ковелі, маємо свій стадіон і за допомоги грантів ЄС, за європейські кошти, збираємося реконструювати стадіон "Локомотив", який під новою назвою стане центральним у місті. Плануємо закінчити реконструкцію цього стадіону до кінця 2021 року.

Якби не виграли тендер на цей грант, якби не посприяло з землею місто, якби не допомога народного депутата України Степана Івахіва, цього б усього не було.

– Все це служитиме не лише дорослій команді?

– Безперечно. Наша академія має команди всіх вікових категорій. Саме тому створили для неї такі умови, щоб усім вистачало полів. Наша команда, напевно, найбільше серед усіх виїжджає на міжнародні турніри – так як їздимо за кордон регулярно, там нас, напевно, знають уже більше, ніж в Україні. Роман Лис робить прекрасні футбольні фестивалі. Молодь постійно розвивається й показує себе.

Ми зараз підписали договір з "Волинню", найкращі з наших будуть переходити в "BRW-ВІК". А ФЦ "Ковель-Волинь" хоче з цього року виставити свої команди на чемпіонат України. Амбіції великі – кошти шукаємо, я, маючи невеликий бізнес, вкладаю кошти сюди, своїх друзів привів. Але для великої мети цього замало, варто нових спонсорів знаходити. Ми вже подавали попередньо заявку на друголігову атестацію, але через нестабільну політичну ситуацію все зараз "на паузі" – не те що "ні", але й не "так". Тому не стали проходити процедуру, щоб не стати посміховиськом – ми все, про що говоримо, виконуємо. Раз на сьогодні нема змоги впевнено говорити, що у нас є можливості для Другої ліги, то ліпше поки що освоїтися в Чемпіонаті України серед аматорів. Ми обіцяли сюди повернутися – ми це зробили.

– У сезоні 2016/17 ФК "Ковель-Волинь" уже пробував сили в ААФУ…

– Ми зробили з того не дуже вдалого сезону висновки. Зараз ставимо ставку на місцевих молодих футболістів. Ми, напевно, єдина така команда, у якої 99% суто гравців із свого міста – лише запрошені із "Волині" воротар Дмитро Харченко і захисник Андрій Зінь з інших міст області, та ще один футболіст у нас із села неподалік Ковеля.

– Зважаючи на це, напевно, відстежуєте всіх земляків в інших командах чемпіонату України?

– Безперечно. Приміром, Мучак і Портянко грають в Рівненській області – перший в ОДЕКу, другий починав сезон в ФК "Малинськ". У друголіговій "Енергії" – півзахисник Вакулинський. У першоліговому ФК "Минай" у ПФЛ грає захисник Маткобожик, в "Інгульці" – півзахисник Марчук, в "Волині" – четверо наших, включаючи Климця, якого вже підпускають до основи. У польському клубі "Ягеллонія", призері місцевої Екстракляси – наш півзахисник Тарас Романчук.

Чи стежимо за ними? Звичайно, це ж наші земляки. З деким вели переговори, дехто на такому рівні грає, що поки що рано йому додому повертатися. Тут інша проблема – чимало молодих футболістів у нас поїхали за кордон, та й "Волинь" із кожного віку забирає по кілька. Втім, ми завжди за ними стежимо, тож не всі підходять – а повертаються до нас сильнішими. Для цього нам і потрібна т.зв. "команда майстрів".

Під час недавнього спарингу з "Волинню" говорили з нашими луцькими колегами – треба будувати піраміду футболу в Луцькій області, створювати фарм-клуб, який міг би "обкатувати" молодь, збирати найздібніших гравців області й давати їй шанс. Можливо, не всі потраплять в "Волинь", а у нас вони могли б стати на ноги. Проте, повертаємося до того, що потрібні ще спонсори та інвестори, аби зробити ще один крок у Другу лігу.

– Що означає бути граючим президентом футбольного клубу? Як співпрацюєте з головним тренером, хто кому вказівки дає?

– Наш головний тренер мого віку (до слова, ми – не родичі, однофамільці, Юрій Романчук – це син нашого відомого тренера Віктора Романчука та брат Тараса Романчука, гравця збірної Польщі). Але при початку співпраці ми з ним досягли повного взаєморозуміння, тому у нас ніколи не стоїть жодних питань чи непорозумінь. Я ніколи не лізу в навчально-тренувальний процес. Можу сказати свою думку як футболіст, але на загальних засадах. Наш головний тренер має повний карт-бланш і довіру, а я на полі – просто гравець, виконую його установки й граю там, де треба. Якщо є хтось сильніший на моїй позиції, то нема питань – перший скажу, щоб він грав. Амбіцій гравця в мене вже нема – на високому рівні за себе я пограв в Україні, Латвії, Литві та Узбекистані, а в рідній команді я граю вже, передовсім, на команду.

– Ми завжди знали, що в Волинській області в останнє десятиліття грандами є "Волинь" та "ЛСТМ". А нині ви вище за них у чемпіонаті України й лідируєте в чемпіонаті області на час зимової перерви. Звідки такий прогрес?

– Фінансова сторона у нас особливо не змінилася, у наших конкурентів хороші можливості, потужні спонсори та сильні гравці. Тому ми з повагою до них ставимося й не схильні до ейфорії – це робочі моменти, зараз ми попереду, це не означає, що будемо почивати на лаврах і відпочивати.

Щодо нас, то мали невеличке посилення. Повернулися наші земляки Віталій Кашуба, Ваня Данилюк, Юра Дручик, Саша Ліщук. Підросло кілька молодих гравців, які вважають за честь грати поруч із досвідченішими товаришами. А ще ми сильні нашим ковельським духом – він нам допомагає в матчах найвищого значення. Коли в колективі земляки, однодумці – це велика сила, ми немало матчів на характері виграли.

– Ваша команда виступила краще за земляків, але й вони, і інші учасники Чемпіонату України серед аматорів взимку серйозно посиляться. Яким при цьому буде завдання ФЦ "Ковель-Волинь" на весняну частину сезону й чи буде для цього підсилення?

– Завдання незмінне – вигравати в кожному матчі. Щодо кадрової політики, то у нас буде точкове посилення. Розраховуємо на власних вихованців, земляків, а також партнерську допомогу ФК "Волинь". У нас була бесіда з керівництвом лучан, і спортивний директор клубу Валентин Іванович Кошельник підтвердив, що залишаються в силі наші домовленості по футбольній співпраці. Тож сподіваємося, що "Волинь" нам надасть кількох гравців для посилення. До того ж, постійно тримаємо контакт із земляками в клубах інших областей. У нас є така перевага, що ми зберігаємо футбольні традиції Ковеля, а тому всі вони рано чи пізно повернуться на батьківщину.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →