closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Вадим Мандрієвський: "Плануємо пройти атестацію зі сподіванням вже наступного сезону спробувати сили в Другій лізі"

Вадим Мандрієвський: "Плануємо пройти атестацію зі сподіванням вже наступного сезону спробувати сили в Другій лізі"
Изменить размер a+ a-
974
0

Свого часу білоцерківські клуби виступали на високому всеукраїнському рівні, але після зникнення "Арсеналу-Київщини" на певний час покинули змагання національного масштабу. Аж до літа 2019 року, коли дебютував у змаганнях ААФУ новий клуб – ФК "Біла Церква". Укомплектований, переважно, футболістами зі свого регіону, дебютант прагне до повернення на той рівень, де в минулі десятиліття грали "Рось" і "Арсенал". А наразі білоцерківський клуб робить свої перші кроки, поєднуючи виступи в першості Київської області з аматорськими змаганнями.

Головний тренер ФК "Біла Церква" Вадим Мандрієвський розповів, як створювалася команда, в чому її особливість і яка її місія.

– Передовсім – про поточне. Які плани у вашої команди на зимовий антракт?

– Уже в грудні ми відновили тренування після відпустки. Займалися в Білій Церкві, на штучному полі. Мали змогу переглянути кількох потенційних новачків, а також молодь. Після цих зборів знову дали команді перепочинок, але вже в кінці січня плануємо відновити заняття. Стежимо за календарем зимових турнірів – залежно від можливості зіграти на таких, будемо формувати й наші плани на лютий і березень.

– Наскільки великими плануються зміни?

– Ні, наразі всі на місці – ніхто не залишив нашу команду, плануємо зберегти той склад, який є, та ще й посилити його. На зимових турнірах сподіваємося переглянути потенційних новачків – як місцевих, так і не місцевих. Будемо працювати спільно з нашою командою U-19. Також потихеньку хотілося б залучати юних гравців із команд U-16 і U-17 ДЮСШ "Зміна".

– Кілька років Біла Церква не була представлена на всеукраїнському рівні. Як вдалося відновити футбольні традиції в місті?

– Дійсно, 2-3 роки у нас взагалі ніяких команд після "Арсеналу-Київщини" не було. У мене після повернення з "Ворскли" з’явилася ідея створення футбольного клубу в Білій Церкві – і не просто дорослої команди, а саме клубу з чіткою пірамідою та синхронізацією роботи з юнацькими командами для максимальної ефективності.

Ідея створити ФК "Біла Церква" з’явилася в лютому 2019 року, а вже в березні ми взялися це втілювати в життя. За підтримки нашої Білоцерківської міської федерації футболу (очолює її Геннадій Мільцарик) та Київської обласної федерації футболу, яка пішла нам назустріч, ми вже наприкінці заявкового періоду змогли заявитися на першість Київщини. Команду збирали з нуля, зважаючи на правило "один гравець – одна команда", тож в умовах цейтноту робили все по ходу – й доукомплектовувалися, й вивчали одне одного, й зігралися. Виступили в Першій обласній лізі, вважаю, пристойно – входили й у п’ятірку лідерів, і на четверту позицію підіймалися. І хоча з літа почали грати в Чемпіонаті ААФУ, і на область стало грати важче, ми змогли розподілити сили, тож закінчили першість на сьомому місці з 13 команд, хоча, якби залишили всіх основних гравців, можливо, й поборолися б за медалі.

– Не боялися, лише тільки-но стартувавши в першості області, йти відразу в Чемпіонат України серед аматорських команд?

– Як відомо, це обов’язкова умова для вступу в процедуру ліцензування для участі в Другій лізі ПФЛ. Тому ми обов’язково мали брати участь в ААФУ, адже це і корисно (змагання хорошого рівня), і потрібно для того, щоб претендувати на друголіговий атестат. Плануємо пройти атестацію зі сподіванням вже наступного сезону спробувати сили в Другій лізі.

До старту Чемпіонату ААФУ ми не мали особливо багато часу, лише провели короткотривалі відновлювальні збори після перерви в першості області. Посилилися тільки кількома гравцями, які виявили бажання спробувати сили в чемпіонаті України, тому певний час витратили на освоєння в турнірі. Зате під кінець літньо-осінньої частини сезону грали легше, краще. Хай не завжди за результатом, але за грою – точно, а це головне.

– Якщо всеукраїнські змагання граються за системою "осінь-весна", то обласні – "весна-осінь". Чи плануєте й наступного року брати участь в змаганнях КОФФ?

– Це питання поки що в стадії вивчення. Ми із задоволенням обкатували б гравців у чемпіонаті області, де хороший змагальний рівень, який дозволяє молоді дуже швидко прогресувати в протистоянні з дорослими суперниками. Але все впирається в фінансовий фактор – якщо отримаємо атестат, будемо думати, де надалі продовжувати грати. Добре б мати можливість грати основою на Україну, а молоддю – на область, отож, бажання залишати свою команду в обласних змаганнях у нас, безперечно, є.

– А що, до речі, з фінансами? Хто є засновниками та спонсорами вашого клубу?

– На початку існування клубу ми і свої власні ресурси шукали, і приватні особи допомагали, і наше місто – вдячні нашому меру та депутатам за велику підтримку цього й наступного року. Хочеться дійсно гідно представляти Білу Церкву в українському футболі на всіх фронтах – і в Другу лігу вийти, і в аматорських змаганнях проявити себе, і на юнацькому рівні створити піраміду, яка б дозволяла розвиватися гравцям. Є думка і з ДЮСШ "Зміна" досягти прогресу, щоб команда грала по Вищій лізі ДЮФЛУ, де найвищий змагальний рівень для юнаків. Ми думаємо про співпрацю зі всіма ДЮСШ Білої Церкви. Спільно з владою хочемо створити справжній клуб у повному значенні слова, а не тільки одну команду для дорослих. Звісно, це потребує фінансів – тому хотілося б, щоб і наш місцевий бізнес підключився до такої народної справи.

– Чи вистачає в місті спортивної інфраструктури для цього всього?

– Тут є над чим працювати. У нас у "Зміни" є поле зі штучним покриттям, але, ясна річ, для дітей треба більше. Одне тільки поле – це мало. Сподіваємося на підтримку області, адже таке місто, як Біла Церква, потребує більше полів. Якщо з’явиться ще кілька полів – це буде дуже добре для дитячо-юнацького футболу.

Є проблема й із головною ареною міста. "Трудові резерви" були на реконструкції, але є надія, що в 2020 році там уже можна буде грати. Щоправда, цей стадіон належить не місту, тому там поки що відкрите питання по взаємодії. Ми точно будемо догравати сезон в ААФУ на "Зміні", а от у майбутньому хотілося б, звичайно, повернути "Трудові резерви" для футболу.

– Поруч із місцевими футболістами в ФК "Біла Церква" грає кілька легіонерів. Як вони опинилися у вас?

– У нас двоє івуарійців і камерунець. Майкл і Ібрагім нас посилили влітку, вони самі виявили бажання за нас грати, самі знайшли нас – до того грали в інших командах Київської області. А от Вієра раніше вже грав у Білій Церкві, він добре тут відомий – раді, що змогли його повернути.

– За вашої кадрової філософії, стежите й за вихованцями білоцерківського футболу, що грають за інші команди?

– Безперечно. Їх багато, ще одна повноцінна команда б набралася. Зрозуміло, всіх тримаємо в полі зору. Хтось грає за професіональні команди, де набагато кращі умови. Хтось – на юнацькому чи аматорському рівні. З часом, ясна річ, хотіли б зібрати всіх найкращих білоцерківських футболістів в одному місці. Наразі розмовляємо вже з кількома гравцями, але багато що буде залежати й від наших виступів, від того, як у нас буде складатися з атестацією та фінансуванням. Така хороша перспектива є – вона нас тішить.

– Чому вас навчила перша частина сезону?

– Ми вчилися вже по ходу турніру. Вивчали суперників, адаптувалися до цього рівня, адже скачок із Першої ліги області в Чемпіонат України серед аматорів – дуже великий. Підбирали ту тактичну модель, яка приносить результат. Останні чотири матчі перед перервою вже взагалі грали "першим номером". Хай не завжди давало це результат, але ми думали про майбутнє.

– Які матчі найбільше запам’яталися?

– Безперечно, домашня гра з ФК "Чернігів". Ми програвали 0:3 вже до 22 хвилини, але зуміли відігратися! Завершили матч з рахунком 3:3. Гідно виглядали в виїзному матчі з "Вікторією" – хоча й програли лідеру, але непогано грали. Сподобався, звичайно, матч із черкаським "Дніпром", який ми виграли з рахунком 4:0. Святковий настрій, багато вболівальників – от так би й завжди!

– Аматорський турнір сподобався?

– Так, у лідерів взагалі склади під набагато вищі за рангом турніри. Дуже хороші й інші команди, навіть молоді, малодосвідчені б’ються, змагаються. Нам після області це була справжня наука – добре, що мали за спиною участь в Першості Київщини, де, до речі, кілька команд також не загубилися б в ААФУ. Я приємно здивований, що рівень аматорських змагань у нас настільки високий. Деякі навіть перевершують Другу лігу ПФЛ!

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →