closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

АСК "Забороль": у пріоритеті – дитячо-юнацький футбол

АСК "Забороль": у пріоритеті – дитячо-юнацький футбол
Изменить размер a+ a-
1485
0

Як виховати справжніх чемпіонів знають у футбольному клубі АСК (Аграрний спортивний клуб) "Забороль" з Волині. Уже декілька років підростаюче покоління села Забороль Луцького району просто марить футболом. Тут "ліплять" своїх Мессі і Роналду, Ван Дейків та Куртуа. Ініціатор створення тамтешньої футбольної школи – Валерій Міщук, керівник ПП "Метал-Альянс". Ініціативу підприємця підтримав голова Заборолівської ОТГ Валерій Боярський.

- Поспілкувавшись із Валерієм Федоровичем вирішили, що дорослих клубів у Волинській області вистачає - розповідає Валерій Міщук. – А от клубів основу яких складають дитячо-юнацькі команди можна порахувати на пальцях однієї руки. Ми вирішили йти саме цим шляхом. У структуру АСК "Забороль" входять дитячі, юнацькі та доросла команди.

АСК "Забороль": у пріоритеті – дитячо-юнацький футбол - изображение 1

Найменшеньким вихованцям клубу – сім-вісім років, є старші вікові групи (2002-2003 та 2004-2005 років народження). Загалом футболом у "Заборолі" займається дев’яносто дітей та юнаків 2002-2013р.н. та тридцять дорослих гравців. Що важливо – заняття проходять безкоштовно. Юні футболісти забезпечені ігровою формою, м’ячами та екіпіруванням. У клубі тренуються не лише місцеві, а і діти з сусідніх населених пунктів та Луцька.

За останні роки Валерій Міщук та його однодумці зробили чимало корисного на благо розвитку дитячо-юнацього футболу Заборолі. Валерій Борисович до кожної справи підходить відповідально. Бо мислить він глобально, думає про завтрашній день. Не розуміє тих власників клубів-одноденок для яких футбольна команда є нічим іншим, як тимчасовою іграшкою. На думку Міщука, клуб, який ставить перед собою певні задачі повинен мати міцний тил: власний стадіон із супутніми спорудами, спортивно- тренувальну базу.

- Наш клуб для дітей, - наголошує Валерій Міщук. – Ставимо за мету – виховати із малечі адекватних членів суспільства. АСК "Забороль" - це одна велика футбольна сім`я.

АСК "Забороль": у пріоритеті – дитячо-юнацький футбол - изображение 2

З кожною віковою групою у АСК "Забороль" працюють кваліфіковані тренери. Всього азам футболу дітей навчають п’ятеро фахівців. Серед них, зокрема, Сергій Чабан і Дмитро Трефіловський, яких добре знають не лише на Волині, а і в Україні.

Сергій Федорович, якому у серпні 2020 -го виповниться 60 років, багато сезонів захищав останній рубіж "Волині" (Луцьк), а також інших вітчизняних команд. Один цікавий факт – кілька сезонів тому Сергій Чабан, якому на той час було 56 років, був заявлений голкіпером за ФК "Луцьк" у чемпіонаті України серед аматорів. Дмитро Сергійович також виступав за луцьку "Волинь", а ще пограв за "Полтаву", "Ниву" (Вінниця), "Сталь" (Дніпродзержинськ) та інші клуби.

АСК "Забороль": у пріоритеті – дитячо-юнацький футбол - изображение 3

Футбольні рубікони, які підкорили наставники, мотивують юних гравців йти до своїх цілей. Інші три тренери АСК "Забороль" Віктор Воробей, Петро Шелест та Петро Петров – це молоді прогресивні фахівці. У системі клубу працює також тренер з легкої атлетики.

Слід зауважити, що заборолівський клуб морально та фахово підтримує колишня "зірка" "Волині", екс-наставник полтавської "Ворскли" Василь Сачко.

АСК "Забороль" має перші успіхи. Команди клубу різних вже на повний голос заявили про себе у Волинській області і мають у своєму активі важливі звитягу. У найближчих планах – показувати гарні результати на всеукраїнській арені. До слова, торік "Забороль" представляв область на турнірі з дворового футболу у Києві і посів перше місце.

Надовго запам’ятається юним футболістам рік 2019-ий. У березні АСК "Забороль" U-17 у товариському матчі переміг (2:0) "Шахтар" (Донецьк) U-15. А у квітні сімнадцятирічні гравці з Волині провели спаринг проти "Динамо" (Київ) U-16. У гострій та безкомпромісній боротьбі перемогу святкували кияни – 3:2.

Поза всяким сумнівом поєдинки проти "Динамо" і "Шахтаря" - це крок вперед у становленні АСК "Забороль" . До того ж, налагоджена співпраця не тільки з академіями грандів українського футболу, а й з "Динамо" (Брест), клубами Польщі і, звісно, "Волині" (Луцьк).

Наразі команди (всіх вікові групи) задіяні у чемпіонаті області і турнірах з футзалу. Керівництво клубу намагається дбати про якісну та сучасну інфраструктуру. Перше, що зробили – привели до ладу футбольне поле, на якому почав рости бур’ян, аби діти займалися улюбленою грою у належних умовах. Для косіння трави придбали міні-трактор. Потребувала реконструкції і адмінбудівля на території стадіону. Цю "перешкоду" також успішно подолали. Після капітального ремонту в адміністративній будівлі розмістили душові кабіни та роздягальні.

Футбольний поєдинок у Заборолі – це маленьке свято. Для вболівальників, зазвичай, організовують цікаву розважальну програму: конкурси, в яких розігрують подарунки, концертна програма, частування смаколиками. На домашні поєдинки АСК "Забороль" збирається кілька сотень глядачів.

АСК "Забороль": у пріоритеті – дитячо-юнацький футбол - изображение 4

Валерію Міщуку у його починанні пощастило з партнерами. Гуртом всі працюють над створенням футбольного центру, який має займати провідні місця в області.

- Наші думки збігаються, - говорить голова Заборолівської ОТГ Валерій Боярський. – Мета одна – виховувати дітвору здоровою та сильною. Ми працюємо над створенням потужного клубу у сільській місцевості. Погодьтеся, що у селі менше розваг для дітей, у чомусь вони обмежені. Футбольний проект АСК "Забороль" ці обмеження нівелює. Сільська рада затвердила трирічну програму підтримки і розвитку спорту у громаді. На досягнутому зупинятися не збираємося: у планах – облаштування бігових доріжок , накриття трибун козирками. Мріємо про будівництво спортивно-оздоровчого комплексу, де різноманітними видами спорту змогли би займатися як діти, так і дорослі.

До речі, на вершині футбольної піраміди АСК "Забороль" стоїть доросла команда. Цього сезону колектив, який є незмінним чемпіоном Луцького району останніх сезонів, дебютував у вищій лізі чемпіонату Волинської області, який проходить за системою "осінь-весна". І треба сказати, що дебютував непогано. Заборолівці кинули виклик місцевим грандам. В останньому перед "зимівлею" турі вони впевнено перемогли у гостях досвідченого турнірного бійця НФК "Боратин" - 1:3. Після першого кола "Забороль" посідає п’яте місце. А форвард команди Ігор Дмитрук разом із нападником "Вотрансу" Юрієм Кошелинським із вісьмома забитими м’ячами очолюють список найкращих бомбардирів чемпіонату.

Як ішлося на початку матеріалу на Волині знайдеться небагато клубів, які приділяють значну увагу дитячо-юнацькому футболу. Тим паче у селі. У Заборолі, де мешкає трохи більше тисячі людей, у пріоритеті - розбудова сучасної футбольної школи. Це тішить.

- Ми вивчаємо досвід, як позитивний так і негативний, європейських академій, вітчизняних ДЮСШ та комерційних секцій, - резюмує Валерій Міщук. – Водночас сповідуємо власну філософію та бачення розвитку клубу і виходимо з наших реалій. Були варіанти придбання франшизи деяких європейських клубів, зокрема, з Англії та Німеччини. Але відійшли від цієї ідеї та обрали шлях самодостатності АСК "Забороль". Вірю, що із заборолівських хлопчаків виростуть справжні футбольні лицарі. Переконаний, що у невеликому селі можна виплекати класну футбольну школу. Головне – це увага і любов до підростаючого покоління. Тому запрошую хлопчаків 2002 -2012 років народження стати частиною великої родини АСК "Забороль". Зазначу, що більш детальну інформацію про клуб можна знайти на офіційному сайті, сторінці facebook.com/askzaborol та YouTube-каналі.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →