closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

"Крила Рад" (Дунаєвецька ОТГ): розгадка назви клубу, дружба з поляками і генерал-лейтенантом

"Крила Рад" (Дунаєвецька ОТГ): розгадка назви клубу, дружба з поляками і генерал-лейтенантом
Изменить размер a+ a-
1992
0

Завершився чемпіонат Хмельницької області у другому за значенням турнірі – першій лізі. Спочатку змагання проходили у двох підгрупах – "Північ" і "Південь", в яких визначалися кращі шість команд для продовження боротьби на другому етапі. Після цього були сформовані дві групи, з трьох команд у кожній, які у одне коло визначили переможців. Ними стали "Енергетик-Миклуш" (Нетішин) та "Крила Рад" (Дунаєвецька селищна ОТГ). Вони, 13 жовтня, розіграли фінал першої ліги. З рахунком 3:1 переміг "Енергетик-Миклуш". Втім, для "Крил Рад", команди, яка представляє сільську місцевість, вихід у фінал – це вже успіх. Принаймні так вважає президент клубу Анатолій Кухаренко, з яким поспілкувався кореспондент FootBoom.

- Анатолію Аркадійовичу, у фіналі "Крила Рад" поступилися минулорічному чемпіону першої ліги "Енергетику -Миклушу" (Нетішин). Чи закономірним є цей результат?

- Вважаю, що так. Нетішин виглядав сильніше за нас. У першому таймі рахунок відкрив "Енергетик -Миклуш", але наші футболісти не опустили рук і вирівняли становище – 1:1. Уже у компенсований до першої сорокап`ятихвилинки час суперник провів другий м’яч. У другому таймі ми багато атакували, оголяючи захисну лінію, суперник же грав на утримання рахунку. Врешті "Крила Рад" пропустили третій м’яч. 3:1 – перемога "Енергетика -Миклуш". Але нічого страшного не сталося. Програли, але за цю поразку не соромно. Футболісти повністю віддалися грі.

- Чого не вистачило вашим гравцям у фіналі?

- "Крила Рад" зіграли у міру своїх можливостей. Команда у нас сільська, підбір виконавців – недосконалий. Нетішин же – це місто обласного підпорядкування, де сконцентровано багато підприємств, зокрема Хмельницька АЕС. Нетішин - наймолодше місто на Хмельниччині, в якому добре розвинена спортивна інфраструктура, дитячо-юнацький футбол. На сьогодні нам важко конкурувати з ним.

"Крила Рад" (Дунаєвецька ОТГ): розгадка назви клубу, дружба з поляками і генерал-лейтенантом - изображение 1

- Як загалом оцінюєте виступ "Крил Рад" цього сезону?

- Цьогорічні показники "Крил Рад" заслуговують на найвищу оцінку. У підгрупі "Південь" ми забили найбільшу кількість м’ячів, найменше пропустили, поступилися лише в одному матчі. Попри те, що на першому етапі посіли у своїй групі друге місце у фінальній стадії зуміли перемогти "Евеліну" (Ярмолинці) та ФК "Городок" із однаковим рахунком - 1:0 . Це і дозволило нам зіграти у фіналі.

- Цьогорічний результат є найкращим в історії команди?

- Ні. Були й ліпші результати. У 2012 і 2013 роках "Крила Рад" був переможцем першої ліги, яка у той період проводилася під егідою всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства (ВФСТ) "Колос" серед сільських колективів. У 2011 році дунаєвецькі футболісти ставали срібними призерами. Також "Крила Рад" є переможцями популярного у Хмельницькій області турнірі пам’яті Михайла Чекмана. Михайло Костянтинович є уродженцем Дунаєвецького району, був міським головою Хмельницького. У 2002 році він трагічно загинув у автокатастрофі. Згодом почав проводитися турнір його пам’яті. Спочатку він був районним, потім обласним і врешті став республіканським.

- Якщо говорити про нинішній рівень першої ліги чемпіонату Хмельниччини.

- На тлі інших учасників змагань своєю майстерністю вирізняються декілька команд - "Крила Рад" (Дунаївці), "Енергетик-Миклуш" (Нетішин), "Евеліна" (Ярмолинці"), "Перлина Поділля" (Білогір`я). Звичайно, що названі мною колективи поступаються сьогоднішнім лідерам аматорського футболу Хмельниччини – "Епіцентру" (Дунаївці) і "Случу" (Красилів). Утім, з іншими командами обласної Прем`єр-ліги кращі представники першого дивізіону можуть суперничати на рівних.

- Розкажіть про історію "Крил Рад" та місцевого футболу.

- Футбол на станції Дунаївці (селище є проміжною станцією Південно-Західної залізниці, через яку курсують як місцеві електрички, так і потяги далекого сполучення), як по-народному називають наш населений пункт, був розвинений здавна. Існувала селищна команда. А от офіційно футбольний клуб "Крила Рад" було зареєстровано у 2008 році. Я у 1998-2015 роках очолював Дунаєвецьку селищну раду, тож намагався всебічно сприяти розвитку та популяризації місцевого футболу. І вважаю, що нам з однодумцями, зокрема з головою правління клубу Володимиром Заболотним, вдалося багато. Хотілося б також відзначити граючого тренера "Крил Рад" Олега Піхотка, який з 2008 року і по цей день – біля керма команди. Цікаво, що очолив колектив Олег у 21 рік. Думаю, що таких молодих тренерів в історії хмельницького обласного футболу до нього не було. Після того, як я перестав обіймати посаду селищного голови моя пристрасть до "Крил Рад" не зменшилася. Зараз команду фактично утримую я один. Було кілька невдалих сезонів, але, здається, останнім часом ситуація стабілізувалася.

"Крила Рад" (Дунаєвецька ОТГ): розгадка назви клубу, дружба з поляками і генерал-лейтенантом - изображение 2

- "Крила Рад". Досить специфічна назва…

- Про це у мене багато запитують. Скажу вам так – до політики та авіаційної промисловості назва команди немає жодного відношення. Все набагато прозаїчніше. Річ у тім, що ініціаторами створення клубу була Дунаєвецька селищна рада. А коли думали, над назвою команди молоді футболісти запропонували: "Команду заснувала селищна рада, тож ми її крила". Звідси, власне, і "Крила Рад". Ця назва нам подобається і ми не думаємо її змінювати.

- Хто є найвідомішим футболістом – уродженцем селища Дунаївці?

- На мій погляд, це Богдан Мандзюк. Його ігрове амплуа – півзахисник. Торік він у складі польського клубу "Пломінем" (Загоржице) став чемпіоном шостого дивізіону Польщі. Цього сезону команда змагається вже у п’ятому дивізіоні. Ми хочемо повернути Богдана, який виступав за "Крила Рад" в чемпіонські сезони клубу, додому. Загалом із керівництвом "Пломінему" у нас склалися прекрасні відносини. Думаю, що не за горами проведення товариського матчу між польським клубом і "Крилами Рад". Буду відвертим – у плані футболу Україні є чому повчитися у поляків. Я це можу казати на прикладі "Пломінему". У цьому аматорському клубі все до дрібниць на найвищому рівні. До речі, футбольну інфраструктуру Польщі я оцінив, виступаючи у складі збірної мерів українських міст на чемпіонаті Європи, який проходив у цій країні у 2012 році. Зазначу, що команду українських мерів тренував Сергій Ковалець.

А повертаючись до вашого запитання виокремлю також ключового гравця "Крил Рад" – захисника Павла Томкевича. Павло уже багато років вірою і правдою служить нашій команді.

- Чи є у складі "Крил Рад" футболісти, які пограли свого часу на фесійному рівні?

- Ні, таких немає. У нас на сто відсотків аматорська команда.

- "Крила Рад здобули право виступати наступного сезону у Прем`єр-лізі Хмельниччини. Чи побачать вболівальники вашу команду у цьому турнірі?

- Так. "Крила Рад" готуються у сезоні 2020 дебютувати у Прем`єр-лізі області. Вже зараз думаємо над кадровим підсиленням, адже не хочемо пасти задніх. За цей напрям роботи у нас відповідає тренер-селекціонер Іван Мельник. Гадаю, що нам вдасться підсилити склад вправними виконавцями.

- Як команда готуватиметься до нового сезону?

- Одним із важливих етапів підготовки буде проведення тренувального збору у Івано-Франківській області. Уже багато років Дунаївці мають теплі стосунки із селом Старий Лисець (Тисменицький район) та її сільським головою Анатолієм Лущаком, який завжди радий бачити нашу команду у себе в гостях. Там нам створені сприятливі умови для тренувань та проживання. Дружимо ми й з відомим уродженцем Старого Лисця, командувачем Національної гвардії України, генерал-лейтенантом Миколою Баланом. Микола Іванович ініціював проведення у Старому Лисці футбольного турніру пам’яті Героїв Небесної Сотні, який також присвячений Дню створення Національної гвардії України. "Крила Рад" вже були учасниками цього турніру. Плануємо взяти участь і у наступних змаганнях, які пройдуть наприкінці березня. Цей турнір повинен стати завершальним етапом підготовки на тренувальному зборі у Прикарпатті. А далі – старт у дебютному сезоні у Прем`єр-лізі Хмельницької області.

- Ваші побажання футболістам "Крил Рад" та уболівальникам.

- Бажаю не зупинятися на досягнутому, а й надалі підкорювати нові футбольні вершини. Уболівальникам же бажаю вірити у своїх футболістів, повсякденно підтримувати їх. Не можу не сказати і про підростаюче покоління. Хочеться, щоб наші діти займалися футболом, любили цю гру та підвищували свою майстерність на нових сучасних майданчиках, стадіонах.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →