closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Валентин Шкраба: "Молоде покоління гравців – це надія "ШкВала"

Валентин Шкраба: "Молоде покоління гравців – це надія "ШкВала"
Изменить размер a+ a-
2176
0

Цьогорічним відкриттям Суперліги Чернівецької області став абсолютний дебютант змагань подібного рівня "ШкВал" (Чорнівка). Команда з Новоселецького району зуміла нав’язати боротьбу фаворитам змагань – дворазовому чемпіону області ФК "Волоці" та минулорічному чемпіону ФК "Неполоківці". У підсумку "ШкВал" здобув бронзові медалі. Переможець Суперліги – "Волока", срібний призер- "Неполоківці".

В інтерв’ю кореспонденту спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" президент клубу Валентин Шкраба поділився своїми враженнями від сезону та розповів, чого очікувати від його підопічних надалі.

- Валентине Івановичу, почнемо з назви клубу…

- В ній немає нічого дивного. Назва клубу "ШкВал" - це перші літери мого прізвища та імені. Таку ж назву має і фермерське господарство, яке я очолюю. Футбольний клуб "ШкВал" зареєстрували у 2016 році і почали виступати у чемпіонаті Новоселицького району. Зауважу, що раніше у Чорнівці була інша футбольна команда.

- Хто очолив команду?

- Місцевий фахівець Іван Сурняк, який мав гарні показники у роботі з чорнівськими юнацькими командами. Іван Михайлович виховав не одне покоління здібних футболістів. У тренерській роботі йому допомагає великий ентузіаст своєї справи Іван Фока, який також очолює Новоселицьку районну федерацію футболу. Загалом вони працюють з трьома командами, які входять в структуру нашого клубу: обласною, районною та дитячою.

Читайте також: ФК "ШкВал" - один із претендентів на перемогу у Суперлізі Чернівецької області (Відео)

- У складі всі місцеві?

- Так. "ШкВал" сформований з вихованців чорнівського футболу. Лише нападник Володимир Кифяк із Чернівців. Середній вік команди – 25 років. Хочемо, щоб і надалі у команді були лише футболісти з Чорнівки та сусідніх сіл.

- У сезоні 2019 "ШкВал" дебютував у Суперлізі Чернівецької області. Чи очікували ви, що команда на фініші опиниться у трійці призерів?

- Перед початком сезону було поставлене завдання залишитися у Суперлізі, не вилетіти у першу лігу. По ходу сезону задачу скоригували. Після першого кола "ШкВал" посідав друге місце, відставання від лідера "Волоки" складало усього одне очко, тому колегіально вирішили, що будемо боротися за місця у першій трійці.

- Які матчі вашої команди можете виділити?

- Проти чемпіона "Волоки" "ШкВал" обидва поєдинки провів на високому рівні: на виїзді зіграли 3:3, а вдома, за рівної гри, поступилися 3: 5. Принциповим був гостьовий матч проти "Дністра" (Новодністровськ), в якому ми перемогли 3:1. Загалом можу виділи майже всі поєдинки команди у першому колі. А от початок другої половини чемпіонату для нас був вкрай невдалим – втратили залікові бали там, де цього не планувалося. Втім, уже нічого не вдієш, чемпіонат став історією. Для мене й досі залишається незрозумілим, як "ШкВал" втратив дорогоцінні очки у матчах із "Золотим Колосом" (Строїнці). У гостях ми поступилися 0:1, а вдома зіграли внічию 1:1. Хоча в обох поєдинках виглядали переконливіше за суперника. В одній із цих ігор не обійшлося і без суддівських промахів. Хоча в цілому до "людей в чорному" претензій не маємо, упередженості з їхнього боку я не помітив.

- Цього сезону "ШкВал" взяв участь у традиційному турнірі пам’яті Андрія Гусіна у Путилі (Чернівецька область).

-Так. Із Путили родом мама Андрія, Валентина Василівна, тут майбутній футболіст у дитинстві часто відпочивав, а вже дорослим навідувався до родичів. Кілька років тому головний стадіон селища, "Карпати", був відремонтований та названий іменем Андрія Гусіна. Щороку починаючи з жовтня 2014-го ми у Путилі проводиться футбольний турнір: грають дитячі, аматорські та ветеранські команди. "ШкВал" втретє взяв участь у турнірі пам’яті Андрія Гусіна. У 17-му році ми посіли друге місце, у 18-му – третє і у 19 – знову друге. Цього року у фіналі чорнівці поступилися "Черемошу" (Вижниця) 0:2. Для нас велика честь бути серед учасників турніру -пам`яті видатного футболіста і світлої людини.

Читайте також: Турнірна таблиця чемпіонату Чернівецької області

- Cезон завершено. Тож тепер можна проаналізувати гру кожного футболіста. Хто на ваш погляд, із гравців стабільно провів увесь чемпіонат?

- Це опорний півзахисник, капітан команди Костянтин Малуш. Костя був визнаний кращим півзахисником чемпіонату. Невгамовними були крайні хави брати Віталій та Віктор Сорочани. Надійністю у захисті вирізнявся Андрій Помпуш. А справжнім лідером команди вважаю правого захисника Іллю Абрамовського. Він боєць до мозку кісток. За манерою гри Ілля чимось схожий на Олега Лужного. Окрім футболістів хотів би відзначити і наших вірних уболівальників. На домашні матчі "ШкВалу" збиралося у середньому 300- 500 глядачів. На виїзді нас підтримувало 50-60 найвідданіших уболівальників. Часто-густо на гостьові поєдинки люди їздять власним коштом.

- Чи є у складі "ШкВалу" колишні професіонали?

- Так. За чернівецьку "Буковину" виступав згаданий мною Володимир Кифяк.

- Як команда готуватиметься до нового сезону?

- 8-го листопада у Чернівцях відбудеться урочисте нагородження призерів всіх трьох ліг (Суперліга, Вища, Перша).

Наприкінці листопада стартує турнір на кшталт зимового чемпіонату області, в якому візьмуть участь дев`ять команд – призери всіх трьох ліг. Подібний турнір проводитиметься вперше, тож очікуємо на його проведення з великим нетерпінням. Хотів би висловити слова вдячності Федерації футболу Чернівецької області на чолі з Василем Орлецьким за проведені реформи. Маю на увазі збільшення кількості ліг до трьох. Це крок вперед у популяризації футболу на Буковині . Очікую, що рівень обласного футболу зростатиме, з’являтимуться нові команди, зводитимуться стадіони. Гадаю, що зросте і кількість команд у Суперлізі.

- Чи відомо вже щось про зміни, які стануться в команді?

- Про це говорити зарано. Маємо велике бажання зберегти нинішній склад команди та підсилитися місцевими молодими виконавцями. Цього сезону молодь порадувала, прогрес видно неозброєним оком. Молоде покоління гравців – це надія "ШкВала". Що стосується підсилення по позиціям, то нам би не завадив забивний, гостроатакуючий нападник. А в ідеалі, для підвищення конкуренції, було би непогано мати на кожну позицію двох рівноцінних гравців.

- Наступного сезону будете націлювати підопічних виступити не гірше, аніж цього сезону?

- Звичайно. Задача-мінімум – потрапити у першу трійку, задача-максимум – боротьба за чемпіонство.

- І наостанок трохи про себе.

- Мені 46 років. Пройшов всіма щаблями дитячого, юнацького та аматорського футболу. У 27 років завершив свої футбольні виступи та зайнявся розвитком аграрного бізнесу. Полюбляю дивитися футбол по телевізору матчі Української Прем’єр –ліги та європейських чемпіонатів. З п’ятирічного віку вболіваю за київське "Динамо", а також за чернівецьку "Буковину".

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →