closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

ФСК "Шкло: наставник – відомий у минулому бомбардир, різносторонність у розвитку місцевого футболу

ФСК "Шкло: наставник – відомий у минулому бомбардир, різносторонність у розвитку місцевого футболу
Изменить размер a+ a-
3912
0

Чемпіонат Львівської області щосезону поповнюється новими цікавими та амбіційними командами. Не є винятком і цьогорічні змагання. Так, у другій лізі високі цілі декларує ФСК "Шкло". Ця команда представляє однойменне шеститисячне селище міського типу у Яворівському районі, яке добре відоме своїм бальнеологічним і грязевим курортом.

ФСК "Шкло" уже тривалий час є лідером районного футболу. Цього сезону керівництво клубу вирішило заявити команду для участі у другій лізі (підгрупа "Б") чемпіонату Львівщини.

У інтерв’ю кореспонденту FootBoom президент ФСК "Шкло" Василь Вахула розповів про історію створення команди, турнірні цілі та кадровий потенціал, розвиток місцевого дитячо-юнацького і ветеранського футболу.

- Василю Васильовичу, коли було засновано ФСК "Шкло"?

- На початку 2000-х наше селище у чемпіонаті Яворівського району представляла команда "Автомобіліст-Шкло", яка постійно була серед лідерів. Нею опікувався Григорій Кіт. Потім команда припинила своє існування і у Шклі був певний занепад футболу. Справи покращилися у 2014-му. Якось до мене підійшов палкий прихильник футболу Іван Скоболо і запропонував разом підтримати місцеву команду. Я погодився.

У 2017-му році було зареєстровано ГО ФСК "Шкло", я став президентом клубу. Активно включилися у футбольний процес Іван Скоболо, Іван Вахула, Петро Стадник. Вони – серед засновників клубу.

- Чому вирішили підтримувати місцевий футбол?

- Футбол у моєму серці був завжди. Як і для більшості хлопчаків все починалося у шкільні роки, коли ми з ранку й до пізнього вечора ганяли з друзями м`яча.

Не полишив цього заняття і у студентські роки, навчаючись у Львівському інституті Сухопутних військ (нині Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного), входив до збірної команди цього навчального закладу.

Загалом у мене футбольна родина: рідний брат Іван свого часу пограв на хорошому аматорському рівні. Нині входить до складу ветеранської дружини села Шкло. До слова, наша ветеранська команда (40+) одна з найкращих у Львівській області. Торік мої земляки стали фіналістами чемпіонату України серед сільських команд у Береговому (Закарпатська область), який проводила ГО "ВФСТ" "Колос". До речі, у фіналі Іван Вахула зазнав серйозного пошкодження і тривалий час заліковував травму. Невдовзі на шклівських ветеранів чекає уже цьогорічний чемпіонат України, де вони спробують поборотися за золоті нагороди.

- ФСК "Шкло" цього сезону дебютував у другій лізі чемпіонату області, а до цього виступав на районному рівні. Які досягнення у команди?

- Останніми сезонами "Шкло" був беззаперечним лідером футболу Яворівщини. У 2017 і 2018 роках виграли чемпіонат і кубок району. Цьогоріч вирішили підвищити свій змагальний рівень і заявилися у другу лігу чемпіонату Львівщини. Було велике бажання перевірити свою майстерність на тлі інших команд.

- Хто є головним тренером вашої команди?

- Знаний у минулому нападник 37-річний Роман Каракевич, який має чималий досвід виступів у вищій лізі чемпіонату України. З ним ми знаємося з дитинства. Роман Васильович є уродженцем Шкло, перші футбольні кроки робив у нашому селищі під опікою Ігоря Паляниці, який, до слова, є і моїм першим тренером.

На високому рівні Каракевич почав виступати у 2002 -му році, у складі "Сокола" (Золочів), який виступав тоді у другій лізі чемпіонату України. Після цього у його кар’єрі було ще багато професійних клубів - "Металург" (Запоріжжя), "Зоря" (Луганськ),

"Оболонь" (Київ), "Волинь" (Луцьк), "Нафтовик-Укрнафта" (Охтирка), "Кривбас" (Кривий Ріг), "Мотор" (Люблін, Польща).

У сезоні 2003-2004 Каракевич став найкращим бомбардиром другої ліги, забивши 21 гол у 27 матчах.

- Як у Романа Каракевича виник варіант тренерської роботи зі "Шклом"? Його не засмучувало, що це друга обласна ліга?

- Роман Васильович з радістю відгукнувся на пропозицію очолити команду свого рідного селища. Раніше він мав тренерський досвід: багато сезонів успішно тренував команду обласної Прем`єр-ліги "Гірник" (Новояворівськ).

Роман Каракевич також тренує сільську дітвору. Крім нього з дітьми також працює Ігор Паляниця. Розвиток дитячо-юнацького футболу – це наш пріоритет. Дитячі команди регулярно беруть участь у всіляких змаганнях. Ось і незабаром на них очікують два традиційні турніри(один міжнародного статусу), що відбудуться у Шклі.

- Розкажіть про склад команди, хто складає кістяк колективу?

- У кадровому питанні ми робимо акцент на вихованцях місцевого футболу та хлопцях із навколишніх населених пунктів. У "Шклі" немає жодного гравця зі Львову, або інших районних центрів. Вважаю, що у місцевих присутня патріотична мотивація.

Вони змагаються за своє селище, свого першого тренера, на трибунах їх завжди підтримують рідні та близькі. Тому дурня на полі ніхто з них "клеїти" не буде. Нехай приїжджі футболісти не ображаються, але подібний патріотизм у них відтсутній.

- Який середній вік вашої команди?

- У нас досить молода команда, є декілька вікових футболістів. Думаю, що середній вік колективу – 27-28 років.

- Чи є у команді футболісти, як раніше грали на професійному рівні?

- Досвід гри у професійних клубах має лише наставник Роман Каракевич. Всі наші футболісти до цього часу виступали лише на любительському рівні.

А загалом Яворівщина футбольна може пишатися ще одним вихованцем Ігоря Паляниці - Романом Вахулою, колишнім гравцем національної збірної України з футзалу, якого вболівальники повинні пам’ятати також за виступами у провідних вітчизняних клубах "ТВД" (Львів), "Шахтар" (Донецьк). У другій лізі чемпіонату України та на аматорському обласному рівні пограли Іван Дацко та Ігор Могилевський.

- Якою була задача у "Шкло" у цьогорічному чемпіонаті області?

- Перед початком сезону ми спільно з командою поставили завдання – за підсумками сезону у своїй групі бути у першій трійці. Наразі нам залишилося провести заключний поєдинок чемпіонату. Якщо перемагаємо у ньому, то фінішуємо третіми. На жаль, третє місце не дозволяє вийти нам у фінальний етап. Туди з кожної підгрупи виходить по дві кращі команди. З нашої групи "Б" до фінальної стадії пробилися "Легінь" (Брюховичі) та "Лео-Кераміка" (Львів\Неділиська).

Як би там не було, але третє місце для "Шкло" буде хорошим результатом. Після завершення сезону разом із головним тренером окреслимо плани та цілі на новий сезон.

Водночас наша юнацька команда під керівництвом Петра Стадника має всі шанси зіграти у фінальному етапі та поборотися за звання кращої команди другої ліги чемпіонату Львівщини. У подальшому я сильно розраховую на цю команда. Думаю, що з часом цей колектив зможе претендувати на лідируючі позиції у обласному футболі, адже у ньому підібралися дуже обдаровані хлопці.

- Як ви оцінюєте рівень чемпіонату області?

- Рівень обласного чемпіонату доволі потужний, є багато самобутніх команд. Організація чемпіонату - на хорошому рівні. У цьому, вважаю, велика заслуга федерації футбол Львівської області на чолі з Олександром Шевченком.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →