closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

10 років тому "Тернопіль-ТНПУ" здобув "золото" студентського чемпіонату Європи

10 років тому "Тернопіль-ТНПУ" здобув "золото" студентського чемпіонату Європи
Источник фото:
кнопка перехода
Изменить размер a+ a-
1208
0

26 липня далекого вже 2009 року ФК "Тернопіль-ТНПУ" вперше поїхавши на чемпіонат Європи серед студентів, став його переможцем. Ні до того, ні після жодна команда з України не здобувала подібного титулу. Тодішній головний тренер тернопільської команди Василь Петрович Івегеш, котрий і нині знаходиться біля керма ФК "Тернопіль-ТНПУ", поділився спогадами про ті незабутні миті перемоги.

– Пане Василю, чи очікували Ви тоді, їдучи на європейський студентський форум, що може стати чемпіонами?

Звичайно, завжди є бажання досягти найвищого результату, це стосується як тренерів, так і футболістів. Однак відкрито про це ніхто не говорив. По-перше, ми на подібні змагання приїхали вперше. По-друге, були не в статусі чемпіона України, а його фіналіста і більшість вважали, що ми займемо останнє місце. Пригадую на жеребкуванні наші суперники аплодували, коли дізналися, хто їм потрапив в опоненти. На початках мене до певної міри ці оплески здивували. Думав собі, звідки вони знають, що ми такі сильні (сімється – авт.). А виявилося, що вони раділи, сподіваючись, що три очка в них уже в кишені.

Читайте також: "Тернопіль-ТНПУ" вийшов в півфінал студентського чемпіонату Європи

– Які ж тоді команди потрапили Вам у суперники на груповій стадії?

У чемпіонаті мало брати участь 16 команд, однак одна не доїхала і так сталося, що ми, за жеребкуванням, потрапили в групу "D" з трьома учасниками. Окрім нас, це – Університет технологій м. Ополе (Польща) та Паризький університет Вал де Марне (Франція).

– Як склалася турнірна дистанція для ФК "Тернопіль-ТНПУ"?

Першу гру з поляками ми виграли (2:0), а другу – програли французам (0:1). Оскільки поляки перемогли французів – 2:1, то всі три команди набрали по три очка, однак за кращою різницею забитих і пропущених м’ячів ми, на щастя, опинилися на першому місці групи "D". Незважаючи на це, остання гра з французами мене насторожила. Хлопці після відносно легкої стартової перемоги, розслабилися, подумали, що їм і далі буде так легко. Цього не сталося, та все ж для нашої команди це був хороший урок. Прийшлося футболістів на весь турнір закрити на базі, навіть у місто на тривалий час ніхто не виходив. Це власне нас врятувало, бо наші гравці думали тільки про наступну гру, як краще підготуватися, щоб досягти позитивного результату. За рахунок ігрової дисципліни, на мій погляд, ми тоді й досягли успіху, бо інші команди дозволяли собі багато – і відпочити, і прийти під ранок в готель. Режим схожий на наш був хіба що в німців та турків.

– На першій стадії плей-оф тернопільській команді знову потрапили французи?

В 1/4 фіналу нашим суперником був колектив Канського університету, студентський чемпіон Європи 2008 року. До речі, фінал переможного для французів чемпіонату відбувся у Києві. Ми зробили правильні висновки з попередньої поразки від іншої команди з Франції і здобули перемогу (3:1). Не скажу, що ця вікторія була легка, адже певний час рахунок був нічийний 1:1. Однак все ж таки завдяки кращому налаштуванню на матч наша команда святкувала перемогу.

– Мабуть, найважчим для ФК "Тернопіль-ТНПУ" був поєдинок у півфіналі з німцями.

Це – правда! З командою Технічного університету Карлсруе жили на одному поверсі, постійно з ними спілкували та тішилися, що кожен успішно долав турнірну дистанцію. Однак у півфіналі вже не було жодних сентиментів, кожен хотів виграти, однак все ж таки фаворитом вважали наших суперників. Коли рахунок став нічийним, пішла сильна злива. Я подумав, що вона на нашу користь, хлопці трішки перепочинуть і з новими силами боротимуться за путівку до фіналу. Гра відбувалася на зустрічних курсах, обидві команди створили ряд гольових моментів, однак голів після зливи більше так ніхто не забив. Фінальному свистку раділи і ми і німці, адже гравці віддали всі сили, сподіваючись на фарт у футбольній лотереї – серії пенальті. В ній героєм матчу став наш голкіпер Микола Вірковський, котрий потягнув кілька ударів і в підсумку так сталося, що ми перемогли завчасно, навіть останній п’ятий удар не довелося пробивати. Хвилин десять партнери по команді вітали, як самого Вірковського, так і один одного, бо важко було повірити, що ми стали учасниками фінального поєдинку.

– Фінал на чемпіонаті Європи став українським…

Команда Івано-Франківського технічного університету нафти і газу, яка була майже повністю укомплектована професіоналами з місцевого "Факела", теж успішно йшла по турнірній дистанції і так сталося, що два українських колективи виборювали звання чемпіона Європи. Для нас це був дуже принциповий суперник, якому ми поступилися у фіналі студентського чемпіонату Європи, тому хотіли взяти реванш. Однак зробити це було вкрай не просто, адже у вирішальному матчі через перебір карток не змогли вийти на поле гравці основного складі – Василь Чорний, Степан Клекот та Андрій Дубчак. На уколах вийшов на поле Ігор Козелко, мали проблеми зі здоров’ям також Віктор Івегеш та Ігор Пердута, котрі залишилися на заміні. Ростиславу Ціху тривалий час не змогли зупинити кров, довелося давати укол у гомілкостоп. Але ці старання не були марними, адже він став автором "золотого" гола, вдало пробивши штрафний. Незважаючи на всі проблеми з якими довелося зіштовхнутися, мотивація в нас було безмежна і з погляду на роки, вважаю, що в івано-франківців шансів перемогти не було.

– Як відбувалася церемонія нагородження?

Одразу після фінального свистка організатори оперативно спрацювали і були готові вручити командам заслужені нагороди. 14 чоловічих і 12 жіночих колективів прийшли на стадіон в очікуванні урочистої церемонії нагородження. Однак вона не могла розпочатися сім хвилин, бо наші футболісти так емоційно раділи, а хто і плакав. Я їх довго не міг заспокоїти і направити на церемонію нагородження. Фінальний поєдинок транслювався на 22 країни і організатори пригрозили нам пред’явити великий штраф у злотих за запізнення. Однак представники української федерації делегації пояснили, що це сльози радості і всі ці нюанси взяли на себе. Вже після вручення медалей на запитання журналістів, в якому матчі вам краще обіграти команду Івано-Франківська – в чемпіонаті України, де ми їм двічі у фіналі поступилися, чи на Європі, однозначно відповів, що цінніша перемога на континентальній першості, адже на внутрішній арені ще буде можливість святкувати вікторію над франківцями.

– Як відзначили студентських чемпіонів Європи?

Одразу по приїзді нас гучно зустріли в Тернополі. Куди не йшли – всюди давали подарунки. Був концерт у вузі, отримали премії, як в університеті, так і в мерії. Тоді були справжніми героями, адже ніхто подібно результату від нас не очікував, однак ми його досягнути. Скажу більше, нині вже напевно 15-й по рахунку чемпіонат Європи серед студентів, але з України жодна інша команда, окрім нас не здобувала золотих медалей.

– На Ваш погляд, хто з того чемпіонського складу зіграв найкраще?

Важко ось так одразу пригадати. Було багато неординарних гравців, той ж Ігор Мединький, Ігор Пердута, Роман Годований, Ігор Сливка, Роман Гаврилюк та інші. Лідера не було, тоді ми були справді однією великою дружньою командою, у якій кожен гравець стояв горою за свого партнера.

***

СТАТИСТИКА

V-й клубний чемпіонат Європи серед студентів. 20-26 липня 2009 року. Вроцлав (Польща)

Склад ФК "Тернопіль-ТНПУ":

1. Вірковський Микола
2. Сливка Ігор
3. Дубчак Андрій
4. Атласюк Сергій
5. Клекот Степан
6. Годований Роман
7. Чмола Михайло
8. Кондзьолка Андрій
9. Мединський Ігор
10. Чорний Василь
11. Полянчук Сергій
13. Ціх Ростислав
14. Івегеш Віктор
15. Гаврилюк Роман
16. Козелко Ігор
17. Пердута Ігор

***

Група "D" (3 команди): Університет технологій Ополе (Польща), Паризький університет Вал де Марне (Франція), Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка (Україна).

1. 21 липня. 15.30. ФК "Тернопіль-ТНПУ" – Університет технологій Ополе (Ополе, Польща) – 2:0

Тернопіль: Вірковський – Дубчак, Годований, Атласюк, Клекот (В. Івегеш, 50) – Кондзьолка-к, Чорний (Ціх, 56), Сливка (Чмола, 69), Пердута (Гаврилюк, 58) – Мединський (Полянчук, 65), Козелко.

Голи: А. Кондзьолка, І. Козелко.

Попереджені: Клекот.

Гра була досить жорсткою з великої кількістю боротьби у центрі поля. Особливо багато фолили польські футболісти. Після голів спершу Андрія Кондзьолки, а потім Ігоря Козелка наші земляки опустилася в другому таймі глибше в захист і нічого не дозволили супернику створити біля власних воріт.

***

2. 22 липня. 15.00. Паризький університет Вал де Марне (Париж, Франція) – ФК "Тернопіль-ТНПУ" – 1:0

Тернопіль: Вірковський – Дубчак, Годований, Атласюк, Сливка (Чмола) - Кондзьолка, Ціх, В. Івегеш (Гаврилюк), Пердута (Полянчук) – Мединський, Козелко.

Попереджені: Дубчак, Вірковський, Сливка.

Французькі студенти в першому матчі групи поступилися полякам з Ополе (1:2), тому для тернопільських майбутніх педагогів важливо було не програти з різницею в два і більше м’яча. Після пропущеного голу, відійшли на останніх хвилинах у захист, щоб французи не спіймали на контратаках, маючи в складі швидких і технічних гравців атаки. За рахунок індивідуальних дій деяких гравців з Тернополя і десь обережності тернополян, у підсумку було зафіксовано мінімальну перемогу французів, яка задовольнила наших земляків.

***

Підсумкова турнірна таблиця. Група "D"

Команда

1

2

3

І

В

Н

Н

М’ячі

О

1

Тернопіль

Х

0:1

2:0

2

1

0

1

2:1

3

2

Франція

1:0

Х

1:2

2

1

0

1

2:2

3

3

Польща

0:2

2:1

Х

2

1

0

1

2:3

3

***

1/4 фіналу

3. 24 липня. 18.30. ФК "Тернопіль-ТНПУ" – Канський університет (Канн, Франція) – 3:1 (2:1)

Тернопіль: Вірковський – Годований, Атласюк, Дубчак, Клекот – Кондзьолка, Чорний, В. Івегеш, Пердута – Мединський, Козелко.

Заміна: Полянчук, Ціх, Сливка, Гаврилюк, Чмола.

Голи: 1:0 – В. Івегеш, 1:1 – Домонделле, 2:1– Р. Ціх (з пен.), 3:1 – І. Пердута.

Попереджений: В. Чорний.

Гра проти студентського чемпіона Європи 2008 року, який проходив у Києві, очікувалася дуже важка. Перший тайм пройшов за рівної гри, кожна з команд створила по декілька напів моментів. Ближче до завершення першого тайму спершу Віктор Івегеш вивів тернополян уперед (1:0), а через декілька хвилин відповіли голом французи (1:1). В перерві Василь Івегеш зробив заміни, які спрацювали на всі 100 відсотків. Тільки розпочався другий тайм, як тернополяни отримали право на пробиття пенальті. Ігоря Сливку збили в штрафному майданчику, а Ростислав Ціх реалізував одинадцятиметровий (2:1). До речі, обоє вийшли на заміну. Після другого голу тернополяни стали грати ще агресивніше в атаці і забили третій гол. Ігор Пердута отримав хорошу передачу в розріз і майстерно пробив повз воротаря (3:1). На останні хвилини матчу французам вже не вистачало сил. Вони спробували відіграти хоча б один м’яч, але це їм не вдалося. Отож, перемога над діючим на той час чемпіоном Європи тернополян, яких перед цим матчем, та й взагалі на турнірі ніхто не сприймав за серйозного опонента.

***

Півфінал

4. 25 липня. 16.30. ФК "Тернопіль-ТНПУ" – Технічний університет Карлсруе (Карлсруе, Німеччина) – 1:1, по пенальті – 4:2.

Тернопіль: Вірковський – Годований, Атласюк, Дубчак, Клекот – Кондзьолка, Ціх, Чорний, Сливка, Пердута (Полянчук) – Мединський (В. Івегеш).

Гол: В. Чорний

Пенальті: Кондзьолка, Ціх, Годований, Клекот.

Вилучений: В. Чорний (два попередження).

Матч відбувався на мокрому газону. Німців з самого початку турніру вважали фаворитами. У матчі було дуже багато в’язкої боротьби. Німці більше атакували, а тернополяни очікувано грали від оборони на контратаках. Спочатку Василь Чорний відкрив рахунок, потім німці його зрівняли. В другому таймі м’яч потрапив у руку Степану Клекоту і арбітр призначив пенальті. Микола Вірковський виручив партнерів по команді, спочатку відбивши одинадцятиметровий, а потім ще протягом гри (під час двох виходів віч-на-віч). Гра була дуже жорстка і тому арбітр показав багато жовтих карток, як одній, так і іншій командам. За рахунку 1:1 матч був переведений у додатковий час. За 10 хвилин до завершення другого овертайму отримав другу жовту картку Василь Чорний і був вилучений з поля. Тому тернопільська команда підсіла і відбивалася до фінального свистка з усіх сил. Основний і додатковий час так і завершився внічию – 1:1. У серії післяматчевих пенальті Микола Вірковський відбив три удари, наші хлопці були точними (останній удар Сергій Полянчук навіть не пробивав), тим самим тернополяни отримали право грати у фіналі. Навіть попри дуже багато стиків і суперечок після гри, німці виявилися досить дружніми, привітали нашу команду з виходом до фіналу та побажали успіху.

***

Фінал

5. 26 липня. 16.30. ФК "Тернопіль-ТНПУ" – Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (Україна) – 1:0 (0:0)

Тернопіль: Вірковський – Годований, Атласюк, Сливка, Чмола - Кондзьолка, Ціх, Гаврилюк, Полянчук (Пердута, 57) – Мединський, Козелко (В. Івегеш, 82).

Гол: Ціх (51).

Матч розпочався з атак івано-франківців, які були впевнені в своїй перемозі, навіть самовпевнені. І це з ними зіграло злий жарт. У складі тернополян черед дискваліфікації не змогли вийти на поле гравці основного складі – Василь Чорний, Степан Клекот та Андрій Дубчак. Перший тайм пройшов за переваги івано-франківців. Однак Микола Вірковський і компанія витримали. В другому таймі на 51-й хвилині тернополяни отримали право на пробиття штрафного удару на лінії карного майданчика. Один з небагатьох шансів, яким майстерно, ударом у "дев’ятку", скористався майстер штрафний удар Ростислав Ціх (1:0). Решта ігрового часу пройшли переважно на поливні поля ФК "Тернопіль-ТНПУ", але як не старалися івано-франківці, голкіпер і оборонці педуніверситету були на висоті і не хотіли віддавати супернику ту мінімальну перевагу в рахунку, якою володіли. На третій компенсованій хвилині грецький арбітр за 30-ть метрів до воріт призначив штрафний удар в бік тернополян. М’яч після удару Боришкевича (колишній гравець "Динамо-2" Київ) потрапив у хрестовину. Тернопільські обороні у власному штрафному майданчику вибивають м’яча в аут і рефері сигналізує про завершення фінального матчу. Гравці ФК "Тернопіль-ТНПУ" від радості та зі слізьми на очах попадали на футбольне поле. Отож, команда з Тернополя чемпіон Європи серед ВНЗ 2009 року!

***

ФК "Тернопіль-ТНПУ" на студентському чемпіонаті Європи 2009 року: 5 матчів – 3 перемоги, 1 нічия, 1 поразка, м’ячі – 7:3, О – 10.

P.S.: Нове покоління ФК "Тернопіль-ТНПУ" йде слідом своїх попередників. Сьогодні, 26 липня, тернопільська команда з Педагогічного університету пробилася уже до півфіналу чемпіонату Європи серед студентів. На їхньому шляху команда з Туреччини. Побажаємо нашим земляках зробити ще один крок до фіналу!

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →