closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Олег Карпінський: "У нас лише одна мета – чемпіонство"

Олег Карпінський: "У нас лише одна мета – чемпіонство"
Изменить размер a+ a-
3032
0

Жидачів є одним із найдавніших міст у Львівській області. Перша письмова згадка про нього датується 1164 роком (згадується як Удеч або Зудечів). Надалі у документах зафіксовано близько двадцяти п’яти різних назв цього населеного пункту. Жидачів споконвіку вважався футбольним містом. Так, у тридцятих років минулого століття тут існували дві команди – українська "Хортиця" і польський "Стшелєц". У п’ятдесятих роках ХХ століття створено команду при Жидачівському целюзно-паперовому комбінаті. Колектив спочатку виступав під назвою "Папірник", а згодом став "Авангардом".

У 1987 -му році жидачівці стали чемпіонами області та завоювали Кубок Львівщини. У сезоні 1992/1993 клуб стартував у перехідній лізі чемпіонату України. Всього серед професійних команд "Авангард" провів чотири сезони. У 2005-му був розформований через складну фінансову ситуацію. Згодом на футбольній мапі з’явився ФК "Жидачів", який у 20011-му повернув собі попередню назву – "Аванагард". Команда виступала в обласному чемпіонаті до 2015-го року, після чого зійшла з футбольного небосхилу.

У 2018-му жидачівський футболу повернувся на обласну арену. Одним із ініціаторів цього процесу був колишній футболіст, підприємець Олег Карпінський. Нині він – президент СОК (спортивно-оздоровчий клуб) "Пульс-Авангард", який другий рік поспіль бере участь у першій лізі чемпіонату Львівської області. Цього сезону після першого кола команда посідає третю сходинку.

У інтерв’ю спецпроекту FootBoom "Аматорський футбол" президент СОК "Пульс-Авангард" Олег Карпінський розповів про новий етап розвитку місцевого футболу.

- Олеже Володимировичу, торік у Жидачеві почалося відродження футболу, зокрема було створено СОК "Пульс-Авангард". З чого все почалося?

- Зрозумійте, Жидачів просто зобов’язаний мати команду обласного рівня, яка повинна змагатися за перші місця. У нас - славне футбольне минуле. У 1987-му році "Авангарду" вдалося єдиний раз у своїй історії стати чемпіоном області. А у 90-их команда виступала на професійному рівні. У різний час честь жидачівського футболу захищали: Андрій Гусін, Руслан Мостовий, Віталій Федорів, Володимир Федорів та інші знані гравці. Це треба бачити: як місцеві вболівальники підтримують свою команду, як шаленіють від забитих м’ячів та красивих перемог. Маємо у місті комфортабельний стадіон, напевно, найкращий серед усіх команд першої ліги. Сучасна арена обладнана індивідуальними пластиковими сидіннями та накриттям, яке планують розширити.

Олег Карпінський: "У нас лише одна мета – чемпіонство" - изображение 1

Тому, коли у 2015-му "Авангард" припинив своє існування стало боляче на душі. За два роки ми з однодумцями ініціювали процес відродження футболу у Жидачеві. До міської ради була направлена відповідна петиція. За короткий проміжок часу вона набрала необхідні сто голосів і була розглянута на засіданні робочої групи у міськраді. У цьому питанні нам назустріч пішли міський голова Жидачева Володимир Левко, депутати міської ради, підприємці, небайдужі патріоти. У підсумку, у 2018-му році, було створено СОК "Пульс-Авангард".

Читайте також: Андрій Габ'ян: "Ведемо перемовини з низкою гравців"

- Стартували відразу з першої ліги області?

- Так. Вирішили почати з першої ліги. Друга обласна ліга була нам нецікавою, я чудово знав високий ігровий потенціал місцевих футболістів. Останні десятиріччя Жидачівська ДЮСШ є однією з кращих в області. Її вихованці у пошуках футбольного щастя їдуть в академії київського "Динамо", донецького "Шахтаря", інших клубів Української Прем`єр-ліги. Дехто з них залишається в елітних клубах, дехто повертається на малу батьківщину та виступає в аматорах. Було зовсім нелогічно з такою потужною дитячо- юнацькою школою не мати дорослої команди. Зібрати колектив було непроблематично.

Залучалися в СОК "Пульс-Авангард" лише уродженців Жидачева та району. У нашому складі немає жодного приїжджого футболіста.

- Хто очолив СОК "Пульс-Авангард"?

- На посаду головного тренера запросили Володимира Сапугу. Володимир Михайлович є вихованцем жидачівського футболу, виступав за місцевий "Авангард", "Медик" (Моршин), футзальну "Україну" (Львів). Його рідний брат Андрій тривалий час грав за львівські "Карпати", у 1998 році під керівництвом Мирона Маркевича здобув бронзову медаль чемпіонату України. Останнім часом він працював у тренерському штабі луцької "Волині". Керівництво клубу повністю довіряє Володимиру Сапузі. Як про фахівця з великої літери можу відгукнутися і про його асистента– Йосипа Витака.

- Чи є у вашій команді футболісти з професійним досвідом?

- Так. Зокрема Василь Сагайдак виступав за юнацький склад донецького "Шахтаря", з яким у 2015-му ставав фіналістом Юнацької Ліги УЄФА. Думаю, що у Василя є всі шанси повернутися у професійний футбол. Руслан Грица теж є випускником академії "Шахтаря". В академії іншого вітчизняного гранда – "Динамо" (Київ) навчався Орест Цвик. Юрій Кутний пройшов вишкіл у львівських "Карпатах". Володимир Витак пограв за "Кримтеплицю" (Молодіжне), коли вона виступала у першій лізі чемпіонату України, "Галичину" (Дрогобич) та "Ниву" (Тернопіль).

Олег Карпінський: "У нас лише одна мета – чемпіонство" - изображение 2

- У молодості ви також виходили на футбольне поле?

- Так. Провів чималу кількість матчів на любительському рівні. Було це наприкінці 90-их. Пограв у командах, що представляли два районні чемпіонати – Жидачівський та Миколаївський. Виступав у центрі захисту та півзахисті. Після завершення ігрової кар’єри зайнявся бізнесом.

До футболу повернувся завдяки моєму синові, який з першими кроками вже буцав м’яча. Зараз йому 11 років, навчається у Жидачівській ДЮСШ. Хочемо, щоб він спробував свої сили в академії донецького "Шахтаря".

Читайте також: Олександр Шевченко: "В обласному суддівстві будуть зміни"

- СОК "Пульс-Авангард" наразі у турнірній таблиці йде третім. Як ви оцінюєте виступ вашої команди у першому колі?

- По ходу першого кола СОК "Пульс-Авангард" тривалий час очолював турнірну таблицю. Лідерство втратили лише наприкінці чемпіонату, коли у гостях несподівано програли "Кормілу" (Давидів) – 1:4, який посідає одинадцяте місце серед чотирнадцяти команд. У мене є запитання до обласної федерації футболу. Чому б не починати і закінчувати змагання у першій лізі області за строками раніше? Наприклад, щоб строки збігалися з обласною Прем`єр-лігою . Ось дивіться, заключний тур першого кола ми провели у розпал літа – 14 липня. Коли люди їдуть на відпочинок, присадибні ділянки, заклопотані іншими справами. На гру з "Кормілом" ледь назбирали склад, довелося залучати зовсім необстріляну юнь. Водночас наш конкурент "ГалКат-Арсенал" (Зубра) заключний матч першого кола провів ще 27 червня.

Як би там не було, після першого кола СОК "Пульс-Авангард" йде на третьому місці. Від лідера "ГалКат-Арсеналу" відстаємо на три очки, друга команда чемпіонату "Кар`єр-Дністер" (Торчинов/Ст. Самбір) випереджає нас на два залікові пункти. Можна уявити, яка запекла боротьба розгорнеться за чемпіонство у другому колі. У нас лише одна мета – чемпіонство. Наступного сезону хочемо грати у Прем`єр -лізі області.

- У перерві будете підсилювати склад команди?

- Звичайно. Вже працюємо над цим питаннями. Плануємо запросити трьох - чотирьох кваліфікованих виконавців, які мають досвід професійних виступів.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →