closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Олексій Деркач: "Все своє футбольне життя я віддав "Кристалу"

Олексій Деркач: "Все своє футбольне життя я віддав "Кристалу"
Изменить размер a+ a-
1070
0

Олексій Деркач для п’ятитисячного селища міського типу Губиниха, що у Новомосковському районі Дніпропетровської області, – футбольна легенда. У 1981-му він стояв біля витоків створення футбольної команди "Кристал", при місцевому цукровому заводі, кольори якого захищав до 1999-го. Впродовж кількох десятиліть Олексій Борисович був надійним голкіпером, а свою кар’єру завершив у 41 рік. Після цього працює у губиниській спортшколі та очолює "Кристал", який на сьогодні є провідним клубом у Новомоськовському районі. У 2017 -му підопічні Олексія Деркача здобули своє найвище досягнення – золоті медалі першої ліги чемпіонату Дніпропетровської області. Минулого року "Кристал" був близьким до того, щоб захистити чемпіонський титул, але трохи не поталанило і команда у підсумку завоювала срібні нагороди.

В інтерв’ю кореспонденту спецпроекту сайту FootBoom "Аматорський футбол" наставник "Кристалу" розповів про свої очікування від нового сезону, подальші перспективи та кадровий потенціал.

- Олексію Борисовичу, останні два сезони "Кристал" ставав чемпіоном і срібним призером у першій лізі чемпіонату Дніпропетровської області. Команда за спортивним принципом здобула путівку в обласну Суперлігу, однак у ній так і не стартувала…

- Дійсно, у 2017-му і 2018-му "Кристал" (Губиниха) входив до когорти кращих команд першої обласної ліги. Особливо сильно ми відіграли два роки тому, коли стали найсильнішими у першій лізі. У нас в усіх ігрових компонентах були найкращі показники:найбільша кількість перемог, найменше нічиїх і поразок; більше всіх забивали та менше за інших пропускали. Наша перевага над другою командою чемпіонату "Дніпроагро" (Синельникове) склала шість очок, бронзового призера "Хлібзавод №9" випередили на дванадцять залікових балів. Що стосується минулого сезону, то на першому етапі у своїй групі "Кристал" посів друге місце – вище за нас "Енергія" (Дніпро). У фінальному етапі зіграли вдало, здобувши право провести чемпіонський поєдинок із "Atrium" (Павлоград). На жаль, другий фінал нам не підкорився. Мінімально поступилися – 0:1. Хоча не скажу, що суперник нас переважав, на полі точилася рівна боротьба.

Олексій Деркач: "Все своє футбольне життя я віддав "Кристалу" - изображение 1

Другий рік підряд "Кристал" (Губиниха) повинен був стартувати у Суперлізі, але порадившись з президентом клубу Дмитром Чуриловим вирішили ще на один сезон взяти паузу. До речі, користуючись нагодою хотів би подякувати Дмитру Володимировичу за допомогу, яку він надає команді. У 2015-му Губиниський цукровий завод перейшов під юрисдикцію підприємства "Укрспецвапно", керівником якого є Дмитро Чурилов. З того часу й почалася наша співпраця. Раніше, у скрутні часи, команду підтримував Едуард Селітбовський. Важко переоцінити роль цієї людини у розвиток клубу. Нині Едуард Миколайович входить в тренерський штаб "Кристалу".

- "Кристал" знову лишаєтеся у першій лізі?

- Ні. Цього сезону за регламентом ми повинні були або піднятися у Суперлігу, або опуститися в другу лігу. "Кристал" обрав третій варіант – він виступить у чемпіонаті міста Дніпра.

- На вашу думку, після чемпіонського сезону у першій лізі "Кристал" зміг би на рівних змагатися у Суперлізі?

- Вважаю, що склад команди потребував підсилення. Не хочеться грати у Суперлізі і програвати суперникам із великим рахунком. Такий результат нашим уболівальникам не потрібний.

- І все ж, Суперліга області – входить у найближчі плани команди?

- Гадаю, що так. "Кристал" заслужує виступати у найсильнішій лізі області. Можливо дебютуємо у ній наступного сезону. За регламентом переможець міського чемпіонату зможе перейти у Суперлігу. Все своє футбольне життя я віддав "Кристалу" (Губиниха), тому хочеться якнайшвидше побачити його серед обласної еліти.

Олексій Деркач: "Все своє футбольне життя я віддав "Кристалу" - изображение 2

- Що скажете про рівень чемпіонату міста?

- Доволі пристойний. "Кристал" знайомий із деякими командами з міського чемпіонату завдяки передсезонним турнірам. Більшість колективів укомплектовані кваліфікованими виконавцями, тож на нас очікує цікавий чемпіонат.

- Яке завдання на сезон поставлене перед командою?

- Звичайно, що прагнутимемо перемогти, чемпіонами Дніпра "Кристал" ще ніколи не був. Думаю, що це цілком реальне завдання.

- Кого вважаєте своїми головними конкурентами у боротьбі за чемпіонство?

- У чемпіонаті виступатиме багато гідних команд. Як, наприклад, "Тополь", "Легіон", "ДМЗ". Можливо "вистрілять" темні конячки. Зараз важко щось спрогнозувати. На старті всі 14 команд знаходяться у рівних можливостях.

- Коли починається чемпіонат?

- Точна дата ще не визначена, на 29 квітня призначено жеребкування чемпіонату.

- З "Тополем" "Кристал" зіграв 21 квітня у фіналі Кубку Майсурадзе…

- Так. У півфіналі "Кристал" переміг "Оріон" з рахунком 4:2, а у фіналі нам протистояла "Тополь" - молода амбітна команда. Наші футболісти відкрили рахунок у середині першого тайму завдяки влучному удару Віктора Кузнєцова, який буквально за хвилину до цього з'явився на полі. Втім, суперник ще в першому таймі відновив рівновагу з пенальті. Другий тайм вийшов дуже нервовим, а апогеєм боротьби стало вилучення гравця "Тополя", який двома ногами стрибнув у голову Віктору Кузнєцову. Далі дніпровці виходять вперед, однак за мить Едуард Кулик відновлює рівновагу -2: 2. До фінального свистка обидва команди намагалися вирвати перемогу в основний час гри, але довелося бити післяматчеві одинадцятиметрові удари. І тут блискуче себе проявив наш голкіпер Іван Таран, який відбив два удари . В той час як його візаві обмежився одним сейвом. В результаті "Кристал" переміг в серії 4: 3 і здобув Кубок Майсурадзе.

Зазначу, що у процесі підготовки до нового сезону "Кристал" також взяв участь у Кубку Кудрицького.

- Кілька слів про новачків команди.

- У Губинисі успішно функціонує спортивна школа, тому ставку робимо на місцевих вихованців. Я до речі, паралельно працюю тренером у цій школі. На цей сезон залучаємо в команду хлопчаків 2002 року народження. Цікаво буде подивитися, як проявлять себе 17-річні юнаки у дорослому футболі. З відомих, на обласному рівні, футболістів склад "Кристалу" поповнять двоє гравців – Артем Павлюченко та Олександр Кравченко. 29-річний Артем встиг пограти за "ВПК –Агро" (Шевченківка), "УВД" (Дніпро), "Колос" (Зачепилівка), "Титан" (Покровьке), футзальну "М’ясну традицію" (Дніпро). 28-річний Олександр має досвід на професійному рівні – ФК "Харків", та ряді любительських команд – "Колос" (Зачепилівка), "Старт" (Чугуїв).

- Хто залишив команду?

- Втрати є. Мій принцип такий, – хто хоче піти, то хай іде. "Кристал" - це аматорська команда, ніяких контрактних зобов’язань у футболістів немає. Люди шукають варіанти там, де їм краще, зрозуміти це можна. "Кристал" залишив Сергій Рідний, який перебрався у "Легіон" (Дніпро), Ерік Арутюнян перейшов у ФК "Павлоград", Юрій Гажемон гратиме за "Дніпроагро" (Синельникове). До речі, Юрій свого часу виступав у другій лізі чемпіонату України за "Дніпро-2" (Дніпро), після чого кілька сезонів провів у "ВПК –Агро" (Шевченківка).

- Ви сказали, що губиниська ДЮСШ працює старанно та продуктивно. Хто з вихованців місцевого футболу досягнув найбільших успіхів? Можливо хтось заграв на професійному рівні?

-Поки що таких футболістів у Губинисі немає. Але це – поки що. Вони обов’язково з’являться. Може навіть, що це буде хтось із гравців 2002 року народження. У зимових турнірах за "Кристал", до слова, виступає гравець першолігового "Інгульця" (Петрове) Євген Запорожець, який є вихованцем дніпровського футболу. У нас з ним дружні відносини. Задоволений, що Женя гратиме у фіналі Кубку України проти донецького "Шахтаря".

Олексій Деркач: "Все своє футбольне життя я віддав "Кристалу" - изображение 3

- Ваш син теж пішов батьківською стежкою...

- Так. Віталій з дитинства захоплювався футболом, спати лягав з м’ячем. Зараз є ключовим гравцем "Кристалу", він справжній універсал і може зіграти на будь-якій позиції.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →