closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Сергій Маслак: "Сокіл" (Степне) – це футбольний бренд Полтавського району"

Сергій Маслак: "Сокіл" (Степне) – це футбольний бренд Полтавського району"
Изменить размер a+ a-
1883
1

Чемпіонат Полтавського району з футболу проходить під егідою Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства (ВФСТ) "Колос", яке багато десятиліть опікується сільським спортом в Україні. Змагання відбуваються у вищій та першій лігах. У сезоні-2018 у вищому дивізіоні чемпіоном став "Сокіл" із селища Степне. Загалом минулий сезон був найуспішнішим за 56-річну історію клубу: окрім чемпіонського титулу команда перемогла у двох кубках і вийшла у фінал Ліги чемпіонів Полтавщини.

Спортивний директор "Сокола" Сергій Маслак розповів кореспонденту Footboom про історію клубу, минулорічний сезон, кадровий потенціал та найближче майбутнє.

- Почну з того, що футбол у Степному, де зараз мешкає близько двох тисяч людей, культивується дуже давно. Так, місцевий "Сокіл" був створений у далекому 1963 -му році. Відтоді багато води сплило, змінилося з десяток поколінь гравців. Я пишаюсь тим, що команді вдалося проіснувати так довго. "Сокіл" жодного сезону не сходив з турнірної дистанції, був постійним учасником чемпіонату Полтавського району.

Сергій Маслак: "Сокіл" (Степне) – це футбольний бренд Полтавського району" - изображение 1

- На районному рівні за цей час, напевно, виграли все що можна…

- "Сокіл" багато разів здобував срібні і бронзові медалі, а от стати чемпіонами тривалий період часу не могли. Крига скресла у 2016 -му, коли команда зі Степного вперше за свою історію виборола районне "золото". Вважаю, що перемогу отримали не волею випадку, а завдяки тому, що підібрався потужний склад команди. У тому сезоні всі хотіли перемогти, злагоджений був колектив, гарно провели навчально-тренувальні збори. За підсумками сезону Юрія Бондаренка визнали кращим півзахисником. Його товариш по команді Михайло Черчатий із 27 забитими м’ячами отримав відзнаку як кращий бомбардир.

Минулого сезону "Сокіл" вдруге став чемпіоном району і покращив свої турнірні показники, порівняно з 17-им роком. Зокрема ми здобули 11 перемог у 14 матчах, тричі зіграли внічию та не зазнали жодної поразки. Забили найбільше м’ячів – 58, найменше пропустили – 18. Другу команду чемпіонату "Олімп" (Розсошенці) "Сокіл" випередив на сім очок. Зазначу, що у вищій та першій лігах чемпіонату району взяли учать понад двадцять команд. Це стало можливо завдяки копіткій роботі провідного фахівця МО ГО "ВФСТ "Колос" у Полтавському районі Андрія Гончаренка.

Торік "Сокіл" виграв також весняний Кубок району та Кубок Голови Полтавської районної ради". Словом, це був наш сезон. Хлопці були на піку своєї форми. Впродовж сезону відчувалася велика підтримка вболівальників – і на домашніх іграх, і на виїздах. "Сокіл" (Степне) – це футбольний бренд Полтавського району.

Сергій Маслак: "Сокіл" (Степне) – це футбольний бренд Полтавського району" - изображение 2

- Виступ "Сокола" у Лізі чемпіонів Полтавщини можна назвати вдалим?

- Думаю, що так, адже "Сокіл" став фіналістом Ліги. На шляху до фіналу подолали багатьох сильних команд, з кваліфікованими виконавцями та хорошим фінансуванням. У півфіналі нам протистояв чемпіон Семенівського району – ФК "Веселий Поділ-Дослідне". У першому домашньому матчі "Сокіл" розгромив суперника – 4:0, а у поєдинку-відповіді зіграли результативну нічию - 4:4. У фіналі зустрілися з найсильнішою командою Зіньківського району - "Стартом" (Бірки). На жаль, поступилися супернику – 0:5. Багато, звісно, пропустили, втім це вже пройдена історія. Живемо – завтрашнім днем. Цьогоріч плануємо зробити все можливе, аби перемогти у Лізі чемпіонів Полтавщини. Зазначу, що фінансово "Сокіл" у цьому турнірі підтримав президент ФК "Нове життя" (Андріївка) Олександр Данильченко.

До речі, за весь минулий сезон у нас було лише дві поразки: від "Старту" і "Таврії" (Чутівський район), у першому матчі 1/8фіналу Ліги чемпіонів. Була, щоправда, невдача і у поєдинку 1/16 фіналу Кубка Полтавської області проти "ДЮСШ "Ворскла" (Полтава). Основний і додатковий час гри завершився нічиєю(2:2), а в серії післяматчевих пенальті фортуна посміхнулася "дюсешівцям". Цього сезону "Сокіл" знову гратиме у Кубку області.

- На обласній футбольній арені "Сокіл" змагається лише у кубку?

- Останнім часом так. Хоча раніше "Сокіл" грав і в чемпіонаті області. Проте було це давно – у 80-их роках минулого століття. То було інше покоління футболістів.

- Про повернення в обласний чемпіонат найближчими сезонами не думаєте?

- Чого ж, такі плани є. Втім, коли саме "Сокіл" заявиться в обласний чемпіонат сказати важко. Все залежатиме від наших фінансових можливостей. Бо, скажімо, інфраструктурна складова дозволяє нам грати на область. У Степному сучасний стадіон, з трибунами, роздягальнями та душовими кабінками. Колись тут навіть тренувалася полтавська "Ворскла". Наш стадіон тривалий час вважався найкращим в районі. Лише нещодавно у цьому аспекті ми віддали "пальму першості" Ковалівці, де брати Юрій та Олександр Бублики звели красень-стадіон.

- До речі, хто сьогодні надає "Соколу" матеріальну допомогу?

-"Сокіл" утримується завдяки любові до футболу селищного голови Степного Андрія Кубрака. Андрій Олексійович вже близько десяти років керує селищем і весь цей час виділяє кошти на функціонування команди. Надходить фінансова допомога і від ДП ДГ "Степне" (директор Петро Григорович Сокирко). До слова, цей науковий центр сільськогосподарської науки є одним із найбільших в Україні. Подібний заклад, наскільки я знаю, є ще тільки в Одесі.

- Хто очолює команду?

- У нас немає головного тренера, на районному рівні – це необов’язково. Усіма тактичними і кадровими питаннями займаюся я та Андрій Кубрак.

- За якими критеріями формується склад "Сокола"?

- Критерій один – футболіст повинен бути кваліфікованим. Ми не переймаємось питанням народився гравець у Степному, чи в якомусь іншому селі. У нашому складі є як місцеві, так і хлопці з інших сіл Полтавського району та обласного центру. "Сокіл" вдало попрацював на трансферному ринку і зібрав під свої прапора найсильніших на сьогодні футболістів у Полтавському районі. Після першого чемпіонського сезону команду підсилили вихованці відомої полтавської ДЮСШ ім.І.Горпинка Олександр Коломієць і Євгеній Сорокотя.

Виступав за "Сокіл" минулого сезону й 32-річний відомий нападник Арсен Манасян, який свого часу пограв у вищій, першій та другій лігах чемпіонату України (ПФК "Олександрія", "Десна" (Чернігі), "Сталь" (Дніпродзержинськ), "Енергія" (Нова Каховка), "Кристал" (Херсон).

Сергій Маслак: "Сокіл" (Степне) – це футбольний бренд Полтавського району" - изображение 3

- Без кого важко уявити нинішній склад "Сокола"?

- Таких футболістів двоє, наші ветерани – капітан команди, захисник Олег Драч та півзахисник Артур Безботченко. Навколо цих гравців будується гра команди, вони поза всяким сумнівом є лідерами колективу. Досить впевнено на полі виглядав також досвідчений хавбек Владислав Рудченко (екс-дубль полтавської "Ворскли", "Сталь" (Дніпродзержинськ), "Буковина" (Чернівці). Багато голів було забито з передачі Раміна Сардарова.

- Чи вдалося "Соколу" зберегти у міжсезоння всіх стрижневих футболістів.

- Актуальне питання. Річ у тім, що цього сезону у життєдіяльності аматорських клубів Полтавської області очікуються великі зміни. Вступає в дію правило "Один гравець – одна команда", тож відтепер футболіст може бути заявленим лише за одну команду, яка виступає у чемпіонаті області, Полтави чи будь-якого з районів. Футболісти не зможуть одночасно грати у чемпіонаті Полтавщини, Полтави та першості кількох районів. Це нововведення торкнеться всіх без винятку команд: і районних, і обласних. У складі "Сокола" теж є гравці, які одночасно грали у чемпіонаті району та області. Тож хлопцям доведеться обирати за кого їм надалі виступати. У нас же є вибір: або запропонувати футболістам фінансові умови не гірші, ніж в обласних командах, або попрощатися з ними та формувати склад за рахунок інших гравців. На перехідному етапі, це може болісно відобразитися на командах із чемпіонатів району. Бо зрозуміло, що в обласних командах фінансові можливості кращі. Найближчим часом вирішиться, які футболісти формуватимуть склад "Сокола" на цей сезон.

- Як "Сокіл" готується до сезону?

- Взимку взяли участь у відкритій першості ПАТ "ПЗМС" із футзалу, що вважається неофіційним чемпіонатом області. Зараз переходимо на велике поле і розпочинаємо підготовку до чемпіонату району та Кубку області. Заплановано ряд товариських поєдинків.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →