closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

"Сокіл" (Сокільники): старожил Львівщини футбольної

"Сокіл" (Сокільники): старожил Львівщини футбольної
Изменить размер a+ a-
2816
0

Історія "Сокола" з п’ятитисячного села Сокільники Пустомититівського району Львівської області цікава та насичена. Команду було створено у далекому 1945 році. Відтоді сокільничани - незмінні учасники обласного чемпіонату. "Сокіл" - один із найповажніших за віком клубів, які нині беруть участь у чемпіонаті Львівщини. Останніми сезонами команда виступає у другій обласній лізі. Сезон-2018 у своїй групі завершила на четвертому місці.

Про історію команди, справи сьогоднішні, кадрову міць та майбутнє "Сокола" кореспонденту FootBoom розповіли президент клубу Павло Турок та один із найвідданіших уболівальників, футбольний статистик, лікар команди з п’ятнадцятирічним стажем Роман Федаш.

- Р.Ф.: Футбол у Сокільниках - мегапопулярний. Місцеву команду заснували у 1945-му, назвали її "Сокільники". В ній виступали, переважно, юнаки-переселенці з Надсяння, Лемківщини, Холмщини. У той час не було ані форми, ані транспорту, ані коштів, але усі ці негаразди перемагали юнацька завзятість та ентузіазм. Грати у сусідні села їздили кіньми. На поле виходили, хто у чому міг, переважно босими, а нагородою була лише радість вікторії. Так починалася історія сокільницького футболу. Матвій Падяк стояв біля витоків "Сокільників" . Він, разом із Олександром Хохловим, Юрієм Станкевичем, Ігорем Коваликом, упродовж десятиліть захищали честь місцевого футболу.

Читайте також: Богдан Федьків: "Хочемо, щоб команда досягла рівня Прем'єр-ліги Львівщини"

"Сокільники" постійно брали участь у чемпіонаті Львівщини, яким опікувалося всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариства (ВФСТ) "Колос". У 1964 році команда перемогла в першості області і стала володарем Кубка газети "Вільна Україна". На початку 1970-х років "Сокільники" змінила назву на "Сокіл", яку носять і понині. "Сокіл" – переможець і призер чемпіонату Львівської області, володар кубку і Суперкубку, посідав почесне четверте місце серед сільських колективів у першості України. До золотих медалей чемпіонату Львівщини і перемоги у Суперкубку у 1996 році сокільничан приводили президент клубу Богдан Приступа і граючий тренер Ігор Карабен.

У серпні 1994 року, у Сокільники приїхали ветерани львівських "Карпат" на чолі із капітаном команди, володарем Кубку СРСР Ігорем Кульчицьким. Зустріч проти ветеранів місцевого футболу завершилася бойовою нічиєю 3:3. Це була благодійна гра: зібрані від проведеного матчу кошти передали Ігорю Євстаховичу на його лікування за кордоном.

У 2000-их "Сокіл" продовжував демонструвати впевнену гру в обласному чемпіонаті: був призером, вигравав Кубок "Золота осінь". Юнацька команда у 2003-му була обласним чемпіоном.

"Сокіл" (Сокільники): старожил Львівщини футбольної - изображение 1

- П.Т.: З 2013-го чемпіонат області ВФСТ "Колос" серед сільських колективів трансформувався у другу обласну лігу, яка проводиться під егідою федерації футболу області. У 2015 -му я став президентом "Сокола", до цього багато років грав за нього. Був воротарем, виступав і за інші команди району.

Спочатку "Сокіл" посідав місця в нижній частині турнірної таблиці. Прогрес намітився торік. Сезон почали перемогою у "Кубку Весни". На шляху до фіналу пройшли "Славу" (Торки), "Сокіл" (Лани) і "Темп-2" (Відники). У фіналі зустрілися з "Соколом" (Рясне-Руське). Наприкінці першого тайму наш гравець Богдан Ришавець виявився найспритнішим у карній зоні суперників, від стійки відправивши шкіряного у ворота – 1:0. Після перерви сокільняничани дотиснули опонентів, подвоївши перевагу. На 57-ій хвилині Андрій Левко вибіг сам на сам з голкіпером суперника, прокинувши кулястого повз нього в "дев’ятку" – 2:0. У підсумку в дербі "Соколів", тріумфували хлопці зі Сокільники

У чемпіонаті області виступали у групі "Б", посіли четверте місце, що є непоганим результатом. На жаль, у фінальний етап не вийшли, не вистачило одного залікового бала. Від нашої групи фіналістами стали: "Темп" (Відники), "Газовик-Хуртовина" (Комарно), "Сокіл" (Великі Глібовичі). Наші юнаки, під керівництвом Богдана Левка, який є гравцем основної команди, посіли у своїй групі третє місце, вийшовши у фінальну пульку. У цілому я задоволений виступом обох команд у минулому сезоні.

Зазначу, що в Сокільниках на хорошому рівні розвинений і ветеранський футбол. Наша команда, за яку виступаю і я, - чемпіон району серед ветеранів, володар Кубку Незалежності. Крім цього, місцева футзальна дружина - переможець чемпіонату області.

Хотів би подякувати добродіям та підприємствам, які сьогодні підтримують "Сокіл". Це: власник готельно-розважального комплексу "Княжий двір" Олександр Марко, фірма "РосанПак", будівельна компанія "БІК", сільський голова Сокільників Тарас Сулимко, депутатський корпус Сокільницької сільської ради та Володимир Святий, Микола Максимович, Василь Станкевич, Роман Марко, Роман Лаба. Щиро дякуємо також нашим уболівальникам за підтримку та віру в команду. Не можу не згадати й Ігоря Карабена, який впродовж багатьох років був головним тренером "Сокола". Ігор Михайлович і нині продовжує жити командою.

- Чому, на ваш погляд, команді не вдалося пробитися у фінальний етап?

-П.Т.: У ряді матчів втратили важливі очки, хоча повинні були завершувати їх на позитивній ноті. Зокрема у домашньому поєдинку з "Темпом", який закінчився нульовою нічиєю, не реалізували два пенальті. Не пощастило нам і у гостьовому матчі проти переможця фінальної стадії у другій лізі "Газовика-Хуртовини" (Комарно), в якому ми поступилися - 0:2. До речі, у домашній грі "Сокіл" переміг "газовиків" - 3:1. Вважаю, що не повинні були поступатися вдома і "Тартаку" (Підбуж) – 0:1.

"Сокіл" (Сокільники): старожил Львівщини футбольної - изображение 2

- Хто з гравців команди найкраще проявив себе минулого сезону?

-П.Т.: Передусім відзначу нашого ветерана, 40-річного півзахисника Богдана Ришавця, який у команді з середини 90-их. Свого часу ми разом із Богданом починали в юнацькому складі "Сокола". Відзначу також капітана команди Назара Паращина, Любомира Святого, Андрія Левка та Микиту Корчемкіна. Останній, до слова, пограв на професійному рівні - "Скала" (Стрий), ФК "Калуш", "Інгулець" (Петрове).

Читайте також: СКК "Пісочна": тернистий шлях до зірок

- Хто є найвідомішим вихованцем сокільнянського футболу?

-Р.Ф.: Серед вихованців "Сокола", які виступали у чемпіонаті України у командах майстрів відзначу Івана Нагірного (львівські "Карпати", чернівецька "Буковина"). Леонід Маковський грав за дублерів львівських "Карпат". Слід віддати належне й іншим ветеранам футболу, місцевим легендам – Любомиру Беку, Володимиру Яцишину, Олегу Пайтаку, Ігорю Карабену, Мирону Матвіїшину.

- Яка у клубу інфраструктура?

-П.Т.: Домашні матчі проводимо на сільському стадіоні "Сокіл", який має всі необхідні умови для проведення матчів обласного рівня. Цього року планується капітальна реконструкція стадіону, з заміною трав’яного покриття газону.

- Які зміни сталися у команді цього міжсезоння?

- П.Т.: Головна трансферна новина "Сокола" - зміна наставника. Тепер уже екс-граючий тренер, воротар Олександр Михалевич перейшов у команду Прем'єр-ліги "Гірник" (Новояворівськ). З лютого новим головним тренером "Сокола" є колишній гравець дрогобицької "Галичини", львівських "Карпат" та тернопільської "Ниви" Андрій Василитчук, у якого за плечима чотири матчі за національну збірну України. Щодо інших кадрових змін, то Іван Андрушко пішов у першоліговий "Газовик-Хуртовина" (Комарно). Деякі футболісти пробують себе у колективах другої ліги. Олександра Михалевича на останньому рубежі замінить Степан Пшибила, вихованець СДЮШОР "Карпати" (Львів), який три сезони відіграв за юнацький склад луцької "Волині". З "Галичини" (Великий Дорошів) прийшов захисник Остап Головецький. Зараз шукаємо забивного нападника.

"Сокіл" (Сокільники): старожил Львівщини футбольної - изображение 3

- Як триває підготовка команди до сезону?

- П.Т.: "Сокіл" взяв участь у Меморіалі Ернеста Юста. На груповій стадії нашими суперниками були команди, які вище за нас рангом: чемпіон Тернопільської області "Агрон" (Великогаївська ОТГ), "Гірник" (Новояворівськ), СДЮШОР "Карпати U-17" (Львів). У всіх трьох поєдинках "Сокіл" поступився, але ці поразки нам повинні піти на користь. Днями зіграли товариський матч проти "Старту" (Розворяни) -1:1. На березень заплановано ще низку спарингів. Крім того, візьмемо участь у Кубку Мікльоша.

Читайте також: Прем’єр-ліга Львівщини: яким буде новий сезон?

- Цього сезону "Сокіл" знову виступатиму у другій лізі?

-П.Т.: Поки що не визначилися. Хочемо заявитися у першу лігу, але там на 14 місць вже є 15 претендентів. Це окрім нас та "Карпат" (Кам’янка-Бузька), які теж планують підвищитися у класі. Думаю, що вже найближчим часом стане відомий остаточний склад учасників першої ліги і те, в якому турнірі гратиме "Сокіл" (Сокільники).

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →