closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Богдан Федьків: "Хочемо, щоб команда досягла рівня Прем'єр-ліги Львівщини"

Богдан Федьків: "Хочемо, щоб команда досягла рівня Прем'єр-ліги Львівщини"
Изменить размер a+ a-
2208
0

2018-й – особливий рік в історії крихітного села Розворяни, що у Золочівському районі Львівської області: місцева футбольна команда "Старт" відсвяткувала 40-річний ювілей з дня свого заснування. Цікаво, що поважна дата співпала з дебютом команди у чемпіонаті Львівської області. Почали з низів – третьої ліги, яка поділена на дві групи. "Старт" виступав у групі "А", де його суперниками були ще дев’ять команд. У підсумку розворянцям, які фінішували на четвертому місці, не вистачило одного очка для потрапляння у фінальний раунд, який сформували шість кращих колективів - три з кожної групи .

Такий дебют оцінили у команді позитивно, але на досягнутому "Старт" зупинятися не збирається. У планах – підвищення в турнірному ранзі, подальший розвиток футбольної інфраструктури.

Кореспондент FootBoom поспілкувався з капітаном "Старту", головним натхненником футбольного руху у Розворянах Богданом Федьківим.

- Серед усіх команд, що беруть участь у чотирьох лігах чемпіонату Львівської області, наш населений пункт за кількістю населення, мабуть, найменший, - починає розмову Богдан. - На сьогодні у Розворянах мешкає близько 300 людей. Багато односельців виїздять на заробітки за кордон. Водночас це не заважає розвитку гри мільйонів у нашому селі, яку тут обожнюють. Історія "Старту" бере свій початок з 1978-го року, коли батьки багатьох місцевих футболістів нинішнього покоління створили команду.

- 40 років - це солідний вік для футбольної команди. Тим паче для любительської…

- Так, погоджуюсь з вами. З початку свого створення "Старт" виступав у чемпіонаті Золочівського району, який вважався одним із найсильніших в області. Команда постійно займала лідируючі позиції в районному футболі, але на область ніколи не грала. За сорокарічний період "Старт" бачив всяке. Важкі 90-ті негативно відобразилися на команді, вона припинила своє існування. У ті часи такі випадки були непоодинокі:клуби зникали з футбольного небосхилу один за одним. Особливо боляче це вдарило по аматорському футболу.

- Коли почався сучасний етап "Старту"?

- У 2013-му. Діти наших колишніх футболістів, що у ХХ сторіччі створювали "Старт", загорілися ідеєю відродити сільську команду. І нам це вдалося. Знайшли на теренах Золочівського району надійних спонсорів, навіть я би назвав цих людей меценатами, та заявили команду у другу районну лігу. Відразу ж закупили комплект форми та м’ячі. Паралельно велася робота з облаштування стадіону, який на сьогодні один із найкращих у районі. Мені хочеться відзначити Івана Пастернака, Романа Бекерського, Петра Бекерського, які найбільше нам допомагають. Окрім них є велика група підприємців, які також турбуються справами команди. Навіть, коли "Старт" програвав я не чув від спонсорів поганих слів на адресу команди, одне розуміння та віра, що перемоги обов’язково прийдуть.

У 2013-му ми стали чемпіонами другої ліги і перейшли у першу. Були серед призерів, тричі вигравали Кубок району , двічі Суперкубок. У 2018 відбувся наш дебют в обласному чемпіонаті, а перед цим добре виступили на Меморіалі Ернеста Юста, де нашими суперниками були СКК "Демня", "Прикарпаття" (Старий Самбір), "Бори" (Бориничі). Хоча що таке обласний рівень знали й раніше, адже грали у Кубку Львівщини та футзальних змаганнях.

Богдан Федьків: "Хочемо, щоб команда досягла рівня Прем'єр-ліги Львівщини" - изображение 1

- У дебютному для себе сезоні в третій лізі чемпіонату Львівщини "Старт" посів четверте місце. Однак, у фінальний раунд пробитися не зміг…

- Стартували ми слабенько, у чотирьох матчах набрали лише чотири очки. "Прокинулися" тільки у липні, коли почалася наша безпрограшна серія: суперників обігравали з великими рахунками – 6:2, 5:1, 4:0, а "Славу" (Торки) перемогли – 11:0. Так-так, в обласних змаганнях можуть траплятися і такі рахунки. Наша безпрограшна серія була перервана лише нещодавно на Меморіалі Юста. А що стосується чемпіонату, то "Старт" фінішував четвертим, третя команда "Західний Буг" (Павлів) випередила нас на одне очко і разом із "Лео-Керамікою" (Львів) і "Мебусом" (Сторонобаби) пробилися від групи "А" у фінальну пульку. Якщо проаналізувати весь чемпіонат, то в ігровому плані ми не поступалися жодній команді.

- Склад "Старту" після дебюту команди у чемпіонаті області зазнав значних змін?

- У перші роки становлення склад команди формували лише місцеві хлопці. У 2017-му – вперше залучили "легіонерів" зі Львова та Золочева. До слова, львівським футболістам добиратися у Розворяни швидше, ніж золочівським. Річ у тім, що відстань від нас до обласного центру складає 40 км, до райцентру – 60 км. Нині в команді тільки четверо гравців з Розворян, решта – приїжджі.

- Відомі футболісти у складі є?

- Так. Насамперед відзначу 25-річного нападника Юрія Козела, який є вихованцем львівських "Карпат", виступав за молодіжний склад біло-зелених, залучався до юнацької збірної України. Вихованцями карпатівської школи є також інший досвідчений нападник Олексій Родевич та опорний півзахисник Григорій Самуляк. Ці футболісти були лідерами нашої команди. У міжсезоння за Родевичем іменитіші клуби влаштували справжнє "полювання". Однак він залишається у "Старті". Нам вдалося зберегти минулорічний склад відсотків на дев’яносто. Однозначно будуть підсилення, зараз переглядаємо велику кількість потенційних новачків. Серед них є і один дуже відомий гравець.

- Як ви оцінюєте рівень третьої ліги?

- Рівень доволі пристойний. На мій погляд, рівень майстерності команд третьої і другої ліг однаковий.

- Назвіть минулорічні поєдинки, що найбільше запали в душу?

- Передусім це фінал Кубку пам'яті львівського спортивного журналіста Ярослава Пастернака проти друголігового "Сокола" (Сокільники), який відбувся у Винниках на стадіоні імені Богдана Маркевича. "Сокіл" швидко повів у рахунк, але "стартівці" не змирилися з таким розвитком подій і ще до перерви вийшли вперед, забивши двічі. У першій половині зустрічі колектив із Сокільників краще контролював м'яч, але в атакувальному плані Розворяни виглядали симпатичніше. У другому таймі рахунок знову став рівним – 2:2. Однак невдовзі гравці "Старту", переломили хід гри, настрілявши супернику аж 3 голи! За нашу команду забивали –Михайло Парубій двічі, Юрій Козел, Богдан Федьків, Микола Матляк. Таким чином, дебютант третьої ліги впевнено обіграв представника другого дивізіону, цілком заслужено виборовши трофей. Це був гарний подарунок для команди, яка торік відзначила свій сорокарічний ювілей.

У чемпіонаті запам’ятався поєдинок проти "Босоти" (Чорнушовичі). "Старт" залишився вдев’ятьох, але зумів "вигризти" нічийний рахунок (1:1).

- На сьогодні "Старт" - один із лідерів третьої ліги чемпіонату Львівщини. Що далі?

- У наших планах уже цієї весни заявитися у другу лігу, де боротимемося за призові місця. У другій лізі команда повинна вже мати юнацький склад, тож працюємо над цим. Юнацький склад сформують хлопці із Золочівського району. На жаль, ми не можемо виставити команду, яку б формувала юнь Розворян. На сьогодні в нашій неповній середній школі навчається усього 50 дітей.

"Старт" прагне постійно прогресувати. Хочемо, щоб команда досягла рівня Прем`єр-ліги Львівщини. Для цього у нас є відповідні можливості: міцний фінансовий тил, тренувальна база, хороший стадіон. Ми й надалі розвиватимемо футбольну інфраструктуру.

- Тобто "Старт" має всі передумови, щоб скласти гідну конкуренцію головній команді району - "Соколу" (Золочів), який наразі виступає у першій лізі чемпіонату Львівщини, а свого часу грав у першій та другій лігах чемпіонату України.

- Звичайно. Мені здається, що вже нині "Старт" нічим не гірший за "Сокіл", який торік посів дванадцяте місце у першій лізі. Щоправда, з золочівцями ми ще жодного разу не грали, не було такої можливості. А протистояння, думаю, було б цікавим. Те, що "Старт" гідний грати на високому рівні показують, до речі, і матчі Меморіалу Ернеста Юста. У своїй групі ми розгромили прем’єр-ліговий добротвірський "Енергетик" (4:0), та у рівній боротьбі поступилися представнику другої ліги чемпіонату України тернопільській "Ниві" (0:3) і переможцю Пустомитівського району винниківському "Жупану" (0:1). Після цих поєдинків "Старт" забронював собі вихід в 1/16 фіналу, тепер чекаємо, хто буде нашим суперником.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →