closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Едуард Хавров: "Чемпіонство потрібно готувати зимою, а не влітку"

Едуард Хавров: "Чемпіонство потрібно готувати зимою, а не влітку"
Изменить размер a+ a-
1172
0

Федерація футболу Тернопільської області продовжує підбивати підсумки футбольного сезону 2018 року. На черзі команда, яка посіла друге місце у вищій лізі – "Кристал" (Чортків). До розмови ми запросили головного тренера команди Едуарда Анатолійовича Хаврова.

Пане Едуарде, як оцінюєте виступ "Кристала" в сезоні, що завершився?

– Особисто для мене, як головного тренера – друге місце "Кристала" вважаю невдалим результатом. Однак якщо додати всі складові сезону, по-перше, те що протягом сезону грало практично три різних склади, по-друге, коли я прийшов до керма команди, залишилися 7-9 боєздатних футболістів і період дозаявки скінчився, по-третє, більшу частину очок ми втрати в першому колі і, насамкінець той факт, що в мене затягнувся період адаптації в тернопільському обласному футболі і команда притиралася до мене, то можна сказати, що друге місце прийнятний результат. Більш цілісніша команда в Чорткові була в другому колі, в якому футболісти показували класний футбол, було чимало ігор, коли і гравці отримували задоволення, і я як тренер, і наші вболівальники.

На Ваш погляд, який основний чинник того, що "Кристалу" не вдалося замахнутися на чемпіонство?

– Чемпіонство потрібно готувати зимою, а не влітку. Коли сезон починає одна команда, а закінчує – інша, це не завжди добре. Звичайно, керівництво ставить певні завдання, але щоб їх виконати, потрібне підґрунтя. В якийсь момент була нестабільність у фінансовому плані і це не могло не відбитися на грі футболістів. Скільки б ми не розмовляти на цю тему, що гроші не грають футбол, однак всі ми живі люди і фінансовий чинник не останній у цьому житті. В якийсь момент дана ситуація відбилася на настрої наших футболістів, як на тренуваннях, так і в офіційних матчах, що призвело до негативних результатів. Добре, що цей проміжок часу був невеликим, але все таки він мав місце. Всі ці нюанси і складають командних результат наприкінці сезону.

Читайте також: Статистика "Кристала" у чемпіонаті Тернопільської області

– У яких матчах чортківська команда недобрала очок, а в яких, навпаки, зіграла успішно?

– Кращий і по результату і по якості гри – це матч на виїзді з ФК "Вишнівець" (6:0). Хоча результат великий на нашу користь, але він не відображає саму гру, адже і суперник демонстрував якісний футбол. Однак так сталося, що ми реалізували 70% своїх моментів, а опонент – жодного. Можна також виділити другий тайм поєдинку в Заліщиках, коли "Дністер" ще був серйозною бойовою одиницею. Тоді була дуже емоційна перерва, після якої футболісти вийшли і довели матч до перемоги (5:3). Також з хорошою якістю футболу було чимало домашніх матчів в другому колі.

А до невдалих відніс би два поєдинки з ФК "Козова". І, особняком стоять матчі з "Агроном" (чемпіонат і аматори), які для мене і досі залишаються загадкою, чому саме так, не дуже вдало ми їх провели. До ряду футболістів у цих зустрічах у мене виникли великі питання. Якщо в першому колі ми змогли зіграти внічию з "Агроном" (0:0), коли гра в нас була гірша і команда слабша, то що сталося в другому колі мені не зрозуміло. Ми програли 0:2, при чому голи в наші ворота були забиті з нічого – один з пенальті, другий – автогол. Але навіть якщо не брати до уваги пропущені голи, то якістю футболу я був дуже незадоволений.

– Якщо вдатися до персоналій, хто з гравців чортківської команди показав себе з кращої сторони, а від кого чекали більшого?

– Футбол – це командний вид спорту, разом з тим у нього грають особистості. З кращої сторони можу відзначити двох гравців, які від початку сезону захищали кольори "Кристала" – капітан команди Руслан Курдас і центральний оборонець Владислав Іванов. Влад у хорошому змісті слова, здивував мене у другому колі, змінив відношення до тренувального процесу і на футбольному полі став справжнім лідером команди. Рівно провели сезон Андрій Сухецький та Руслан Патрик, однак вони грали у Чорткові тільки в другій частині сезону. Незадоволений залишився воротарською і атакувальною ланками. Мало того, що нападники мають реалізовувати гольові моменти, вони повинні їх також створювати. В нас це, на жаль, було відсутнім.

– На Ваш погляд, чи справився суддівський корпус з обслуговуванням матчів вищої ліги?

– Завжди потрібно з чимось порівнювати. Я багато років попрацював у змаганнях молодіжних складів (U-21), які обслуговували матчі арбітри Прем’єр-ліги, також у другій лізі, то там, звичайно, рівень суддівства значно вищий. Питання не втому, коли арбітр помиляється, ми бачили якої помилки допустив угорський суддя в матчі Ліги чемпіонів за участю "Шахтаря", головне щоб не було упередженості. Коли ж це трапляється і арбітр вже не знає, чим може допомогти одній з команд плюс якщо ще взяти до уваги його рівень, то людям зі сторони, які провели багато років у футболі, це дуже добре видно і такі дії представників суддівського корпусу не красить. Але в нас судді – це окрема каста, яких не можна критикувати, навіть якщо помилки очевидні. До прикладу візьму наш матч з Козовою. Помилка судді, яку визнав і КДК, могла коштувати "Кристалу" срібних нагород.

Оцініть в загальному організацію самого футбольного сезону?

– Я б поділив організацію футбольних змагань у Тернопільській області на дві частини – чемпіонат і кубок. До чемпіонату в мене претензій немає жодних, все було на високому рівні. Жодних незрозумілих переносів не було, все було чітко згідно календаря. А от щодо кубка, то для мене був нонсенс, коли офіційно заявлені футболісти між першим і другий колом виявляється, за регламентом, не могли в ньому брати участь. Можна було б ще зважити на те, якщо той чи інший футболіст вже брав участь на попередніх етапах кубку, але коли ми запросили гравців з інших регіонів та команд, які зовсім не брали учать у кубкових змаганнях, то не бачу причин їм забороняти грати. Через це на вирішальній стадії кубка, у півфіналі "Кристал" змушений був відмовитися від півфінальних ігор проти "ДСО-Поділля", хоча вони могли стати окрасою кубка. Сподіваюся на наступний сезон регламент буде змінено, щоб нових гравців можна залучати, якщо вони заявляться, скажімо, до півфіналу кубка, чи зіграють певну кількість матчів у чемпіонаті, бо в іншому випадку участь у кубку втрачає сенс.

Чи є вже попередні напрацювання на 2019 рік?

– Звичайно вони є. Плани складені, тренувальні збори розписані. Мене так навчили працювати: коли йдеш у зимову відпустку, команда має знати розклад практично до першої офіційної гри. На сьогодні ще немає конкретики тільки по місцях тренувальних зборів. За попередніми планами, 14 січня збираємося. Плануємо перші збори провести в Чорткові, по других – все залежатиме, чи буде збудований спортивний майданчик зі штучним покриттям. Якщо це питання вирішиться позитивно, то і другий збір проведемо на місці, якщо ж – ні, то кудись потрібно буде виїжджати. Третій – у планах виїхати за межі Чорткова, на хороші поля, де б мали змогу провести якісні спаринги. В загальних словах з керівництвом клубу обговорили питання по футболістах, тих, які я б хотів залишити в команді та по потенційних новачках, котрих планував би запросити до "Кристала".

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →