closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

ФК "Тернопіль-ДЮСШ": талановита молодь, дорослішання екстерном

ФК "Тернопіль-ДЮСШ": талановита молодь, дорослішання екстерном
Источник фото:
кнопка перехода
Изменить размер a+ a-
1579
0

Чемпіонат України серед аматорських команд – це змагання дорослих, однак керівники та тренери молодих колективів також користуються перевагами конкурентного турнірного середовища. Серед кількох учасників чемпіонату ААФУ, які мають молодіжний склад, є й ФК "Тернопіль-ДЮСШ". За цю команду грає, переважно, молодь 2000-2001 років народження, а кількома "ветеранами" є хлопці 20/23-річного віку.

Про становлення та мужніння цього колективу розповідає Андрій Яблонський – представник відомої тернопільської футбольної династії, тренер ФК "Тернопіль-ДЮСШ".

- У вас – наймолодша команда групи 1 чемпіонату України серед аматорів, у трійці наймолодших загалом по чемпіонату. Скажіть, будь ласка, чи хлопцям вдалося це перше півріччя на дорослому всеукраїнському рівні, чи вірили ви у те, що вони все-таки освояться і півріччя завершиться таки з певним очковим доробком і навіть не останнім місцем?

- Не можна сказати, що адаптація вже завершилася, процес ще триває. Добре те, що нам дали можливість спробувати сили на такому рівні. Наші керівники – місцева влада, Управління в справах сім’ї, молоді і спорту, дали можливість нам виступити в чемпіонаті аматорів і команда отримала шанс так розвиватися паралельно з участю у чемпіонаті області.

Читайте также: Андрій Яблонський: "Для нашої молодої команди результат закономірний"

- Розкажіть, будь ласка, як формувався цей колектив? Яка вікова категорія стала основою команди?

- Всі гравці команди, крім Бенджаміна, – це вихованці нашої міської ДЮСШ. Команда формувалася на базі колективу 2000-го року народження, у свій час брала участь у чемпіонаті України серед дитячо-юнацьких команд 2000-го року. Між іншим, півтора року тому в Першій лізі зайняли третє місце в Україні, брали участь у фінальних змаганнях, які проходили в місті Дніпро. Відігравши у своїй віковій категорії, відразу ж паралельно перейшли грати у Першості U-19. Потім трохи доукомплектувалися старшими і вирішили заявитися в аматорську лігу.

- Як ви вже сказали, всі, окрім Бенджаміна, – це фактично місцеві вихованці. З молодими все зрозуміло, а на яких умовах запрошували старших хлопців, яка в них була мотивація?

- Мінімальні фінансові умови у нас є, але основна умова – бажання розвиватися, удосконалюватися, щоб команда мала можливість перерости у професійну команду, а люди змогли грати у професійному футболі.

- Кілька хлопців починали сезон, але не завершили його: пішли по ходу сезону.

- Це були Денис Чесановський, Віктор Довгунь і Дмитро Гром'як. Вони не дограли до кінця року. Дорослий футбол – це зовсім інший футбол, відрізняється від дитячо-юнацького, там потрібно витримувати певне навантаження, в першу чергу, психологічне. Ті люди, які нас покинули, всього-на-всього не витримали психологічного навантаження. Ось і все.

- На сьогодні це єдині зміни в команді чи, можливо, є інші футболісти, які підуть взимку або прийдуть?

- Зараз ми тренуємося в дворазовому режимі, тобто, два рази в тиждень збираємося пограти. У нас є 22 футболісти. Усі, хто закінчив чемпіонат, залишилися. Можливо, доукомплектуємося кимось. Одним, двома футболістами.

Читайте также: ФК "Малинськ": максимальні амбіції, зіркове посилення

- Як розпланували зимову підготовку? Які плануються контрольні матчі, можливо, зимові турніри? І з якого числа приступаєте?

- Насамперед, зараз ось такий щадний режим, перехідний період. Люди відпочивають, але у нас постійно проводиться чемпіонат по міні-футболу (футбол не в спортзалі, а на половині поля), очікуємо початок за тиждень до Нового року, це буде традиційний "Кубок випускників". Він проводиться вже восьмий рік підряд. Там збираються випускники нашої школи різного віку, дуже багато професіоналів, які приїжджають з команд у міжсезоння. І ми візьмемо участь у цьому турнірі. А планомірну підготовку до другого кола почнемо вже з 15-16 січня. Про ігри ще не можу нічого говорити, тому що поки ранувато – збори у потенційних суперників ще не почалися. У Львові є традиційний турнір, де змагаються аматорські команди обласного та всеукраїнського рівня, є також Кубок Підгір’я в Івано-Франківську... Все залежить від фінансування. Може, десь знайдемо можливість, будемо їздити і на ці турніри.

- У вас грає нігерійський легіонер – Бенджамін Брайт Узонг. Яка його історія, як він з’явився в Тернополі, зокрема у вашій команді?

- Випадково з’явився. Ми постійно тренуємося у нас в парку, там, де ми граємо і де проводимо фактично всю свою підготовку до чемпіонатів. І підійшли троє темношкірих футболістів, попросилися потренуватися з нами. Ми подивилися на них, відразу побачили, що один із них – хлопець обдарований, добре володіє м’ячем, має техніку і хорошу швидкість. Ось так ми його і взяли. Могли його заявити в U-19, але потрібно було пройти певні процедури, а ми вже не встигали із трансфером з Нігерії. На чемпіонаті області ми вже витримали ті 30 днів, впродовж яких прийшли його документи, і ми його заявили. Спочатку в чемпіонаті області, а потім в чемпіонаті аматорської ліги.

- Дозвольте задати кілька питань, які актуальні для вболівальників із інших міст, не дуже добре обізнаних із тернопільським футболом. По-перше, чи є ви правонаступниками клубу ФК "Тернопіль", який колись грав у Першій лізі? Це один клуб?

- Не можна сказати, що ми правонаступники. Вони – окрема команда. Єднає нас те, що і вони, і ми – муніципальні команди. Тільки цим, гербом (він дістався нам у спадок) і назвою ми зв’язані з ФК "Тернопіль". Ну і друге – це те, що ми теж фінансуємося з Управління у справах сім'ї, молоді і спорту, начальником якого є Микола Миколайович Круть (дуже вдячні йому за всебічну підтримку та розуміння). Саме тому ми називаємося ФК "Тернопіль-ДЮСШ".

- Ще одне питання стосується вашого добросусідства з обласним клубом, який виступає у Другій лізі. Маю на увазі тернопільську "Ниву". Як проходить співпраця з ними? Ви товаришуєте, конкуруєте чи співіснуєте між собою?

- Ми не можемо з ними конкурувати, тому що граємо на зовсім різному рівні. Їх називаємо нашими "старшими братами". Це професійна команда, у них одні завдання, у нас – зовсім інші. Співпраці між нами немає; у них є своя школа, у нас – своя. Але такої "заруби", говорячи футбольними термінами, між нами також немає. У нас був футболіст Валентин Залізняк, він пограв у нас, а потім виявив бажання перейти в "Ниву". Ми його відпустили, ніяких питань немає.

- Наступний рік розпланували за таким же графіком – виступ в Україні поєднуватимете з обласним чемпіонатом?

- Все залежить від фінансування. Якщо буде фінансування, то плануємо почати і чемпіонат області, і чемпіонат аматорів. Все одно цей рік потрібно грати, зміцнюватись, тому що команда молода і для того, щоб заявлятися у Другу лігу, потрібно і доукомплектуватися, і щоб молоді гравці набрали футбольної міцності.

- Ваші колеги із попереднього ФК "Тернопіль" дійсно в подібному режимі доросли до Другої, навіть Першої ліги. Щось подібне є у вас на думці?

- Вони відбирали футболістів-восьмикласників, тих, що вступали у "Педліцей". А у нас зі всієї команди ледве більше половини стартового складу – футболісти, які пройшли з нами початкову підготовку (з раннього шкільного віку) і досягли дорослого аматорського всеукраїнського рівня. Але ситуації схожі: я думаю, якби у нас було таке фінансування, як у наших попередників, у нас була б краща команда, ніж є зараз.

Скажу так, що цим хлопцям, які зараз захищають честь нашої команди, пощастило: вони мають змогу вже в юному віці спробувати сили на всеукраїнському рівні, серед дорослих. Вони можуть показати себе, свої задатки, й перевірити власні сили на фоні сильних суперників. Таку можливість отримує, на жаль, далеко не кожне покоління, тож спробуємо максимально корисно використати нагоду підняти рівень хлопців, досягти з ними прогресу.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →