closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Юрій Сологуб: "Засилля "легіонерів" гальмує розвиток місцевого футболу, процес адаптації молоді"

Юрій Сологуб: "Засилля "легіонерів" гальмує розвиток місцевого футболу, процес адаптації молоді"
Изменить размер a+ a-
4291
0

"Карпати" (Кам'янка-Бузька) є однією з найтитулованіших команд на Львівщині. Клуб був створений на початку 80-х років двадцятого століття під назвою "Буг". Згодом колектив було перейменовано у "Карпати". Перший успіх прийшов у 1989 році, коли команда спочатку виграла обласний чемпіонат, а пізніше стала володарем Кубка області. У 1990 році "Карпати", як чемпіон Львівської області, отримали право виступати у першості України серед КФК. Дебют виявився успішним: вигравши зональний турнір, команда взяли участь у фінальній частині.

У 1991 році "Скала" (Стрий) отримала право виступати у другій лізі чемпіонату СРСР. Вона об'єднується з "Карпатами" (Кам'янка-Бузька) і під останньою назвою стартує у союзному чемпіонаті. У наступному році у першому чемпіонаті незалежної України команда виступає вже під назвою "Скала" (Стрий). Тим часом у Кам'янці-Бузькій відроджується футбольна команда, яка знову починає свій шлях в аматорському чемпіонаті Львівської області. У 2005 році "Карпати" стають чемпіонами Львівщини, виступають у чемпіонаті України серед аматорів. У 2006 році футболісти Кам'янки-Бузької виграють аматорський Кубок України.

У 2007 році у Львові вирішують відродити ФК "Галичина" і роблять це на базі "Карпат" (Кам'янка-Бузька). Нова команда стає правонаступницею "Карпат", займає її місце у чемпіонаті Львівської області, успадковує Кубок України серед аматорів, а також місце у розіграші наступного аматорського чемпіонату і Кубку.

Втім, і "Карпати" не зникають з футбольного горизонту. У 2008-му році вони перемагають у першій лізі чемпіонату Львівщини. 2009-ий рік "Карпати" починають вже у Прем'єр-лізі і з першої спроби достроково, вчетверте у своїй історії, оформляють звання чемпіонів. Після обласного сезону 2013 року "Карпати" були розформовані.

У різний час кольори кам'янко-бузької команди захищали такі відомі майстри – Богдан Бандура, Андрій Гусін, Василь Кардаш, Володимир Ковалюк, Богдан Стронціцький та ін. Три роки тому "Карпати" (Кам'янка-Бузька) поновили свою футбольну діяльність, і команда вже третій сезон поспіль виступає у другій лізі чемпіонату Львівської області.

Кореспондент FootBoom розмовляє з президентом і головним тренером "Карпат" Юрієм Сологубом.

- Юрію Михайловичу, хто був ініціатором відродження кам`янко-бузьких "Карпат"?

- Це була ініціатива районної влади, яка загорілася ідеєю відродити у місті команду-бренд – "Карпати" (Кам'янка-Бузька). На початку 2016 року мені запропонували зайнятися створенням та фінансуванням клубу. Ви запитаєте, чому саме мені? Річ у тім, що я вже мав досвід керівництва футбольною командою. Три роки опікувався районною командою "Газік", яка виникла на базі мого підприємства "ГазікНет", що є інтернет -провайдером. "Газік" успішно виступав у районному чемпіонаті, був срібним призером.

До того ж, у місті мене знають як великого шанувальника футболу, який вболіває за розвиток місцевого спорту. У дитячі та юнацькі роки я займався футболом у міській спортшколі. Але у 16 років зазнав важкої травми і був змушений повісити бутси на цвяхи.

Тому коли виникла ідея відродження "Карпат" я дав позитивну відповідь у питанні фінансування та управління клубом.

- Які значні перемоги у своєму активі вже мають "Карпати"?

- Громадську організацію "Футбольний клуб "Карпати" (Кам'янка-Бузька) було створено у 2016 році. Того ж року ми заявилися і перемогли у Кубку області під егідою ВФСТ "Колос", а також фінішували у середині турнірної таблиці другої ліги обласного аматорського чемпіонату, який проводить Федерація футболу Львівської області (ФФЛО). Торік за підсумками сезону "Карпати" теж були у групі середняків.

Перед стартом цьогорічного сезону були зроблені відповідні висновки, підсилили склад команди. Результати не заставили себе довго чекати – цьогоріч команда йде у верхній частині турнірної таблиці.

Юрій Сологуб: "Засилля "легіонерів" гальмує розвиток місцевого футболу, процес адаптації молоді" - изображение 1

- Яке перед командою поставлене завдання у цьому сезоні?

- Я завжди говорив про те, аби команди здобували перемоги лише за спортивним принципом. Перед початком цьогорічного чемпіонату нам пропонували заявитися у першу обласну лігу. Втім, я сказав, що "Карпати" лише у чесній боротьбі на зеленому газоні змагатимуться за путівку до першої ліги. Такі мої принципи і відступати від них я не збираюсь. Тож у цьому чемпіонаті націлюю своїх підопічних на здобуття місця, яке гарантуватиме команді наступного сезону участь у першій лізі.

- Які турнірні показники наразі у "Карпат"?

-Зазначу, що чемпіонат Львівщини у другій лізі проводиться у двох групах ("А" і "Б"). "Карпати" виступають у групі "А". На старт вийшло десять команд, але ФК "Радехів" і ФК "Гамаліївка/Ямпіль" по ходу сезону знялися з турніру, тож наразі змагається вісім колективів. Після 17 турів "Карпати" набравши однакову кількість очок з "Соколом" (Рясне-Руське) ділять з ним другу-третю позицію. Щоправда суперник провів на два матчі менше. Першим йде ФК "Синьковичі", що випереджає нас на два очки.

Цієї неділі у Кам`янці - Бузькій відбудеться центральний матч туру між "Карпатами" та "Соколом". До слова, у першому колі поєдинок цих команд завершився нульовою нічиєю.

- Скільки команд за підсумками сезону підвищується у класі?

- Після регулярного чемпіонату по три кращі команди з кожної групи утворять фінальну пульку. Вони почнуть турнір із заліковими балами, які отримали у матчах із суперниками, що змагалися з ними на попередньому етапі у групах і також стали фіналістами. На другому етапі ці команди між собою не гратимуть, В очних поєдинках зустрінуться команди-фіналісти груп "А" і "Б". На кожний колектив чекає шість матчів (вдома і у гостях). Скільки футбольних дружин потрапить до першої ліги поки що не вирішено.

-Як ви оцінюєте рівень другої ліги чемпіонату Львівщини?

- Рівень доволі пристойний, більшість команд демонструють цікавий футбол. Переважно матчі проходять у рівній і напруженій боротьбі. Наприклад, нещодавно "Карпати" поступилися "Шахтарю" (Острів) – 0:2. Ця команда йде в середині таблиці, але, як на мене, є однією з найсильніших у нашій групі.

- Торкнемося кадрового питання. За якими критеріями формується склад "Карпат"?

- Критерій у нас один – футболісти мають мешкати у Кам’янці - Бузькій. У складі "Карпат" є лише один так званий "легіонер" - зі Східниці. Всі інші футболісти – місцеві. Впевнений, що вже незабаром "Карпати" виступатимуть у Прем`єр-лізі Львівщини, а склад команди формуватимуть виключно місцеві хлопці.

Юрій Сологуб: "Засилля "легіонерів" гальмує розвиток місцевого футболу, процес адаптації молоді" - изображение 2

- У складі "Карпат" на сьогодні зібрані всі найсильніші місцеві футболісти?

- Я б так не сказав. Якщо наших футболістів запрошують вищі за рангом команди ми їх із чистою совістю відпускаємо. Зокрема декілька вихованців місцевого футболу наразі виступають у командах Прем`єр-ліги області. Якщо футболістів "Карпат" запрошуватимуть у сильні клуби ми їх віддаватимемо.

- Кого можете відзначити зі складу команди?

- Насамперед виділю Тараса Слівінського, який є наставником юнацької команди "Карпат" та гравцем основного складу. На плечі Тараса ліг також значний тягар організаційної роботи і справляється він з нею чудово.

Лідерами команди можна назвати: лівого півзахисника Володимира Громоздова, опорного півзахисника Ростислава Кравця, центрального захисника Тараса Журавчака, нападника Володимира Павлика. До речі, Володимир є одним із найдосвідченіших у команді, має досвід виступів у складі львівських "Карпат -2".

- Назвіть найвідоміших вихованців кам’янко-бузького футболу? Можливо хтось наразі задіяний у професіональних клубах?

- Ви знаєте, прикро це констатувати, але таких футболістів немає. Складно мені назвати і найвідомішого футболіста. Річ у тім, що тривалий час склад "Карпат" був укомплектований на сто відсотків лише приїжджими футболістами. Про розвиток місцевої футбольної школи ніхто не думав. Тепер маємо такі наслідки. Звичайно, що і я міг би придбати вправних виконавців з інших населених пунктів, і "Карпати" грали б уже в обласній Прем`єр-лізі. Але цього робити я не хочу. Засилля легіонерів гальмує розвиток місцевого футболу, процес адаптації молоді. Така ось моя думка у цьому питанні.

У відроджених "Карпатах" все по-іншому – даємо шанс розвиватися молодим футболістам. Наша юнацька команда торік завоювала срібні медалі другої ліги. Цього сезону юнаки також йдуть на другому місці, щороку вони поповнюють основний склад.

- Яка у "Карпат" інфраструктура?

- У нас, напевно, один із найкращих стадіонів в області. Заходиться він на балансі Кам`янка-Бузької ОТГ, клуб його орендує за символічну плату – 1 гривня. Колись на цій арені, яка вміщує 5 тисяч глядачів і обладнана пластиковими сидіннями, свої матчі проводили львівські "Карпати-2" та ФК "Львів". Після того як ми взяли стадіон в оренду стали більше уваги приділяти якістю газону. Зараз він у відмінному стані і може будь-якої миті приймати матчі під егідою ПФЛ.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →