closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Степан Понайда: "Львівський футбол виходить на новий рівень"

Степан Понайда: "Львівський футбол виходить на новий рівень"
Источник фото:
кнопка перехода
Изменить размер a+ a-
428
0

Сьогодні, у вівторок, 4-го вересня, заступник Голови, Виконавчий директор, голова комітету проведення змагань Федерації футболу Львівської області Степан Понайда відзначає 50-річчя.

З нагоди цієї поважної дати інформаційний центр ФФЛ поспілкувався зі Степаном Ільковичем про його перші футбольні кроки, а також – про розвиток та перспективи львівського футболу.

Про любов до футболу

– Степане Ільковичу, Ви вже 20 років працюєте у Федерації футболу Львівської області. Розкажіть, будь ласка, як опинилися у футбольній сфері? Футбол обрав Вас, чи Ви обрали футбол?

– Футболом я захоплююся ще з дитинства. Серйозно розпочав стежити за цим видом спорту з 1979-го року, коли львівські "Карпати" здобули путівку у Вищу лігу чемпіонату СРСР. В юнацькі роки колекціонував програмки з матчів, довідники, вирізки з газет та журналів. Переглядаючи поєдинки, також звертав увагу на роботу арбітрів, саме тому вирішив спробувати себе в цій футбольній сфері. У лютому 1995-го року я натрапив у газеті на оголошення про семінар молодих арбітрів, який уперше проводила Львівська обласна федерація футболу, якою тоді керував Михайло Кусень.

Освоювати ази суддівської майстерності розпочинав разом із відомими в минулому і тепер арбітрами: Орестом Шмигельським, Мироном Біцем, братами Андрієм та Едуардом Валенками, Юрієм Карп’яком, Юрієм Можаровським та Юрієм Грисьом. Рік відсудивши змагання дитячо-юнацьких команд на першість Львова, з 1996-го мене почали залучати до матчів обласних змагань. Наприкінці 1997-го року тодішній віце-президент Федерації футболу Львівської області Богдан Іванович Карп’як запропонував мені працювати в обласній федерації на посаді координатора.

– Що тоді входило у Ваші обов’язки?

– В мої обов’язки входила заявкова кампанія, яка проводилася не як сьогодні в електронному варіанті, а в ручному. Прізвища заявлених футболістів записували у спеціальний журнал, а також повідомлення про призначення арбітрів на матчі обласних змагань, виписки відряджень.

– Які завдання Вам доводиться виконувати на посаді Виконавчого директора обласної федерації?

– На цю посаду наприкінці січня 2005-го мене на засіданні Виконавчого комітету запропонував тодішній Голова ФФЛ Ярослав Грисьо. В обов’язки Виконавчого директора входять ведення протоколу засідання виконкому, підготовка засідань керівних органів, наказів, вихідної документації.

– Вам комфортно працювати на цій посаді?

– Так. Одному важко виконувати великі обсяги роботи. Приємно, що мені в цьому допомагає наша федераційна команда, учасники якої є для мене не лише колегами, а й хорошими друзями. Це відповідальні люди, яким я повністю довіряю. В кожному напрямку працюють відповідальні фахівці, які добре знають свої обов’язки і сумлінно виконують роботу.

Про розвиток львівського футболу

– Як змінювався львівський футбол із того часу, коли Ви прийшли у федерацію футболу?

– За останні 20 років львівський футбол, як і наша держава, переживав різні періоди. Були часи, коли наприкінці дев’яностих років зупинялися підприємства, які утримували команди, тож їх кількість у чемпіонаті зменшувалася. У 2008-му році за ініціативи Ярослава Грися створено Прем’єр-лігу Львівської області, що дало змогу розділити команди не лише за спортивними, а й матеріально-технічними показниками. Завдяки цьому підвищився рівень обласного чемпіонату.

Приємно, що окремі футболісти-аматори, котрі розкрилися на обласному рівні, отримують пропозиції від команд майстрів, підписуючи повноцінні контракти. Є попит на наших гравців і за межами України. Вінець цих змін – переможний виступ у червні цього року аматорської збірної Львівської області в Кубку регіонів України, яка вдруге поспіль потрапила у фінал і цілком заслужено здобула трофей. Це не випадковий успіх. Наші хлопці безпосередньо на футбольному полі довели, що є найсильнішими футболістами-аматорами в нашій країні.

Львівщина першою перейшла до створення приватних аматорських футбольних клубів. Іще декілька років тому ніхто не вірив, що окрема особа може вкладати кошти не лише в команду, а й в інфраструктуру. Маємо яскравий приклад винниківського "Руху", коли команда, тріумфувавши в обласних змаганнях, досягнула успіхів на всеукраїнському аматорському рівні, здобула професійний статус, і, думаю, з часом ми побачимо "рухівців" серед лідерів на всеукраїнській арені, і не лише в Першій лізі. Я впевнений, що таких команд щоразу ставатиме більше.

– З приходом на посаду Голови Федерації футболу Львівської області Олександр Шевченко задекларував гасло: "Творимо новий футбол". Які кроки в цьому напрямку вже помітні?

– За цей короткий період неозброєним оком помітно зміни, що відбулися в обласній федерації. Розпочинаючи від капітального ремонту офісу обласної федерації і створення інформаційного відділу, який висвітлює здобутки федерації. Чимала увага приділяється різним напрямкам футболу – від дитячого до жіночого. Те, що аматорська збірна Львівщини тріумфувала у фіналі Кубку регіонів ФФУ – також заслуга Олександра Шевченка, який не на жарт особисто переживав на стадіоні у Києві за наших хлопців. Словом, львівський футбол зараз продовжує підніматися на вищі щаблі.

Зокрема, в неділю, 9-го вересня, Львів прийматиме матч національної збірної України, на жаль, уперше за порожніх трибун. Але завдяки Олександру Яковичу проводиться значна робота зі створення фан-зони поблизу стадіону, аби збірники відчули глядацьку ауру. Хочеться, щоби "синьо-жовті" віддячили вболівальникам, які прийдуть їх підтримати, якісною грою і позитивним результатом на "Арені Львів".

Про аматорську збірну Львівщини та інші приємні спогади

– У першій декаді жовтня аматорська збірна Львівської області вперше в історії представлятиме Україну на міжнародній арені. Матчі проходитимуть у Львові. Які у Вас очікування від цієї вагомої події?

– Ми ще не до кінця вивчили можливості наших суперників у групі: Іспанії, Фінляндії та Азербайджану. Але я впевнений: у кожному з цих трьох поєдинків футболісти нашої збірної максимально покажуть власні можливості, а за бажання і відповідного настрою, бо майстерності їм вистачає, здобудуть право виступати у фінальному етапі Кубку регіонів УЄФА влітку наступного року. Однозначно, керівництво Федерації футболу Львівської області зробить усе для того, щоби футболісти почувалися комфортно і були зосереджені винятково на грі.

– Розкажіть про найпам’ятніші моменти із Вашої роботи в обласній федерації?

– У 1999-му році фінал Кубку Львівської області відбувався на щойно реконструйованому стадіоні "Україна". Той фінальний поєдинок вийшов доволі драматичним, тому закарбувався в пам’яті. "Колос" (Городок) вигравав 2:0 до 88-ої хвилини, після чого "Рочин" (Соснівка) зрівняв рахунок, а в додатковий час вирвав перемогу 3:2. Пригадую першу офіційну зустріч національної збірної України у Львові проти Вірменії, що завершилася перемогою "синьо-жовтих". Приємні емоції переповнювали також, коли аматорська збірна Львівщини здобула цього року звитягу у фіналі Кубку регіонів України.

Про арбітрів львівського футболу

– Сьогодні Ви інспектуєте матчі обласного чемпіонату та працюєте делегатом на іграх Прем’єр-ліги України.

– Завершив я арбітраж у 2006-му році і за порадою Ярослава Грися розпочав інспектувати матчі обласних змагань. Із 2008-го інспектував матчі всеукраїнських змагань серед аматорських команд, а в 2010-му був спостерігачем арбітражу на протистояннях команд Другої ліги України. З 2015-го року я працюю в якості делегата матчів Прем’єр-ліги України, в обов’язки якого входить контроль за організацією та проведенням поєдинків та дотриманням вимог регламенту змагань.

– Як Ви загалом оціните арбітраж у львівському футболі?

– Найбільша проблема нашого арбітражу – це недостатня кількість арбітрів, оскільки збільшується кількість команд. До того ж наші провідні арбітри задіяні у всеукраїнських змаганнях. Арбітр – жива людина, людське око не завжди може все охопити, тому трапляються помилки в діях рефері. Цього року комітет арбітрів Федерації футболу Львівської області активно працює над покращенням арбітражу. На основі відеонарізки матчів проводяться навчальні семінари, під час яких робиться аналіз дій рефері, беруться до уваги як позитивні, так і негативні моменти.

Як для підготовки футболістів, так і для підготовки кваліфікованих арбітрів потрібен час. Сьогодні у Львові працює Школа молодого арбітра під керівництвом досвідченого Юрія Можаровського, тому, сподіваємося, через декілька років молодь поповнить когорту арбітрів ФФЛ.

Про власні вподобання

– Гра яких команд Вам найбільше до вподоби?

– Окрім національної збірної України, мені завжди подобалася на світових та європейських форумах гра німецької й італійської збірних. Щодо футбольних клубів, зрозуміло, вболіваю за "Карпати" та інші львівські команди. Зараз наші команди переживають не найкращі сторінки своєї історії, але я впевнений, що через деякий час наші професійні клуби вийдуть на європейський рівень. Потрібно пам’ятати, що іноді потрібно зробити крок назад, аби зробити два кроки вперед.

– Як проводите вільний від роботи час?

– Якщо чесно, вільного часу в мене практично немає. Якщо є можливість, люблю гуляти вулицями Львова. Намагаюся в кожному місці побачити щось нове і цікаве.

– Як збираєтеся відзначити своє 50-річчя?

– Ювілей відзначу в колі колег, друзів, а на вихідних – у родинному колі. З дружиною Людмилою, яка за освітою педагог, ми виховали дочку Ірину, котра закінчила економічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка і вже працює. Без їхньої підтримки і розуміння мені важко було би досягнути результатів, яких я досягнув.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →