closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

ФСК "Кристал" (Чортків): будувати базис для майбутніх перемог

ФСК "Кристал" (Чортків): будувати базис для майбутніх перемог
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
2888
0

Минулий сезон виявився екстремальним для ФСК "Кристал" – дві тренерських зміни по ходу, велика кількість кадрових змін та травм, тож колектив, який кінцівку сезону проводив мінімальним складом практично без запасних, у підсумку розділив останні 8-9 місця в Групі 1 з хмельничанами.

Однак Едуард Хавров, який очолив команду вже в розпал весняної частини минулого сезону, вірить у перспективи колективу. Цього літа досвідчений тренер, який приводив маріупольський "Іллічівець" до перемоги у Молодіжній першості Прем’єр-ліги, а петрівський "Інгулець" – до бронзових медалей Другої ліги та підвищення у класі, суттєво обновив склад чортківців. Про оновлений склад та завдання, які він вирішуватиме, ми й поговорили із наставником "Кристалу".

– Едуарде Анатолійовичу, склалося таке враження, що минулий сезон "Кристал" догравав у передчутті кадрової перебудови. Чи визначилися уже з кандидатами в оновлений колектив?

– Практично повністю – відсотків на 95. Можливо, додадуться ще 1-2 гравці. Наскільки великими є зміни? Від попереднього чемпіонату залишили двох воротарів, одного захисника, двох півзахисників та одного нападника.

Можна назвати нині такі імена наших новачків: фланговий захисник Андрій Сухецький (місцевий хлопець, грав за тернопільську "Ниву" та ФК "Тернопіль" серед професіоналів, а також за теребовлянську "Ниву" серед аматорів), центральний захисник Руслан Патрік (одесит, але більше відомий виступами за "Арсенал-Київщину" в минулому сезоні Другої ліги), фланговий захисник Олександр Дехтяренко (грав у мене в дублі "Іллічівця", при Миколі Павлову навіть залучався до роботи з головною командою, виступав за дубль "Олександрії", нещодавно грав під моїм керівництвом і в друголіговому "Поліссі"), півзахисники Михайло Штанкевич (тернополянин, але більше відомий за виступами у молодіжних командах "Дніпра" та "Олександрії", зараз повернувся додому), В’ячеслав Шпікула (також місцевий, але останнім часом грав за кордоном – у нижчих лігах Польщі та Німеччини), Сергій Коломієць (із Вінниці, пройшов дубль "Волині", грав за "Ниву-В" та "Полісся" у Другій лізі), нападник В’ячеслав Дзядикевич (також місцевий, грав за юнаків "Карпат" та тернопільську "Ниву").

Сподіваємося, що ці футболісти посилять нашу гру – контрольні матчі, які ми провели влітку, підтверджують таку думку. Наразі у нас в обоймі 19 гравців (два воротарі та 17 польових), але до старту чемпіонату сподіваємося на ще невелике точкове посилення пари вакансій.

– Ви працювали з "Кристалом" уже наприкінці минулого сезону, однак це був дуже складний, навіть сказати б – екстремальний досвід. У багатьох матчах чортківська команда заледве збирала стартовий склад, отож досягненням було вже те, що вдалося зіграти всі матчі без зривів…

– Ми виходили із наших внутрішніх резервів. Старалися, щоб кожен із гравців, які залишалися з нами, був максимально готовим до гри. Кадрів дійсно було обмаль – зазвичай виїздили з 11-12 футболістами, 2-3 чоловіка в запасі для нас було за розкіш. На той час, коли я прийшов у команду, обойма була дуже малою, але при цьому не полишали колектив травми (як у нігерійця Ґаетана Джоґдома, який отримав перелом, чи лідера команди Понєдєльника). Доводилося навіть екстерном підтягувати хлопців – місцевих вихованців 2000-2001 р.н., грати практично без замін. До того ж, у студентів, які за нас грали, були різні турботи – екзамени, університетські змагання…

Погоджуся, добре, що змогли відіграти всю ігрову програму. Й тепер наше завдання – будувати склад так, щоб не було ситуацій, подібних до тієї кадрової кризи, яка існувала в "Кристалі", коли я сюди прийшов. Звісно, можливості у нашого клубу скромні – хоча все, що обіцяється, у підсумку виконується. А це впливає на кількість та якість залучених футболістів, а відтак – і на турнірні перспективи. Десь працюємо в режимі економії, більш ретельно вибираємо гравців – тому що не маємо права на помилку, кожен футболіст – на вагу золота. Але все ж досвід цих місяців нашої спільної роботи показав, що можна працювати й прогресувати.

– Як змінювали ситуацію?

– Змінили навчально-тренувальний процес. Багато працювали над майстерністю футболістів. Це дозволило значно піднятися в обласному чемпіонаті, де нині "Кристал" розділяє 2-3 місця. На жаль, дуже далеко відпустили лідера – "Агрон", але та гра, яку ми з ними зіграли, все ж підтвердила, що працювали недарма. Нічия 0:0 із фаворитом сезону – при тому, що й продемонстрована гра була такою, що дозволяла сподіватися на перемогу. Отже, й у тієї команди, яка у нас була, був потенціал. Недарма серед тих, хто пішов від нас, люди підвищувалися у класі. Як Андрій Понєдєльник, який нині у друголіговій "Буковині" (Чернівці). Ілля Пільтенко та Олексій Болобан посилили "Мир" (Горностаївка). Мали пропозиції й ті хлопці, які все ж вирішили у нас лишитися.

– Завдяки кому існує клуб?

– Основна роль у створенні та розвитку футбольного клубу – в міського голови Чорткова. Володимир Петрович Шматько всіляко підтримує не лише футбол, а й інші види спорту. Працює дитяча школа. Є різні напрями діяльності. Звісно, порівнюючи з тими містами, де я працював раніше, Тернопільська область не має такого якогось великого промислового гіганта, який би опікувався клубом, як металургійний комбінат у Маріуполі, та й великі місцеві аграрні підприємства, на відміну від Кіровоградщини чи Київщини, поки не настільки багато інвестують у футбол. У всякому випадку, це не зрівняти з умовним "Інгульцем" чи "Колосом" (Ковалівка).

Але, зусиллями мера та місцевого бізнесу, є підтримка команди. Вболівальники люблять футбол, у місті є великий інтерес до "Кристалу". Хочуть люди, щоб ми вигравали й зростали. Будь-якому тренеру хочеться мати більші можливості в комплектації та іншій роботі, є певні питання, але все, що мер обіцяє, виконується. Тому працюємо з інтересом, з думкою про гарне майбутнє, сподіваюся, що дамо той результат, за яким потягнуться до команди люди.

Пригадую першу зустріч з Володимиром Петровичем – ми зійшлися на тому, що "Кристал" повинен зростатися, розвиватися й повертатися на той рівень, де колись був. Нагадаю, що два десятиліття тому чортківська команда грала в Другій лізі, а на початку незалежних чемпіонатів України була й у Першій лізі. Ясна річ, це дуже амбітні орієнтири, але ми маємо працювати над тим, щоб рухатися вперед і наступного сезону потрапити в Другу лігу ПФЛ. Мені приємно та цікаво працювати в клубі, який має певний план розвитку й не хоче "бовтатися" на одному місці. Наші амбіції з мером у цьому плані співпадають.

– Якщо рухатися у бік професіоналізму, той інфраструктура повинна бути на рівні…

– З мого попереднього досвіду, можу порівняти як із хорошим, так із поганим. Звісно, до можливостей Маріуполя дуже й дуже далеко. З "Інгульцем" – приблизно такі ж умови для роботи. Але порівняно з тими умовами, в яких я працював у "Поліссі", це небо і земля. У нас є свій стадіон. Є база, на якій команда може відпочивати й ночувати (багато хлопців приїжджих). Налагоджене трьохразове харчування. Будується штучний майданчик поруч з нашим стадіоном, у вересні має початися зведення стадіону зі штучним покриттям. Розвиток є, хоча й нема поки на Тернопільщині такого потужного спонсора, який міг би в короткі строки фінансувати велике будівництво. Завдяки місцевій владі, розвиток іде. І навіть порівняно з минулим чемпіонатом, є вже великі кроки вперед.

– Як провели літо в плані спарингів?

– Ми провели низку контрольних матчів, але підвищеного змагального рівня – лише кілька. Десь на 4-5-й день роботи грали з друголіговою "Буковиною", було важко, бо багато футболістів приїздило "з коліс" на перегляд, грали трьома складами, було лише близько 40% тих гравців, яких ми в підсумку вибрали для посилення.

Труднощів додало те, що, коли почався сезон у професіоналів, ті ж тернопільська "Нива" або хмельницьке "Поділля" не знайшли вікна для спарингу з нами. Тому зіграли низку контрольних матчів із суперниками місцевого рівня – так, виграли, але ці результати небагато нам сказали. А уже наприкінці підготовки, після кількох переносів, зіграли з нашими суперниками по Чемпіонату ААФУ – СК "Хмельницький". Хоч і було чимало людей на перегляді, якість гри принесла нам певне задоволення). Ось так і завершили нашу підготовку, тепер з інтересом очікуємо старту сезону 2018/2019 в ААФУ.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →