closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Василь Сторожук: "Хочеться, щоб у рік свого ювілею "Іскра" завоювала один із комплектів нагород"

Василь Сторожук: "Хочеться, щоб у рік свого ювілею "Іскра" завоювала один із комплектів нагород"
Изменить размер a+ a-
11361
0

Розквіт футболу у шеститисячному селищі міського типу Теофіполь, що у Хмельницькій області, припав на кінець 1989-90 років та на початок 2000-х . Зокрема у 1990, 2002, 2003 та 2007 роках місцева "Іскра" ставала чемпіоном Хмельниччини, виступала команда і в чемпіонаті України серед аматорів. А потім теофіпольський футбол на десять років зник із всеукраїнського та обласного футбольного горизонту. Причина для сьогодення доволі поширена – відсутність фінансування. Втім, світ не без добрих людей. Вже у наші дні знайшлися у Теофіполі щирі симпатики найпопулярнішої гри. На початку 2018 року ФК "Іскра" було відроджено і команда подала заявку на участь у вищій лізі чемпіонату Хмельницької області. Про це - в інтерв’ю з президентом "Іскри" Василем Сторожуком.

- Василю Григоровичу, можна сказати, що цього року футбольне свято завітало на теофіпольську вулицю. Після десятирічної перерви "Іскра" - один із найтитулованіших аматорських клубів на Хмельниччині - повернулася в обласний чемпіонат.

- Так і є. Загалом 2018-ий – це особливий рік для теофіпольського футболу. Цьогоріч відзначається 30-річний ювілей із дня заснування ФК "Іскра". Починаючи з 1988 року стрілка футбольного годинника Теофіполя закрутилася по-новому. У той період в селищі спостерігався неабиякий футбольний бум, уболівальники родинами йшли на стадіон підтримувати своїх земляків. Тривалий час у Теофіполі був найвищий в області відсоток охоплення місцевого населення фізкультурою і спортом.

Футбольна команда "Іскра" була заснована у 1988 році за підтримки першого секретаря райкому Валентина Хоптяна, голови районного спортивного комітету Олексія Голодриги, палкого прихильника футболу великого ентузіаста Петра Довганюка, який був воротарем і граючим тренером одночасно. Старшим тренером запросили Леоніда Ковальця, який зібрав навколо себе місцевих вихованців Миколу Лемішка, Петра Квасюка, Олександра Маринюка, Івана Федоришина, братів Василя і Павла Суханюків, Олега Цимбалюка, Віктора Півня, Юрія Сторожука, Сергія Фурика, Юрія Романова, Євгена Рибака, Бориса Пісоцького та Ігора Тимощука.

У 1988 році хлопці виграли Кубок області та посіли друге місце в чемпіонаті області. Нашу команду випередив лише хмельницький "Трактор", який тоді диктував моду в обласному футболі. Згодом команду очолив Ігор Тимощук . До складу долучалися зовсім молоді Володимир Ніколюк, Сергій Квасюк та Олексій Шпиця.

До золотих медалей 1990 року команду привів амбіційний тренер Борис Борисевич, який знав Теофіпольський футбол, як ніхто інший бо працював у місцевій ДЮСШ. Потім ще два роки підряд ФК Іскра була срібним та бронзовим призером чемпіонату області.

Наступні великі перемоги датуються першим десятиріччям уже нового тисячоліття: "Іскра" тричі стала чемпіоном області (2002, 2003, 2007 роки) та тричі посіла друге місце (2004, 2005, 2006 роки).

"Іскра" грала серед КФК(тепер аматори) з 1989 до 1992 роки досить непогано, посідаючи місця з 5 по 8, при великій кількості глядачів та прихильників футболу. Теофіполю вдалося стати одним із футбольних центрів Поділля.

Названі мною вікторії у 2000-их роках пов`язані з плідною роботою в "Іскрі" відомого на Хмельниччині тренера Ігоря Шишкіна, який нині входить до тренерського штабу "Агробізнесу" (Волочиськ). Честь теофіпольського футболу в ті роки захищали такі відомі футболісти, як Автанділ Гвіанідзе, Андрій Здебський, Андрій Будник, Олександр Грищук, Олександр Воловик. Також грали місцеві - Сергій Сарайкін, Олег Поворознік, Сергій Лук’янов, Павло Худзік та Андрій Сокотович.

Після цього почався занепад теофіпольського футболу. Десять років місцеві команди не були представлені на обласному і всеукраїнському рівні. Крига скресла лише у 2018 році.

- З чого почалося відродження "Іскри"?

- Для початку я разом зі своїми однодумцями Василем Кривим і Михайлом Параїлом заснували Федерацію футболу Теофіпольщини. Прагнули розвивати масовий, дитячо-юнацький футбол. Однією з головних наших задач було відкриття поля зі штучним покриттям. Адже Теофіполь залишався чи не єдиним районним центром, де такого поля не було .

Згодом хлопці почали збиратися на тренування, заявилися для участі у футзальному чемпіонаті. Врешті на початку 2018 року зареєстрували футбольний клуб "Іскра".

- Розкажіть про склад команди. Хто є головним тренером?

- Команду очолює місцевий фахівець Олександр Царук, який і сам за необхідності виходить на поле. Основне місце роботи Олександра Анатолійовича, який, до речі, виступав у чемпіонській дружині Ігоря Шишкіна – теофіпольська ДЮСШ, в "Іскрі" він працює на громадських засадах.

Що стосуються гравців команди, то на 85-90 відсотків - це вихованці місцевого футболу. Мене, як президента клубу, це дуже радує. У команді є молоді футболісти, є гравці з досвідом. Наприклад, Миколі Голубу – 45 років. Попри такий солідний, як для футболу, вік Микола перебуває у чудовій формі, молоді є чому у нього повчитися.

- Футболісти з професійним досвідом грають за "Іскру"?

- Так. Нещодавно команду поповнили колишні професіонали – півзахисник Сергій Шкрябець (екс-"Олімпік" (Донецьк), "Макіївуголь" (Макіївка), ФК "Нікополь -НПГУ") і нападаючий Олексій Колєсніков (екс-"Поділля" (Хмельницький), "Динамо" (Хмельницький). Досвід гри в аматорському чемпіонаті країни мають Дмитро Грицик (екс-"Агробізнес"(Волочиськ) і Владислав Яворський (екс- "Звягель" (Новоград-Волинський).

- Після 1 -го кола "Іскра" у турнірній таблиці посідає друге місце. Певно, задоволені таким проміжним результатом?

- Так. Такий результат приємно вразив керівництво клубу, бо перед початком сезону планували закріпитися в середині турнірної таблиці. Тепер будемо боротися за медалі чемпіонату. Після 1-го кола ми на 3 очка відстаємо від "Случа" (Красилів) і на 5 очок випереджаємо "Случ" (Старокостянтинів), який провів на один матч менше. Головна боротьба за медалі чемпіонату розгорнеться у другій половині чемпіонату. Звичайно, хочеться, щоб у рік свого ювілею "Іскра" завоювала один із комплектів нагород.

- Які поєдинки "Іскри" у 1-му колі можете відзначити?

- Наші футболісти показали максимум своїх можливостей у всіх поєдинках. В активі "Іскри" дві перемоги з великим рахунком: у гостях обіграли ФК "Дунаївці" -0:3, та "Хмельницький-ДЮСШ-1" - 1:3. З міцним старокостянтинівським "Случем" в останньому, сьомому, турі 1-кола зіграли вдома внічию - 0:0. На жаль, у домашній зустрічі поступилися красилівському "Случу" -0:1. Це єдина поразка "Іскри" у 1-му колі.

- Де "Іскра" проводить свої домашні матчі?

- У Теофіполі на стадіоні "Юність", який вміщує 2,5 тисячі глядачів. Ця арена, що знаходиться на балансі районної ради, була побудована у 80-их роках минулого століття. За часів незалежності більшість спортивних споруд в області були або зруйновані, або, в кращому випадку, законсервовані. Теофіполя це не стосується. Спортивна інфраструктура селища і нині добре розвинена.

Що стосується глядацької трибуни, то 800 місць облаштовані пластиковими сидіннями, решта – дерев`яні. Клуб доглядає за порядком на стадіоні, за газоном. Вважаю, що теофіпольський стадіон один із найкращих в області.

- Як оцінюєте рівень чемпіонату області?

- На мій погляд, рівень чемпіонату Хмельницької області досить пристойний. Хмельниччина футбольна ні в чому не поступається іншим регіонам. Про це, до слова, красномовно свідчить переможний поступ волочиського "Агробізнесу", який за короткий проміжок часу подолав шлях від чемпіона області до переможця 2 ліги чемпіонату України.

- Коли поновлюється 2 коло чемпіонату області?

- Поєдинки 2 кола розпочнуться у вересні. А до цього часу буде розіграний Кубок Хмельницької області. Перед "Іскрою" стоїть завдання виграти Кубок області. Фінал запланований на День незалежності України – 24 серпня.

- Чи плануються зміни у команді під час паузи у чемпіонаті?

-Напевно, що до СК"Хмельницький" перейде нападник Денис Параїл. Новачків в "Іскрі" не буде. Вважаю, що команда добре укомплектована в усіх лініях. У другій половині чемпіонату покладатимемось на тих футболістів, які вже є в обоймі.

- Незабаром стартує новий сезон в аматорському футболі. Чи не планує "Іскра" взяти участь в любительському чемпіонаті Кубку України?

- У цьому сезоні однозначно – ні . Всі свої сили "Іскра" сконцентрує на виступі у чемпіонаті і Кубку Хмельницької області. Що буде далі, покаже час. Майбутнє "Іскри" залежатиме від обсягів фінансування. На сьогодні клуб фінансується приватними структурами, також допомагає селищна рада. Хотілося, щоб осторонь не стояла і Теофіпольська районна рада. Лише разом ми зможемо відродити місцевий футбол.

Крім того, у нас утворилась дружня ветеранська команда "Іскра", яка грає на першість області серед ветеранів. Своїм характером і завзятістю виділяються не зовсім молоді - Віктор Відлацький, Борис Пісоцький, Сергій Квасюк, Михайло Параїл, Володимир Ніколюк, Юрій Поліщук, Олег Поворозник, а також Володимир Дролюк, Василь Кривий та Анатолій Царук.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →