closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

ФК "Хмельницький": початок історії, акцент на міську молодь і надії на весну

ФК "Хмельницький": початок історії, акцент на міську молодь і надії на весну
Источник фото:
кнопка перехода
Изменить размер a+ a-
2536
0

Футбольний клуб "Хмельницький", по суті, лише розпочинає свою історію – цього сезону дебютує на всеукраїнському рівні, робить свої перші кроки в Чемпіонаті ААФУ, має досить молодий склад, де лічені гравці володіють досвідом виступів у таких турнірах. Наразі молодій команді важко – вона на останньому місці в Групі 1, однак треба додати, що серед аутсайдерів усіх трьох груп у неї найкращі показники (5 очок, різниця 10-21). Тож є світло в кінці тунелю?

Про дебют в Аматорському чемпіонаті, поточні зміни та плани на майбутнє ми розпитали тренера ФК "Хмельницький", відомого в минулому міського футболіста Ярослава Бобиляка.

– Ярославе Івановичу, давайте почнемо бесіду зі знайомства із вашим клубом. Які цілі, плани, філософія у ФК "Хмельницький"?

– Наш клуб заснувала міська рада. Клуб функціонує під проводом міського голови Хмельницького Олександра Сергійовича Симчишина. Філософія наступна: у місті є приватна команда "Поділля", яка виступає у Другій лізі ПФЛ, але туди потраплятимуть не всі місцеві футболісти. Щоб задіяти ту молодь, яка хоче займатися спортом, але не проходить у склад тієї команди або ж не має змоги займатися футболом професіонально, створено "другу силу" – ФК "Хмельницький".

Наразі клуб не має ще спонсорів, фінансується з міського бюджету. Однак у плані – серйозний розвиток. Мер пообіцяв, що у 2018 році буде краще фінансування, з’явиться змога більш серйозно займатися турнірним результатом, який поки що не найкращий. У нас же всі хлопці, окрім футболу, ще й працюють. Тому поки що не такий тренувальний процес, як хотілося б, але є можливість його налагодити.

– А на кого опирається ФК "Хмельницький"? Звідки черпаєте таланти?

– Орієнтуємося на місцевих футболістів. В основному, це наші земляки із Хмельницької області – переважно, обласний центр, також кілька з Красилова, інших населених пунктів.

Грало у нас і кілька хлопців з Донбасу: вони, переважно, проживали також у нас в області – 27-річний Артем Гайдаш (пройшов школу ФК "Маріуполь", грав у Другій лізі за "Титан" із Донецька, "Макіїввугілля" з Макіївки та ФК "Нікополь-НПГУ"), 26-річний Олександр Бегашов (пройшов школу донецьких "Олімпіка" та "Металурга", грав за стрийську "Скалу"), 25-річний Сергій Шкрябець (займався в "Олімпіку", грав також за "Макіїввугілля" та ФК "Нікополь-НПГУ"). Один практично переїхав вже, живе у Хмельницькому. Вони більш досвідчені, тому допомагали грати в футбол нашій команді.

Хоча, звісно, зусиль кількох гравців мало, щоб суттєво покращити положення команди, але для молодого колективу цінна така допомога.

– Гаразд, команда адаптується на заданому рівні. Що далі?

– Далі – поступове зростання. Взагалі, були думки навіть про професіональний статус. Засновник і керівник нашого клубу Олександр Дяблов, який і проводив перемовини з мерією та відділом спорту, сподівається, що розвиток клубу буде поступовим і впевненим. Якщо будуть спонсори, то можна буде думати й про Другу лігу.

– І як іде підготовка? Де проводили зиму футболісти ФК "Хмельницький"?

– У нас уже іде передсезонна підготовка. Наразі поки що це все в процесі, але радує, що хлопці потихеньку займаються, готуються. Є у нас нагальні питання – харчування, проживання. Особливо стосовно приїжджих футболістів та головного тренера. Наче нині усе це має вирішитися, тому що в першому колі цього всього бракувало.

– Як будуються взаємини вашого клубу з "Поділлям", яке є не лише земляком, а й, до певної міри, конкурентом ФК "Хмельницький"?

– Взаємини у нас нормальні, робочі – ділити футбольним людям нічого. Так, справді, сусідимо на стадіоні "Поділля", але за графіками підготовки наші тренування розведені на різний час. Нам так зручно: працюємо в такі години, коли хлопці закінчують працювати на основних роботах. Граємо з "Поділлям" товариські матчі. Все добре у плані співпраці.

– Необхідність розділяти на двох головну арену області не напружує?

– А у нас є сподівання, що міська спортивна інфраструктура буде розвиватися. Мер міста провів велику роботу на стадіоні "Локомотив". Поле засіяне, обгороджене, нормально облаштоване. Якщо все буде добре, друге коло Чемпіонату проведемо там.

– Як вам рівень Аматорського чемпіонату? Здається, ваша команда тут багато чому може повчитися…

– Рівень досить високий. Такі команди, як "ОДЕК", "Минай", "Рочин" не загубилися б і в Другій лізі – дивився і ті, і ті змагання, є з чим порівнювати. І щодо фінансування, і щодо складу, і щодо гри всі вони, а також "Малинськ", який серйозно посилюється, не загубилися б на професіональному рівні. Стосовно інших, то сили більш-менш рівні. Хтось більш досвідчений, хтось – менш. Але, як для історії Аматорського чемпіонату, змагання дуже непогані. Я ж також це все пройшов, бачив різні часи…

– У вас у футбольній біографії – "Зірка" (Кропивницький), "Зоря" (Бєльци, Молдова), "Кремінь" (Кременчук), "Сіріус" (Жовті Води), "Закарпаття" (Ужгород), "Гарай" (Жовква). Працювали в тренерських штабах "Поділля" та "Гірника-Спорт" із Горішніх Плавнів. Дійсно, можете порівнювати. То чи не ностальгуєте за тими часами, коли місто Хмельницький гриміло на всеукраїнському рівні? Може, якби об’єднати сили, було б щось подібне?..

– Не знаю, мені важко сказати, як зробити, щоб наші команди не пасли задніх. Але наше керівництво, тренерський штаб хочуть прогресувати. Наш мер, також футбольна людина, теж хоче бачити наші команди вище. В Другій лізі, можливо, в Першій лізі.

Радує, що мер береться за справу серйозно. Береться за стадіони, за поля. У нас штучне поле є, але йому років 10, то міськрада має сподівання оновити це покриття, зробити трибунки на кількасот місць. Це була б серйозна допомога обласному футболу, а надто на час зимової перерви.

Я особисто зичу успіху всім нашим командам, не знаю, що й чому у кого не виходить – не хочу обговорювати чужі справи. Але, як людина, яка до тутешнього футболу причетна, бажаю Хмельницькому побачити футбол найвищого рівня!

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →