closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

"Нива" (Теребовля): база мрії, брати й батьки, переможний антракт

"Нива" (Теребовля): база мрії, брати й батьки, переможний антракт
Изменить размер a+ a-
1890
0

Тернопільщина футбольна свого часу була представлена аж у Вищій лізі чемпіонату України. Однак останніми роками брак коштів та організаційні труднощі призводили до досить неоднозначних результатів – "Нива" (Тернопіль) та ФК "Тернопіль" встигли й прогриміти в Другій лізі, підвищившись у класі, й спікірувати звідти вниз, аж до розформування й надій на перезавантаження.

Однак нині набирає оберти в Україні новий обласний колектив. Теребовлянська "Нива" зимує на проміжному етапі на шостому місці серед дев’ятьох учасників Групи 1 чемпіонату ААФУ, однак влітку сподівається змінити аматорський статус на професіональний. Що за команда три роки поспіль утримувала обласне чемпіонство, чому вона нині грає навіть не у Вищій обласній лізі, та як сподівається покращувати турнірне положення в аматорському чемпіонаті України? Про це нам розповів головний тренер теребовлян Назар Козак.

– Назаре Ярославовичу, то як з ігровою практикою під час зимової паузи?

– Зіграли з командою U-19 тернопільської ДЮСШ – перемогли 6:1, з друголіговою "Буковиною" (Чернівці) – виграли 2:0, а ось нещодавно у стартовому матчі Меморіалу Ернеста Юста здолали "Яричів-Руданці" – 3:0. Це лише перший тур, тому сподіваємося ще на цьому турнірі отримати чимало ігрової практики, ну й вийти із групи та пройти якомога далі. Завдання – дійти до фіналу, тому-що на Львівщині хороші штучні поля, розчищені та награні. Для нас якомога довше залишатися на турнірі – означає награти потрібну кількість спарингів.

На кінець лютого – початок березня збираємося поїхати на традиційні двотижневі збори. Ну, й шукатимемо спаринг-партнерів. Маємо попередні домовленості, але ж треба ще, щоб погода дозволила провести зустрічі.

– Теребовлянська команда оновиться взимку і наскільки?

– На даний момент пішло від нас двоє воротарів – Володимир Кравчук та Андрій Гарас, а також Юрій Цьона, Тарас Червонецький, Андріан Бабич та молодий Михайло Оконський. Зараз переглядаємо потенційних новачків і за час зимового антракту ще кілька гравців до нас приїдуть на оглядини. Ведемо постійну селекційну роботу, щоб у підсумку мати міцний, збалансований склад десь із 20 гравців.

– Ці кадрові зміни – з прицілом суто під завершення сезону в чемпіонаті ААФУ, чи й під наступний сезон?

– Ми вже подали заявку на атестацію під Другу лігу, тому націлюємося й на професіональний футбол. Тож до новачків серйозні вимоги, бо хочемо, щоб вони нам допомагали й надалі.

– Від трійки лідерів "Ниву" відділяє 10 очок, а весняна дистанція досить коротка. Чи є ще сподівання втрутитися в медальну боротьбу й пройти у фінальний етап?

– Будемо реалістами – відставання справді дуже велике. Перша частина чемпіонату вийшла провальною. Наше завдання – посісти хоча б четверте місце.

– Аматорський чемпіонат дозволяє підготуватися до переходу на професіональний рівень?

– Те, що чемпіонат нині гідний, це само собою. До того ж, додам, що розрив між лігами досить розмитий. Скажімо, три-чотири команди з нашої Групи 1 не загубилися б на професіональному рівні – це точно, знаємо можливості цих команд. Ми грали з професіоналами, тому маємо з чим порівнювати. Може бути таке, десь в організаційних питаннях, інфраструктурі, аматорські команди поступаються друголігівцям, але за футболістами, фінансами, аматори практично не поступаються, а деякі наші команди навіть набагато сильніші.

– А "Нива" (Теребовля) вже наближається до того статусу, який називають професіональним?

– Теребовля виграла тендер регіонального розвитку на побудову тренувальної бази. За два роки у нас буде повноцінна база з готелем, їдальнею, стадіоном, великим штучним полем, тренувальним трав’яним, двома майданчиками. Ми раді, що влада допомагає нам у таких моментах. Для Тернопільщини питання повнорозмірного синтетичного газону – одне з основних (тільки у Синькові таке є), тому поява такого спортивного об’єкту – велика справа для всієї області.

– А як стосовно розвитку дитячо-юнацького футболу?

– У Теребовлі є свої традиції: брати Никеруї, брати Сороцькі, Віталій Бодак – це все вихованці нашої місцевої ДЮСШ.

– Яким ви бачите майбутнє вашої "Ниви": будете спершу орієнтуватися на молодих і відведете час на адаптацію на новому рівні, чи запросите низку досвідчених гравців, щоб штурмувати вершини відразу?

– Ми не заглядаємо в паспорт футболістам. Президентом поставлене завдання – створити боєздатний колектив, показувати хорошу гру й досягати результат. Нам неважливо, якого віку футболіст і звідки він. Важливо, щоб він виконував на полі те, що від нього вимагається.

– Хто пройшов з командою весь шлях від статусу гранда обласного рівня до клубу, який сподівається заявити про себе на всеукраїнській арені?

– Юрій та Олег Никеруї, Владислав та Ігор Сороцькі – вони є старожилами команди, навколо них створюємо колектив. Ми розуміємо, що "кістяк" має бути з місцевих футболістів, тож дуже раді, що такі гравці й особистості у нас є.

– Три роки поспіль "Нива" (Теребовля) ставала чемпіоном Тернопільщини. Однак тепер поєднує виступи в чемпіонаті ААФУ з Першою, а не Вищою обласною лігою. Вирішили віддати регіональний рівень молоді чи вважаєте, що основний склад у вищолігових змаганнях свого краю вже знудьгується?

– Ні, грали практично одним і тим же складом в обох турнірах. Намагалися, звісно, трішки варіювати складом, однак через травми та дискваліфікації це не завжди вдавалося робити. Начебто мали й достатньо гравців, однак наприкінці чемпіонату пішли травми… На окремі матчі виїздили із трьома запасними…

Тим не менш, ігрової практики набули більш ніж достатньо. Першу лігу чемпіонату Тернопільської області виграли з абсолютним результатом – 18 перемог у 18 турах. Буде й такий трофей у нашого клубу…

– Так, дійсно, виснажливий графік. На наступний рік плануєте продовжити гру на кілька фронтів?

– Зважаючи на те, що нам влітку, радше за все, стартувати серед професіоналів, задумалися над цим питанням. Не хочеться підводити організаторів: адже якщо стартуємо в обласних змаганнях, які проводяться по системі "весна-осінь", то влітку муситимемо їх покинути на півдорозі. Тому, скоріше за все, брати участь в обласних турнірах не будемо. Зосередимося на чемпіонаті ААФУ, де нам багато треба надолужити, а також будемо спокійно готуватися до Другої ліги.

– А як іде, власне, процес атестації? Чи багато зауважень від профільного комітету ФФУ?

– Здали вже два критерії. Поки що зауважень чи претензій по них не було – все робимо ніби добре. Наш президент – амбітна людина, поставив завдання щоб усе було зроблено як треба. Тож, якщо якісь помилки й будуть, то клуб усе зробить, щоб їх виправити.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →