closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Ігор Твардовський: "Якби було 2-3 досвідчених гравці, медалі у бережанської команди були би точно"

Ігор Твардовський: "Якби було 2-3 досвідчених гравці, медалі у бережанської команди були би точно"
Изменить размер a+ a-
356
0

Федерація футболу Тернопільської області продовжує підбивати підсумки футбольного сезону 2017 року. На черзі команда, яка посіла четверте місце у вищій лізі – ФК "Бережани". До розмови ми запросили головного тренера команди Ігоря Мирославовича Твардовського.

ФК "Бережини" весь чемпіонат не покидав трійки кращих команд, але на фініші став лише четвертим. У чому причина?

– У нас молода та недосвідчена команда. Це показали матчі з лідерами, з якими зуміли лише один раз зіграти внічию. Сподівався, що молодь проявить характер, але помилявся. Якби було 2-3 досвідчених гравці, медалі у бережанської команди були би точно. Я не задоволений четвертим підсумковим місцем.

Долю бережанської команди вирішив останній матч. Вона, у разі домашньої перемоги над "ДСО-Поділля", могла бути другою, а в підсумку, програвши опоненту, не потрапила навіть у призи…

– У тому поєдинку нічия для нас прирівнювалась до поразки, бо за таких умов опускалися на четверте місце. Тому десь ризикували, дуже хотіли перемогти, але не так сталося. Не кожна гра проходить так, як планує тренерський штаб. У цьому матчі був одинадцятиметровий і в наш бік, і в сторону суперника. Можливо, якби ми його забили, гра склалась би по-іншому, могли її виграти і завершити сезон у призах. Але не забили, як, до речі, і суперник. На футбольному полі була відкрита гра, команди відповідали атакою на атаку. Так сталося, що опонент зумів відзначитися, а нам цього не вдалося.

А чи було завдання на сезон бути в трійці кращих?

– Перед чемпіонатом такого завдання не ставилось, а от після першого кола, яке ФК "Бережани" завершив на вершині турнірної таблиці (щоправда, наші суперники зіграли меншу кількість матчів), ми побачили, що можемо боротися за найвищі місця. І тоді перед нами поставили ціль бути у турнірній таблиці в призовій трійці. Водночас тренерам рекомендували робити ставку на місцевих вихованців, бо минулого року було багато приїжджих футболістів, на яких витрачено чимало коштів для проживання, харчування, не кажучи вже про оплату.

У підсумку зіграли не гірше, як минулого року, при цьому бюджет клубу в 2017 році був набагато меншим, хоча… завдання не виконали, ставши лише четвертими.

З чим пов’язана така велика ротація у ФК "Бережани", адже після першого матчу команду залишили одразу 12(!) гравців, більшість з яких були футболістами основного складу? Це фінансова складова?

– Я би не сказав, що це сталося через фінанси. Що обіцяли перед сезоном - виконували, не було жодної заборгованості ні з заробітної плати, ні з преміальними. Якщо минулого року були затримки з оплатою 1-2 ігор, то цього року не було жодного матчу, після якого наші футболісти пішли додому без грошей. А чому багато гравців залишили команду? Хтось хотів себе спробувати на вищому рівні, як, до прикладу воротар Андрій Гарас , котрий, перейшовши до теребовлянської "Ниви", отримав змогу виступати на аматорському рівні. А Ігорю Швецю, напевно, запропонували більшу оплату, ніж це могли зробити ми.

І справді, склад ФК "Бережани" в другому колі змінився десь на 70-80 відсотків, його основу склали місцеві вихованці, в яких мало досвіду або вони зовсім не грали на такому рівні. Нам бракувало досвідчених футболістів у кожній лінії.

Які матчі бережанської команди можете відзначити з кращого боку?

– Кращим вважаю кубковий поєдинок з "Агроном". Високих завдань на кубок не ставили, та й у першій грі все було вирішено, однак у домашньому повторному поєдинку ми показали, що можемо на рівні грати і перемагати лідерів, яким був "Агрон". У другому колі, хоча склад у нас суттєво змінився, непоганою була гра проти заліщицького "Прогресу". Мої підопічні проявили характер та виграли в місцевої команди (2:1), що цього сезону вдавалося одиницям.

Охарактеризуйте кількома словами своїх футболістів.

– Свої найкращі якості у кожному матчі показав воротар Сергій Цяпа, лідером був капітан Денис Мострянський, натомість чекав більшого від Романа Жиги та Івана Абрамця.

Яким, на Ваш погляд, було суддівство?

– До суддівства у мене претензій немає, на відміну від попередніх років, воно було об’єктивним. Дії суддівського корпусу в жодному з матчів не впливали на гру бережанської команди.

– Які враження для Вас залишив футбольний сезон-2017?

– Чемпіонат пройшов на хорошому рівні, кращою була його організація, ніж в останні роки. Із нововведень – проводилась відеозйомка, відповідно можна було свої матчі та суперників переглянути. Постійно розігрувались призи у перерві, що для вболівальників було дуже цікаво і стимулювало їх прийти на футбол.

А не сподобалось перенесення поєдинків та велика пауза між іграми, які інколи досягали і двох тижнів. Це було в основному тільки через чортківську команду, яка брала участь у чемпіонаті України серед аматорів, а також була базовою студентського колективу ФК "Тернопіль-Педуніверситет". Їм якось потрібно вибирати, нехай не грають на всі фронти, бо через них ламався весь календар. Не може бути такого, що чемпіонат закінчується, у всіх команд залишилося провести по 1-2 матчі, а у "Кристала" – 4-5-ть.

Також дуже велика, майже два місяці, перерва між першим і другим колом. І це в літній час, коли погода дозволяє грати. Команди, які фінансово стоять краще ("Нива" із Теребовлі , "Агрон" з В. Гаїв, чортківський "Кристал"), мають можливість зібрати футболістів на тренувальний збір. А такі команди, як наша, цієї можливості не має, тому такі довгі паузи не дозволяють тримати футболістів в ігровому тонусі. За таких умов ледь не з нуля доводиться готувати команду вже до другого кола.

– Що, на Вашу думку, потрібно зробити федерації, щоби покращити рівень проведення футбольних змагань?

– На мій погляд, за два-три тури до завершення чемпіонату мала вирівнятися кількість проведених матчів. Щоби команди були в рівних умовах і ні в кого не виникало різних спокус. Та й паузи, про які я говорив вище, потрібно врегулювати.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →