closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Едуард Зелінський:  "За стратегією розвитку і манерою гри "Говерла" (Ясіня) схожа на "Атлетік" (Більбао)"

Едуард Зелінський:  "За стратегією розвитку і манерою гри "Говерла" (Ясіня) схожа на "Атлетік" (Більбао)"
Изменить размер a+ a-
2639
0

Цьогорічний сезон ФК "Говерла" (Ясіня) пройшов на одному подиху. У зоні "Схід" першої ліги чемпіонату Закарпатської області ясінянські футболісти впевнено посіли перше місце, випередивши свого головного конкурента "Інтер" (Ганичі) на десять очок. Завершила сезон "Говерла" яскравою перемогою у матчі за звання абсолютного чемпіона Закарпаття над кращою командою зони "Захід" ФК "Бобовище" - 4:1. Успішний результат для керівництва клубу, тренерів і гравців удвічі приємний, адже цього року Ясіня святкує своє 520-річчя, а "Говерла" - 70-річний ювілей із дня заснування. Почесний президент клубу Едуард Зелінський підсумовує сезон.

- Едуарде Федоровичу, ваша оцінка виступам команди у цьогорічному сезоні?

- Як очільник клубу за п’ятибальною системою ставлю команді тверду "п’ятірку". Перед початком сезону клубним керівництвом була поставлена задача – боротися за один із комплектів нагород. Ми налаштовували гравців, аби у рік ювілею рідного населеного пункту та клубу вони виступили на максимумі можливостей. І нашим футболістам це вдалося! Я бував на всіх домашніх матчах колективу і навіть у гостях. Зокрема пам’ятний виграш 3:2 на виїзді у зустрічі з великобичківським ФК "ім. Івана Яремчука", який дуже хотів виграти у нас. Проте "Говерла" продемонструвала на чужому полі, як і в інших поєдинках, найкращі свої спортивні якості. Зазначу, що команда добре стартувала у чемпіонаті: перше коло пройшла без втрат, набравши 33 очка. У другій половині чемпіонату "Говерла" продовжила свій переможний поступ, посівши перше місце у зоні "Захід". Своїм конкурентам ми не залишили жодних шансів. Вважаю, що абсолютними чемпіонами стали заслужено, у вирішальному матчі були на голову сильніші за ФК "Бобовище". Про це красномовно свідчить рахунок – 4:1. Нещодавно у Тячеві відбулося святкове підведення підсумків сезону у 1 лізі, за участі голови федерації футболу Закарпаття (ФФЗ) Івана Дурана. На цьому заході нам вручили золоті медалі. Цікаво, що районний будинок культури у Тячеві для урочистостей обрали невипадково. Саме тут у 2010 році й узяла "старт" Східна зона. Про це слушно згадав член виконкому ФФЗ Степан Селменський, який зі своєю колегою по програмі "Час футболу" на телеканалі "Тиса-1" Олександрою Терембець уже традиційно успішно перевтілилися у ведучих свята. Взагалі святковий футбольний вечір пройшов у дружній і теплій атмосфері. Всі були у захваті від виступу моїх юних земляків - артистів – учнів Ясінянської музичної школи мистецтв (керівник Галина Жураковська), які є володарями обласного Гран-прі.

Едуард Зелінський:  "За стратегією розвитку і манерою гри "Говерла" (Ясіня) схожа на "Атлетік" (Більбао)" - изображение 1

- У чому "родзинка" "Говерли"?

- У тому, що її склад формують лише вихованці місцевого футболу. Це мрія почесного президента ФК "Говерла" (Ясіня) Антона Зелінського. Вважаю, що приїжджі "легіонери" не гратимуть з такою самовіддачею як місцеві. Ми даємо шанс молоді, яка виправдовує наші сподівання. Зокрема по ходу сезону через травми не змогли грати три досвідчені футболісти основи – Іван Микитюк, Євген Сурядний, Мирослав Павлючок, кращий бомбардир чемпіонату. Їх вдало замінили гравці юнацького складу - Степан Баволар, Роман Андрухович, Володимир Попюк. Відіграли вони дуже солідно і заслуговують на відзнаку.

- Якщо порівняти "Говерлу" за манерою гри з якимось відомим європейським клубом. На кого ви схожі?

- За стратегією розвитку і манерою гри "Говерла" (Ясіня) схожа на "Атлетік" (Більбао). По -перше, у баскському клубі, як і у нас, грають лише місцеві футболісти. По-друге, наші атлетичні гравці передусім намагаються надійно, як і баски, зіграти у захисті, не пропустити першими. У нас вибудовано дві лінії захисту, головний акцент робиться на обороні. У другому таймі команда підвищує темп гри, активніше діємо в наступальній фазі. Таку модель гри сповідує "Говерла". На мою думку, у цьому ми і схожі з "Атлетіком". Гадаю, що саме за рахунок вищеназваних ігрових компонентів "Говерлі" і вдалося стати найсильнішою командою першої ліги чемпіонату Закарпаття.

Едуард Зелінський:  "За стратегією розвитку і манерою гри "Говерла" (Ясіня) схожа на "Атлетік" (Більбао)" - изображение 2

- Хто на сьогодні є ключовими гравцями команди?

- Важко уявити нинішню "Говерлу" без воротаря Михайла Андріюка. Михайло – це половина команди, відзначається надійністю, вміло керує оборонцями. У захисті на перших ролях – Степан Баволар. У півзахисті виокремлю граючих тренерів дорослої і юнацької команди – Василя Терпака і Дмитра Климпотюка відповідно. У поєдинку за звання абсолютного обласного чемпіона Василь відзначився хет-триком. А взагалі ми сильні командним духом, наш девіз - один за всіх, і всі за одного.

- Наступного сезону "Говерла", як переможець першої ліги, виступатиме у вищій?

- Поки що не знаю, бо ще немає регламенту змагань на 2018 рік. Якщо збережеться перша ліга, то виступатимемо у ній. Перша ліга поділена на дві зони за територіальним принципом, нас це влаштовує. У вищому дивізіоні нам невигідно буде грати через далекі переїзди: важко збирати хлопців, адже вони аматори і мають основне місце роботи. Втім, якщо змагання проводитимуться лише у вищій лізі, то заявимося туди.

Едуард Зелінський:  "За стратегією розвитку і манерою гри "Говерла" (Ясіня) схожа на "Атлетік" (Більбао)" - изображение 3

- В ясінянської "Говерли" - дуже колоритні вболівальники. Наскільки важливою для вас є їхня підтримка?

- Без всякого перебільшення вони – це наш 12 гравець. Без них ми не зможемо здобувати великі перемоги. На матчі "Говерли" у Ясіні на стадіоні збирається до півтори тисячі уболівальників. Мені здається, що стільки глядачів не ходить на матчі Української Прем`єр-ліги. Я пишаюся ясінянськими вболівальниками, вони – молодці.

Едуард Зелінський:  "За стратегією розвитку і манерою гри "Говерла" (Ясіня) схожа на "Атлетік" (Більбао)" - изображение 4

- Чи буде команда підсилюватися у міжсезоння?

- Гадаю, що у цьому немає потреби. Команда гарно укомплектована у всіх ігрових лініях, є конкуренція за місце в основі. До того ж, на підході талановита молодь.

- Чи відомий вже план підготовки до нового сезону?

- Певний час команда відпочиватиме, адже сезон був складним і насиченим. Хлопці мають добре відпочити, набратися сил. Далі на них чекають тренування і товариські матчі.

Едуард Зелінський:  "За стратегією розвитку і манерою гри "Говерла" (Ясіня) схожа на "Атлетік" (Більбао)" - изображение 5

- Яким вам бачиться завтрашній день місцевого футболу ?

- Вірю, що у Ясіні й надалі зростатимуть вправні майстри шкіряного м’яча, які тішитимуть своїх уболівальників хорошими результатами і самовідданою грою.

Довідка

Ясіня – дев`ятитисячне селище у Рахівському районі Закарпатської області, столиця Гуцульської Республіки (1918-1919 роки) у складі Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Цей населений пункт багато пережив і побачив на своєму віку. Був під владою Австро-Угорщини, Чехословаччини, Радянського Союзу. В усі часи тут шанували футбол. Ось уже 70 років ясінянські футболісти виступають в чемпіонаті Закарпатської області. Сучасники про це пам’ятають. На футболках гравців "Говерли" ззаду напис – "Гуцулія". Клубний талісман – карпатський бурий ведмідь, який тримає в лапі бойовому гуцульську сокиру. "Говерла" має свій гімн та червоно-чорні прапори. Форма – червоно -чорна. Уболівальники підтримуючи гравців співають пісню про Олекса Довбуша "Ой, по-під гай зелененький…" Футболісти розпочинають матч в арканному колі – танці гуцулів. Більш детальну інформацію про цю самобутню команду можна знайти на клубному сайті "Говерли".

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →