closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Едуард Зелінський: "Наш клубний талісман – карпатський бурий ведмідь, який тримає в лапі бойовому гуцульську сокиру"

Едуард Зелінський: "Наш клубний талісман – карпатський бурий ведмідь, який тримає в лапі бойовому гуцульську сокиру"
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
4319
0

Ясіня – дев`ятитисячне селище у Рахівському районі Закарпатської області, столиця Гуцульської Республіки (1918-1919 роки). Цей населений пункт багато пережив і побачив на своєму віку. Був під владою Австро-Угорщини, Чехословаччини, Радянського Союзу. І треба сказати, що в усі часи тут шанували футбол. 2017-ий рік особливий для Ясінянського футболу – місцева "Говерла" відзначає 70-річний ювілей. Нинішнє покоління гравців прагне привітати своїх попередників гідним результатом. Після 1 кола футболісти з Ясіні впевнено очолюють турнірну таблицю "Східної" зони 1 ліги чемпіонату Закарпаття. Про минуле і сьогодення Гуцульщини футбольної наш кореспондент розмовляє з почесним президентом ФК "Говерла" (Ясіня) Едуардом Зелінським.

- Едуарде Федоровичу, розкажіть, будь-ласка, про історію створення ФК "Говерла" (Ясіня)?

- Для початку невеличкий екскурс в історію. До 1944 року, Керешмезе (так угорською буде Ясіня), як і все Закарпаття, спочатку перебувало у складі Австро-Угорщини, а потім Чехословаччини. Наш "Гонвед" представляв тоді мадярську прикордонну заставу в чемпіонаті збройних сил. "Говерлу" було створено за радянської влади, у 1947 році за ініціативи Ясінянської селищної ради. Ось уже 70 років ясінянські футболісти виступають в чемпіонаті Закарпатської області. Щоправда після розпаду СРСР та банкрутства власника "Говерли" "Лісокомбінату", команда на деякий час припинила існування. Втім, завдяки ентузіазму нині покійного тренера Леоніда Овода, "Говерлу" знову вдалося відродити. У 2003 році футбольну команду було перейменовано у футбольний клуб", відбулася юридична реєстрація в органах юстиції. Громадське об`єднання громадян смт Ясіня виступило засновниками клубу. У наш час вагомий внесок у розвиток ФК "Говерла" (Ясіня) роблять почесні президенти клубу Антон Зелінський і Едуард Зелінський, директор стадіону Отто Зелінський.

- Цього року у "Говерли" (Ясіня) поважний ювілей – 70 років. Як збираєтеся відзначати цю подію?

- Вже відзначили, і досить гучно. Урочистості припали на перший домашній матч "Говерли" у цьому сезоні. Зібралося багато людей, виступали учні Ясінянської музичної школи мистецтв (керівник Галина Жураковська), які у своєму доробку мають чимало престижних нагород. Священик церкви Олексія Карпаторуського Іоанн Лофердюк, який кожного року освячує "Говерлу", прочитав молитву. Після цього вручили медалі нашій чоловічій та дівочій команді. Зазначу, що ясінянські дівчата – чемпіонки Закарпаття.

- Кілька слів про головну команду…

- За "Говерлу" виступають лише місцеві футболісти. Її очолює граючий тренер Василь Терпак. З юнацьким колективом працює теж діючий футболіст Дмитро Климпотюк. Гуцули грають у щирий футбол.

- У нинішньому складі команди є футболісти, які раніше виступали на професійному рівні?

- Ні, таких немає. У нас наймолодший колектив у першій лізі чемпіонату Закарпаття. Середній вік команди – 23 роки.

- Кого можете назвати лідерами команди?

- Дійсно, у команді є кілька провідних футболістів, які ведуть за собою колектив. Це кращий бомбардир (15 м’ячів) 1 кола Мирослав Павлючок. Атакувальний півзахисник Іван Микитюк, голкіпер Михайло Андріюк, на мій погляд, найнадійніший воротар Закарпаття.

- За семидесятирічну історію ясінянська "Говерла" здобувала чимало трофеїв. Як команда виступає в останні сезони?

- "Говерла" демонструє хороші результати. Зокрема у 2008 році завоювала срібні медалі вищої ліги чемпіонату Закарпаття, у 2013-му була другою у першому дивізіоні. Можливо тому нас і називають "срібної командою срібної землі". Ще на нас кажуть - гуцульська команда. І ми цим пишаємося. У 1918-19 роках Ясіня була столицею Гуцульської Республіки у складі Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Сучасники про це пам’ятають. На футболках гравців "Говерли" ззаду напис – "Гуцулія". Наш клубний талісман – карпатський бурий ведмідь, який тримає в лапі бойовому гуцульську сокиру. Є у нас і інша клубна атрибутика: гімн, герб, червоно-чорні знамена – кольори клубу.

Едуард Зелінський: "Наш клубний талісман – карпатський бурий ведмідь, який тримає в лапі бойовому гуцульську сокиру" - изображение 1

Едуард Зелінський: "Наш клубний талісман – карпатський бурий ведмідь, який тримає в лапі бойовому гуцульську сокиру" - изображение 2

- Як оцінюєте виступ команди у 1 колі?

- На перерву "Говерла" пішла у ранзі лідера своєї групи, на одинадцять очок випереджаємо ФК "Інтер -Ганичі". Звичайно, що мене тішать такі підсумки першої половини чемпіонату. Рецепт успіху? Нам вдалося зберегти всіх найсильніших футболістів, хоча їм надходили вигідні пропозиції. Крім того, це результат багаторічної роботи, яка йде від юнацької команди. І, нарешті, в ювілейний рік, хлопці не мали права грати по -іншому.

Едуард Зелінський: "Наш клубний талісман – карпатський бурий ведмідь, який тримає в лапі бойовому гуцульську сокиру" - изображение 3

- Хто, на вашу думку, є головним претендентом на перемогу у вашій групі?

- Ясінянська "Говерла". Ми відірвалися від своїх переслідувачів на солідну дистанцію, і не збираємось розгубити цю перевагу. Серед інших учасників відзначу "Карпати" (Дубове). Команда розмістилася у середині турнірної таблиці, але має велику перспективу.

- Яка у "Говерли" клубна інфраструктура?

- У розпорядженні команди два спортивні комплекси, які збудовані за сприяння екс-депутата Закарпатської обласної ради Антона Зелінського. Один з них універсальний, призначений для проведення змагань з інших видів спорту. На ньому "Говерла" і приймає своїх суперників. До послуг гравців – затишні роздягальні, спортивна зала.

Едуард Зелінський: "Наш клубний талісман – карпатський бурий ведмідь, який тримає в лапі бойовому гуцульську сокиру" - изображение 4

- Яку увагу у Ясіні приділяють підростаючій зміні?

- Ясінянські діти люблять футбол більше, ніж гаджети. У селищі є три дитячо-юнацькі команди – 1998-2000рн.,2000-2003рн., 2004 -2006 рн. Наші п’ятнадцятирічні хлопчаки – чемпіони та володарі Суперкубку області. З того складу вже залучаються гравці у дорослу команду.На теплі слова заслуговує робота дитячого тренера Дмитра Климпотюка, який готує кваліфіковані кадри для основної команди. Неабиякою популярністю користується футбол і серед дівчаток. З ними працює Ірина Янчіюк.

- Розкажіть трохи про себе.

- Народився я у 1965 році. В юнацькі роки займався футболом, грав у захисті. Вже багато років є селищним головою Ясіні, вирішую питання інфраструктури населеного пункту. До речі, у мене футбольний рід. Рідний брат Антон свого часу теж був захисником, у складі "Говерли" (Ясіня) вигравав Кубок Закарпаття. Мій батько, Федір Антонович, 1937 року народження, є найстаршим уболівальником у селищі. За життя він не пропустив жодного матчу своєї рідної команди.

- Кращий футболіст і тренер в історії ФК "Говерла" (Ясіня). Версія Едуарда Зелінського.

- Футболіст – Швайгер Режив, який колись забив в одному матчі дев`ять м’ячів. Нині Швайгер інспектує роботу суддів у матчах чемпіонату області. Тренер – Дмитро Климпотюк.

- Що ви побажаєте вболівальникам "Говерли"?

- Любити футбол і вболівати за ясінянську "Говерлу". Насамкінець хотів би зазначити, що ФК "Говерла" (Ясіня) є одним із найпатріотичніших клубів в Україні. Він має дуже цікаву насичену та багату історію. Хто хоче детальніше ознайомитися з історією, традиціями і сьогоднішнім днем клубу може завітати на наш сайт Goverla.org.ua.

Едуард Зелінський: "Наш клубний талісман – карпатський бурий ведмідь, який тримає в лапі бойовому гуцульську сокиру" - изображение 5

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →