closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Переможний дебютний сезон бурштинців

Переможний дебютний сезон бурштинців
Изменить размер a+ a-
3243
0

Вагомі успіхи та здобутки бурштинського футболу достойно і заслужено вписані яскравою сторінкою в історії професійного футболу України.

Найбільші досягнення футбольної команди припадають на 90-і роки минулого століття та 2000-ні нинішнього. Зокрема у 1998 році місцевий "Енергетик" здобув перше "золото" обласного чемпіонату серед команд Івано-Франківської області. Цього ж року перемога в аматорській лізі дозволила футбольному клубу взяти участь в другій лізі чемпіонату України. Професійний статус "Енергетика" дав можливість представляти 15-ти тисячне містечко Бурштин на всеукраїнському рівні. Бурштинці тричі сходили на п’єдестал пошани, ставши бронзовими призерами турніру команд другої ліги, групи "А" (1999/2000) і срібними призерами турніру команд другої ліги, група "А" (2002/2003, 2004/2005).

Переможний дебютний сезон бурштинців - изображение 1

Наступний злет бурштинців пов’язаний із виходом команди в першу лігу, де вона виступали в сезонах з 2005 до 2012 року. У містечку енергетиків був справжній футбольний бум. ФК "Енергетик" грав у першій лізі чемпіонату України з такими відомими колективами, як "Чорноморець" (Одеса), Зоря" (Луганськ), ПФК "Севастополь, "Волинь" (Луцьк), "Металург" (Запоріжжя), "Карпати" (Львів), ПФК "Олександрія", "Олімпік" (Донецьк). У Кубку України з харківським "Металістом", київським "Динамо" .

На превеликий жаль, з 2012 року місто на певний проміжок часу залишилося без футболу. Наболіле питання вирішилося завдяки ініціаторам новоствореного НФК "Бурштин", який цьогоріч вдало дебютував в першості другої ліги області, посівши найвищу сходинку в турнірній таблиці.

Про новий виток розвитку бурштинського футболу та його досягнення в ексклюзивному інтерв'ю з президентом НФК "Бурштин" Богданом Максимчаком.

- Богдане Йосиповичу, вихід бурштинців на спортивну арену в першості другої ліги області здивував і порадував багатьох прихильників та шанувальників футболу Прикарпаття. Хто засновник команди?

- Відродити притаманний бурштинцям футбол та офіційно створити команду стало під силу прагматичним і підприємливим засновникам футбольного клубу. Ними стали представник від депутатського корпусу обласної ради підприємець – Андрій Іваськів, директор ДТЕК Бурштинської ТЕС – Андрій Шувар, міський голова Бурштина – Роксолана Джура. Компанія ДТЕК є генеральним спонсор НФК "Бурштин".

Переможний дебютний сезон бурштинців - изображение 2

- Відродження футбольного клубу почалося з завоювання трофею. Як для вашого колективу складався переможний дебютний сезон? Чи передбачали ви такий результат?

- Разом із зміною назви, розпочалося створення футбольного клубу, здатного підкорювати вершини обласного футболу. Ми розуміли, що до гри бурштинських футболістів буде прикута надзвичайна увага. Мабуть, мало хто сподівався, що після чотирьохрічної перерви, ще зовсім недосвідчена команда, якій всього минув місяць з часу заснування, зможе активно включитися в боротьбу за медалі.

Перед НФК "Бурштин" ставилися максимальні завдання – виграти першість області в другій лізі. Я особисто був впевнений в перемозі "Бурштина". Щодо Кубку області, ми планували вдало виступити і пройти в півфінал. Нам це вдалося.

Комплектуючи командний потенціал, ми запросили в основному вихованців місцевого комплексу "Комбінату спортивних споруд". Головне тренерське крісло довірили професійному фахівцю Володимиру Рудницькому.

Перше коло в першості другої ліги області НФК "Бурштин" закінчив на другому місці. В перерві зробили відповідні висновки, підсилили склад досвідченими футболістами і тренером Миколою Вітовським.

Другий відрізок чемпіонату наша команда провели вдало. Надолужили без проблем відставання в 5 очок.

- Доля переможця вирішилася в останньому турі, коли НФК "Бурштин" розгромив свого головного конкурента в боротьбі за "золото" ФК "Касова" (Бовшів) з рахунком 4:1. Які враження залишилися після цього поєдинку?

- НФК "Бурштин" з перших хвилин невпинно атакував. Уже на початку гри бурштинці відкрили рахунок у матчі. На 6-тій хвилині відзначився Тарас Воробець, а майже за 10-ть хвилин Іван Ципердюк подвоїв рахунок – 2:0.

Переможний дебютний сезон бурштинців - изображение 3

Далі потрібно було довести розпочате до логічного завершення. Наші футболісти володіли ініціативою впродовж всього матчу. Навіть гол Бовшова не додав інтриги, бо вже на 28-ій хвилині Андрій Голей зі штрафного практично нокаутує суперника. До останніх хвилин на табло утримувався рахунок – 3:1. Ефектну підсумкову крапку в грі поставив Іван Ципердюк, який оформив дубль – 4:1. Особливих проблем у матчі суперник нам не створив.

- Хто є лідерами команди?

- Це колишні профі, екс-гравці "Енергетика" Андрій Чернов, Ярослав Деренюк, Іван Ципердюк. На професійному рівні також виступали Андрій Бендер (екс-"Говерла" Ужгород), Тарас Воробець (екс-"Енергетик" Бурштин).

- В деяких обласних чемпіонатах від представників команд доводиться чути скарги на адресу суддів. А на Івано-Франківщині як з цим справи?

- Упередженого суддівства я не помітив. В основному помилки були пов’язані з недостатнім професійним рівнем "людей у чорному". За п’ятибальною шкалою я поставлю суддям тверду "четвірку".

- Наступний сезон команда проведе в першій лізі чемпіонату області. Як команда готуватиметься до нового сезону?

- В сезоні 2017/18 НФК "Бурштин" виступатиме у найвищому аматорському турнірі Івано-Франківської області. Поки що футболісти відпочивають. 22 липня в Бурштині відбудеться церемонія нагородження команди. З 25 липня заплановані навчально-тренувальні збори, які проведемо в Бурштині або Яремчі.

- Який рівень вашої клубної інфраструктури на сьогодні?

- Стадіон у місті Бурштині один із кращих в області, відповідає всім стандартам. Залишилося довести до ладу трав'яний газон запасного поля. З транспортом на виїздні матчі в нас немає проблем. За це подяка одному із засновників футбольного клубу Андрію Шувару. Надіємось, що за такого розвитку спортивних подій та серйозного ставленням до футболу керівництва ДТЕК Бурштинської ТЕС тренувальна база "Сокіл", як і в минулі часи, буде в розпорядженні футбольного клубу для професійної підготовки команди.

- Вас, як президента клубу, влаштовує рівень розвитку дитячо-юнацького футболу в Бурштині?

- Так, ми намагаємося приділяти велику увагу розвитку дитячо-юнацького футболу. Зокрема при спортивному комплексі Бурштина працює секція з футболу. З дітьми займаються кваліфіковані наставники.

У цьому році наша юнацька команда посіла перше місце в другій лізі. А в Суперкубку області з футболу серед юнацьких команд 29 червня зустрілася з чемпіоном області першої ліги ФК "Кроно-Карпати" (Брошнів). Поєдинок завершився з рахунком 2:1 на користь молодих бурштинських футболістів. Дублем відзначився Микола Ясинський. Основу команди складають гравці 1999-2000 років народження. До навчально-тренувальних зборів залучимо двох-трьох гравців з юнацького складу, яких, можливо, будемо заявляти для участі в чемпіонаті України U – 19.

- До речі, згадаймо, що Івано-Франківський край подарував українському футболу багатьох хороших гравців. Назвіть, на ваш погляд, трьох кращих за футбольну історію Івано-Франківщини.

- Михайло Пристай – дуже сильний був нападник. Також відзначу Ігоря Юрченка та Ярослава Ватаманюка.

- Повернення бурштинців у професійний футбол… Наскільки можливий сценарій такого розвитку?

- Хочу наголосити, відродження славних футбольних традицій в місті Бурштині сприяє розвитку та піднесенню футболу не тільки на Івано-Франківщині, а в Україні в цілому. Тому хочеться вірити, що бурштинці і надалі будуть прославляти рідне місто та енергетику на теренах нашої України.

Користуючись нагодою, хочу подякувати за фінансову та моральну підтримку членам правління футбольного клубу. Зокрема підприємцю Андрію Степановичу Іваськіву, який вболіває за наші успіхи. Він став головним ініціатором створення футбольної команди в Бурштині.

Від імені любителів футболу висловлюю слова вдячності директору ДТЕК Бурштинської ТЕС Андрію Йосиповичу Шувару, який ніколи не відмовляв у транспорті, чи будь-якій допомозі. Зажди, коли був на грі, після матчів заходив у роздягальню, дякував футболістам, іноді преміював їх окремо.

Подяка міському голові Бурштина Роксолані Олександрівній Джурі, яка багато зусиль доклала по організації нарад з питання створення футбольної команди. Вона не пропускала жодного матчу, підтримувала фінансово та морально.

Хочу подякувати всім шанувальникам футболу та бурштинським вболівальникам за підтримку. Бурштинці варті якісного футболу. Наша спільна мета – відродити футбольний дух в Бурштині та повернутися в професійну лігу України.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →