closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Андрій Донець: "На гравців "Агробізнесу" є попит, але склад ми збережемо"

Андрій Донець: "На гравців "Агробізнесу" є попит, але склад ми збережемо"
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
1302
3

Заснований на початку 2016 року клуб «Агробізнес» із міста Волочиськ стрімко пройшов аматорський рівень, 19 червня вигравши фінальний матч чемпіонату у «Металіста» 4:0, та заявився для участі в другій лізі.

ФК «Агробізнес» завдяки спонсорству однойменної компанії – провідного українського виробника хліба та хлібобулочних виробів – голосно заявив про себе не лише успішними результатами, а й системним підходом. У невеличкому місті на Хмельниччині розвивається футбольна інфраструктура, проведений ремонт стадіону, оновлене тренувальне поле, друга команда «Агробізнесу» стала чемпіоном області, справно функціонує ДЮСШ, в якій навчаються понад 400 дітей і підтримку якій надає ТОВ "Агробізнес". Президент клубу Олег Собуцький вкладає у своє дітище разом із чималими коштами душу й серце, і на виході має привабливий клуб, наступна мета якого – гідно виступити на професіональному рівні.

Власне, сьогодні слово одному з ковалів успіху ФК «Агробізнес», головному тренеру Андрію Донцю. 36-річний фахівець є найіменитішим вихованцем волочиського футболу (свого часу грав у «Таврії», «Карпатах», «Волині», «Чорноморці», перемагав в Кубку України), і саме йому було довірено формувати команду. Судячи не лише з результату, але й за якістю гри, атмосфері в колективі, системним та послідовним діям, поки що в нього це успішно вдається.

- Від сезону враження дуже позитивні, адже ми стали чемпіонами серед аматорських команд, - розпочинаємо розмову з Андрієм Донцем. - Хлопці заслуговують це звання своєю роботою, кропіткою щоденною працею. Як і наші керівники на чолі з президентом Олегом Собуцьким, які надали команді все необхідне, створили належні умови. Цей сезон розділив би на дві частини. В першому колі було важче, команда перебувала на етапі становлення. Гравці не повністю розуміли наших вимог, а якщо і розуміли, не все виходило виконати на футбольному полі. Навесні побачили вже зовсім іншу картину, пройшли збори, посилились кількома дуже якісними виконавцями, Віталієм Грушею та Андрієм Кухаруком тощо. Вони хоча й молоді, вже встигли пограти на високому рівні. Швидко додали солідності в центрі поля, вже є стрижневими гравцями. Підтягнули молодь – Романа Гагуна, Владислава Полторацького, взяли двох якісних воротарів, з досвідом виступів у першій лізі.

Андрій Донець: "На гравців "Агробізнесу" є попит, але склад ми збережемо" - изображение 1

- Як тут не згадати найкращого бомбардира Миколу Темнюка, який забив 15 м’ячів у регулярному чемпіонаті та три в фіналі. Дії в атаці дуже залежать від нього?

- Розумієте, ми намагаємося будувати комбінаційну гру, щоб на завершальній стадії крапку ставив футболіст, на якого це завдання покладене. Так вийшло, що Коля Темнюк найчастіше опинявся на ударних позиціях, у нього є така гарна якість, він відчуває куди відкритися, де чекати на відскок. Як для нападаючого, це дуже хороша риса. Якщо подивитися, чи не всі голи він забиває з меж воротарського майданчика. З напівмоменту може вичавити максимум. Рахую, це дуже серйозний нападник, футболіст хорошого рівня. При цьому варто розуміти, що він показує таку гру саме у нашій команді, в якій відкрився, яка за стилем підходить йому. Ніхто не знає, чи зможе він і в інших клубах багато забивати, хто знається на футболі, одразу зрозуміє, про що я кажу.

- Команда у 21 матчі пропустила лише п’ять м’ячів, показник дуже серйозний, навіть враховуючи аматорський рівень. Від надійного захисту і будуєте гру?

- Наш захист починається від центрального нападника Темнюка. Вся команда захищається, і вся команда атакує. Ми не будуємо гру чисто на захисті, але на надійності власних воріт акцентуємо дуже велику увагу. Коли команда не пропускає, щонайменше одне очко в матчі вона автоматично здобуває. П’ять м’ячів вважаю дуже хорошим показником, причому три з них, якщо не помиляюся, пропустили з пенальті. При цьому не буду хвалити окремо наших захисників, ми обороняємося всім колективом.

- На полі в кожній ланці у «Агробізнесу» є гравці, які ведуть команду вперед. А хто в команді неформальний лідер, так званий «лідер роздягальні»?

- Переважно це старші хлопці – капітан команди Сергій Шум, також Сергій Атласюк, Андрій Дубчак. При цьому у нас дуже хороший колектив, це вважаю найсильнішою стороною команди. Немає дідівщини, один за одного ладен гризти землю. Жодних непотрібних розмов, тільки робочий підказ, підтримка та взаємоповага. Якщо ти виручиш партнера, він захоче віддячити тобі вдвічі більше. Причому так не лише в футболі, але й у житті. На цьому будуємо відносини в команді.

- Коли засновувався «Агробізнес», головною метою було залучити до складу чимбільше вихованців футболу Хмельниччини та Тернопільщини. Зараз, вийшовши на новий рівень, стратегія залишилася незмінною?

- У нас регіональна команда, всі хлопці з Хмельницької та Тернопільської областей, бо Волочиськ саме розташований на кордоні між ними. Єдиний виняток - воротар Костянтин Одольський, він з Одеської області. Всі інші - місцеві. Вважаю це родзинкою команди, ми показуємо, що можемо досягати успіхів покладаючись саме на доморощених футболістів. На початку створення «Агробізнесу» чимало фахівців та вболівальників не вірили в команду, казали, що більшості хлопців по 20 років, вони переважно грали в чемпіонаті області. Тим приємніше було довести зворотне, футболісти самі показали, що здатні прогресувати і грати не лише в аматорській лізі. Впевнений, що вони гідно представлятимуть клуб і в другій професіональній лізі.

- Весняний злет команди в тому числі пов'язаний з гарною підготовкою взимку, «Агробізнес» чи не єдиний з тоді непрофесійних клубів провів в гарних умовах збори в Туреччині, зіграв спаринги з серйозними клубами?

- Якісні збори дуже сильно впливають на результат. Без підготовки немає стабільності, можна виграти дві-три гри, але потім неодмінно наступить спад. Не вистачить сил та емоцій. Ми гарно підготувалися взимку, і навесні та в червні витримали графік матчів двічі на тиждень. На вихідних виступали у аматорській лізі, а серед тижня в чемпіонаті Хмельницької області. Так, була ротація, але відсотків на 70 склад залишався незмінним. В тому числі завдяки плідно проведеним зборам, за які хочу подякувати нашим керівникам, завдання на сезон було виконані.

- Від фінального матчу з «Металістом» не залишився гіркий осад? Замість того, аби казати компліменти «Агробізнесу» за солідну гру та чотири забитих м’ячі, всі розмови були про зірвану фанами харків’ян кінцівку?

- Перш за все хочу подякувати ФФУ та Андрію Павелку за надану можливість зіграти на НСК "Олімпійський". Команди не дограли лише близько п’яти хвилин, ми впевнено вели в рахунку 4:0 і могли б забити ще. По грі взагалі питань жодних не було, ми свою перемогу здобули чесно, у спортивній боротьбі. Інша справа – поведінка вболівальників суперника, якщо їх взагалі вболівальниками назвати можна. Це взагалі виходить за будь-які рамки, ніякої відповідальності, хто що хоче, те і робить Найбільше після гри наша команда переживала за здоров’я людей, які приїхали у Київ з різних куточків України підтримати «Агробізнес». І донині в лікарнях залишаються наші прихильники, які постраждали лише за те, що абсолютно коректно та чемно підтримували улюблену команду. Серед них і мої знайомі-військові, які пройшли бойові дії в Зоні АТО, які у секторі стали на захист жінок та дітей. Клуб всіма можливими діями підтримав своїх вболівальників, не залишивши їх сам на сам із бідою.

Андрій Донець: "На гравців "Агробізнесу" є попит, але склад ми збережемо" - изображение 2

- Після такого яскравого сезону, із вирішальним матчем на НСК «Олімпійський», певно тренери інших клубів вже поклали око на лідерів «Агробізнесу»?

- Є пропозиції, це не секрет. Футболістам дзвонять, пропонують перейти в інші клуби. Але я не думаю, що хтось із них вирішить залишити Волочиськ. Саме у нас вони стали непоганими футболістами, всі прогресували. Певно, у другі лізі відкриється ще більший простір для зростання, на них буде дивитися вся футбольна Україна. Вірю, що хлопці не розміняються на інші пропозиції, на кращі умови, а продовжать зростати у складі «Агробізнесу».

- На аматорському рівні керівництво ставило завжди найвищі завдання, які тепер плани на другу лігу?

- Зараз не можу сказати, тільки стали відомі наші суперники, календар. Ми так само ретельно будемо готуватися до кожного матчу, переглядати суперників, вивчати їх сильні та слабкі сторони. Не вважаю, що нині варто казати про якісь конкретні місця, які маємо посісти на фініші. Ми самі – люди амбітні, у другій лізі статистами бути не хочемо. На кожну гру виходитимемо із завданням перемогти, інакше не може. А далі побачимо, не хочеться забігати далеко наперед.

- Це правда, що ФК «Агробізнес» міг заявитися до другої ліги і минулого літа, але вирішив почекати?

- Це не плітки, у розмові з нашим президентом Олегом Михайловичем Собуцьким озвучив своє бачення, що не потрібно спішити йти в професійний футбол. Варто пройти аматорський рівень, досягти у ньому результатів, створити боєздатний колектив. І лише після цього спокійно та впевнено заходити в другу лігу. «Коли поспішиш – людей насмішиш», - є така приказка. Не хочу зараз перераховувати команди одноденки, але випадків подібних знаю багато. Ми не хотіли йти їхнім шляхом. «Агробізнес» за минулий сезон визрів, зробив собі ім’я. Все в футболі потрібно робити поступово.

- Якщо нинішній склад вдасться зберегти, команда потребуватиме посилення?

- Звичайно, над цим працюємо. Не на всіх позиціях наразі маємо нормальну конкуренцію, потрібні в середньому по два хороших гравці на кожне місце. Щоб могли спокійно робити ротацію, змінювати склад під конкретного суперника, не залежати від травм окремих виконавців. Є певні кандидатури, ведемо переговори. Але багато новачків не буде, максимум три-чотири.

- Президент клубу Олег Собуцький заінтригував, розповівши про новачка з відомим на всю країну прізвищем. Конкретику можете внести?

- Коли буде, тоді все взнаєте . І наскільки це буде гучне ім’я… Знаєте, нам не потрібні якісь захмарні «зірки». Найголовніше це колектив, де один за одного, де всі перемагають і всі програють. Нехай ліпше наші гравці виростають у «зірок». До речі, у цьому процесі дуже приємно мені, як тренеру, брати участь. Коли твої підопічні прогресують, зростають як футболісти, це і є одним із результатів спільної роботи.

- Робота в «Агробізнесі» є першим вашим самостійним тренерським досвідом. Вистачає впевненості брати відповідальність за рішення? Якщо є потреба, із ким можете проконсультуватися?

- Для тренера чи не найголовніше – відчувати довіру та підтримку з боку керівництва клубу. Коли це є, працювати набагато легше та приємніше. Також у нас сформований професійний тренерський штаб, завжди поруч мій колега Ігор Шишкін. До того ж, я все життя в футболі, ще коли грав, завжди помічав та записував якійсь цікаві моменти, аналізував. Зараз це дуже допомагає.

- Які тепер плани у команди, як будете готуватися до старту в другій лізі?

- До 28 червня команда пішла у відпустку. Зберемося у Волочиську, де і проводитимемо підготовку, намічені контрольні ігри. Стартуємо в сезоні 9 липня грою в Кубку України, на 15 липня призначений перший тур другої ліги. Складаємо плани виходячи саме із цих дат. Також додам, що 1 липня у Волочиську відбудеться вшанування команди з приводу перемоги в аматорському чемпіонаті та переходу на професійний рівень. До нас в гості приїде Національна збірна України серед ветеранів, буде зіграний дружній матч. Хлопці таке свято заслужили, так саме, як і наші вболівальники.

- До речі, щодо останніх. Зараз команда з Волочиську має найбільший успіх за весь час існування футболу в місті. Інтерес з боку глядачів відчуваєте?

- Ще й який, у клубу найкращі вболівальники. Разом із командою і вдома, і на виїзді. Причому приїжджають підтримати з усієї Хмельниччини, з сусідніх міст Тернопільської області. Ми відкритий клуб, ніхто з гравців ніколи не відмовить глядачу в автографі чи спільній фотографії, влаштовуємо зустрічі з уболівальниками, випускаємо матчеві програми, багато різноманітної інформації публікується на клубному сайті. Сподіваємось, в наступному сезоні глядачів на трибунах «Юності» стане ще більше, а ми їх постараємося порадувати цікавою грою та гарним результатом.

Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →