closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Чемпіонат Полтавської області: через що "схудла" вища ліга?

Чемпіонат Полтавської області: через що "схудла" вища ліга?
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
5356
0

У 2016-му році вища ліга Чемпіонату Полтавської області з футболу налічувала 12 команд. Перед стартом турніру про чемпіонські амбіції заявляли одразу кілька колективів. У боротьбі за кожне призове місце була інтрига. Першість була багата сильними колективами, а середняки інколи псували нерви фаворитам. Єдина ложка дьогтю — постійні нарікання на арбітраж від деяких колективів. У підсумку, по ходу сезону три команди припинили участь у чемпіонаті. Дві з них знялися зі скандалом. Була надія, що наступний чемпіонат стане не менш інтригуючим. Проте з дванадцяти команд сезону 2016-го року у 2017-му залишилося лише сім.

Напередодні старту чемпіонату голова Федерації футболу Полтавської області (далі Федерація чи ФФПО. — прим авт.) Олександр Кудацький анонсував появу у вищій лізі "Ворскли" U-19 та "Інваспорта". Заявилися лише останні. При цьому одразу шість (!) команд вирішили не брати участь у Чемпіонаті Полтавщини 2017. У кожної з них була своя історія яка призвела до такого рішення. Ми вирішили з’ясувати з яких причин команди масово покинули турнір.

ФК "Оржиця"

"Оржиця" заявилася на Чемпіонат Полтавщини 2016 амбітним колективом. Команда одразу почала перемагати, а її лідер Ягуф Халілов забивав ледь не у кожному матчі. Саме з Ягуфом пов’язана перша суперечка "Оржиці" і ФФПО. Після першого кола чемпіонату Халілов перебрався в ФК "Велика Багачка". Керівництво "Оржиці" було проти цього трансферу і звернулося до Федерації. У ст. 17 п. 3 Регламенту Чемпіонату Полтавської області вказано, що "Перехід дозволяється при наявності письмової згоди від офіційної особи попередньої команди та сплати додаткового внеску командою, яка заявляє гравця. В разі відсутності письмової згоди від попередньої команди, перехід гравця вирішує Комітет з проведення спортивних змагань ФФПО". Президент "Оржиці" Станіслав Куць запевняє, що письмового дозволу на перехід Халілова не давав. Хай там як, Ягуф перебрався до лав "Великої Багачки", а поворотним моментом у конфлікті стала інша ситуація.

У 17-му турі "Оржиця" приймала "Рокиту" і програла з рахунком 1:2. Цю гру судив арбітр Олег Дробітько. У оржиччан були претензії до суддівства. Станіслав Куць заявляв про несправедливі гірчичники для гравців його команди. Тоді "Оржиця" вперше оголосила про зняття з чемпіонату. Пізніше у керівництва клубу був діалог з ФФПО і сторони начебто знайшлишли компроміс. "Оржиця" погодилася дограти чемпіонат до кінця. Проте, вже через тиждень Станіслав Куць вдруге оголосив про намір зняти команду з турніру і таки зняв.

— Коли я розмовляв з керівництвом Федерації футболу Полтавської області, нам пообіцяли зібрати експертну нараду і розібратися в ситуації, — розповідав Станіслав Куць. — Також нам обіцяли, що у експертну групу увійде директор команди Віктор Козін. Але у підсумку засідання провели без нього і на ньому не було прийнято жодного рішення спрямованого назустріч "Оржиці". Хоча нам обіцяли щонайменше скасувати несправедливі жовті картки.

Зараз президент "Оржиці" говорить, що думав про те, щоб поновитися в чемпіонаті області, але знову де порозумівся з ФФПО.

— Коли ми хотіли заявитися, нам відповіли, що "Оржиця" може грати у першій лізі і зобов’язали сплатити штраф у сумі 7000 гривень. Мені як функціонеру, і як інвестору зараз нецікаво брати участь у Чемпіонаті області. Ми вирішили, що краще вкладати кошти у розвиток дитячо-юнацького футболу в регіоні.

Так у чемпіонаті Полтавщини стало на одну команду менше. Найбільше не пощастило Ягуфу Халілову, який перейшов до "Великої Багачки", адже невдовзі його нова команда теж знялася з чемпіонату.

ФК "Велика Багачка"

"Велика Багачка" — команда з гучним ім’ям і неоднозначною репутацією. У 2016-му році команда повернулася до чемпіонату після кількарічної відсутності. Колектив з Багачки не став чемпіоном, проте дійшов до фіналу Кубка області і зі скандалом виграв Суперкубок.

23 грудня у Полтаві відбувся XV Конгрес ФФПО на якому президент ФК "Велика Багачка" Володимир Журавель негативно висловлювався про роботу суддів. Особливо дісталося Олексію Біліченку та Андрію Сидоренку, яких Володимир Пилипович розніс персонально, заявивши, що "їм нічого робити у футболі". Взимку на Відкритій першості ПАТ "ПЗМС" з футзалу "Багачка" грала з командою "ПЗМС". Так сталося, що судили цей матч саме Біліченко і Сидоренко. Ця гра обернулася скандалом. Після ряду суперечливих моментів Володимир Журавель забрав команду з майданчика. Функціонер прокоментував це так:

"Тут нічого коментувати. Я такої корупції і заангажованості далі терпіти не можу. Біліченко і Сидоренко це люди, які працюють лише на кишеню. Їм футбол не потрібен. Ми не будемо навіть заявлятися на чемпіонат Полтавської області, поки нічого не зміниться. Я у перерві підійшов до Біліченка за поясненнями, а він відповів, мовляв, це ще не все. Навіщо нам бути посміховиськом? В такому футболі ми грати не будемо".

Таким чином "Велика Багачка" також покинула Чемпіонат Полтавщини. Ягуф Халілов після "Оржиці" і "Великої Багачки" перейшов у "Колос" з Лазірок.

"Фламінго" (Горішні Плавні)

Ще одна команда яка знялася з чемпіонату зі скандалом — "Фламінго" з Горішніх Плавнів. За іронією долі, як і у випадку з "Оржицею" матчем розбрату стала гра проти "Рокити". Матч обслуговував Олексій Біліченко. Цього разу вже тренер "Фламінго" Євген Слива забрав команду з поля. Наставник скаржився на суддівство, і на байдужість федерації:

"В тому матчі один з наших гравців отримав жовту картку за підкат ззаду. На відео видно, що підкату не було і футболіст "Рокити" підскочив. Ми подали протест, але потім виявилося, що Олексій Біліченко у протоколі написав, що показав жовту за розмови з арбітром. Дуже зручно. Можливо цей матч став каталізатором того що ми покинули турнір. Президент Микола Завалій вирішив, що краще інвестувати кошти у розвиток дитячо-юнацького футболу у Горішніх Плавнях, аніж у чемпіонат області. От ви запитуєте чому ми знялися, а обласна федерація футболу не запитувала. Не було жодної спроби діалогу, виходить, ми тут не потрібні".

Позиція "Фламінго" не змінилася і за словами того ж Євгена Сливи, з ФФПО клуб більше не спілкувався.

"Чайка" (Дейкалівка)

Команда Ігоря Долгошеєва у чемпіонаті 2016-го року не хапала зірок з неба і не боролася за нагороди. Жодних претензій на адресу суддів чи федерації від цього колективу не звучало. Проте зараз команда вирішила зробити паузу. Головний інвестор "Чайки" Олександр Яременко заступив на керівну посаду у підрозділ Зіньківської РДА. Зараз він займається новим проектом — ФК "Зіньків", який заявився до першої ліги. Команда з Дейкалівки ж зробила паузу і за словами тренера Ігоря Долгошеєва на наступний рік планує повернутися.

"Фортуна" (Кейбалівка)

— Якщо бути до кінця відвертим, то у нашого президента Олександра Ящика були претензії до суддівства, — розповідає представник команди Сергій Плетінь. — Але це не головна причина. Просто він вирішив зекономити на чемпіонаті і вдосконалити футбольну інфраструктуру у Кейбалівці. На наступний рік "Фортуна" ймовірно повернеться.

"Колос" (Дмитрівка)

Ця команда теж знялася через фінансові причини. За словами президента Анатолія Базавлука, від команди відмовився її головний інвестор. "Колос" просто залишився без коштів з незрозумілими перспективами.

Таким чином маємо вищу лігу з семи команд. Для порівняння у першій лізі у кожній окремо взятій ігровій групі більше учасників — десять у групі А і дванадцять у групі Б. З семи "елітних" команд щонайменше чотири претендують на чемпіонство. У арбітрів Полтавщини новий куратор — на зміну Оксані Єрмаковій прийшов Ігор Покідько. Чи зменшиться кількість скандалів, чи можливо річ зовсім не в арбітрах, покаже цьогорічна обласна футбольна першість.

Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →