closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
timeZone
Время сайта
Ваше время 14:14 отличается от времени времени на сайте 17:14 .
Установить на сайте новое время?
closer-popup

Сергій Бортник: "Майбутнє українського футболу залежить від небайдужих до цього виду спорту людей"

Сергій Бортник: "Майбутнє українського футболу залежить від небайдужих до цього виду спорту людей"
Изменить размер a+ a-
1505
0

Стартувало друге коло чемпіонату Харківської області. Серед команд, які є учасниками найвищого за рангом дивізіону області одне із лідируючих місць займає ФК "Універ-Динамо", який створений на базі Харківського національного університету внутрішніх справ і цього року відмічає четверту річницю із дня свого заснування. Про підсумки першого кола, плани на другу частину чемпіонату, стратегію розвитку клубу та перспективи молодих гравців говоримо із Першим проректором університету та водночас президентом ГО ФСК "Універ-Динамо" Сергієм Бортником.

- Сергіє Миколайовичу, Ви задоволені результатами виступів своєї команди у першому колі чемпіонату Харківської області.

- В основному задоволений, хоча ми втратили декілька необов’язкових очок у неконтрольних матчах, виграли в усіх претендентів крім одного і втратили із аутсайдером. А якщо детально, то нічия на виїзді з Вовчанськом нас повністю задовольняє, а от поразка від Маяка і нічия із Квадро – це важко пояснити, хоча мабуть на даний час це наш рівень.

- Так гра на виїзді у Валках проти тамтешнього Маяка підкосила команду, що можете сказати і як охарактеризувати цю поразку.

- Я не був на грі, якраз був у відрядженні в той час, переглянув короткий відео-огляд. Сказати, що я не образився – нічого не сказати, але потім прийняв цю поразку, як таку, що відбулася от і все. Чого? Чому ? Хто? Як? –це вже немає ніякого значення. Знаю, що цього ніхто не хотів у нашій команді, але ми програли, ну так і є, що тут коментувати. Після бою руками вже не махають, для цього було 2 по 45. Маяк вже другій рік підряд б’є нас у себе вдома, молодці, мотивовано налаштовуються – це заслуговує поваги, ще раз вітаю їх з перемогою і тепер чекатимемо на матчі-відповідь вдома, хоча знаю, що знову буде нелегко, адже Маяк підсилився. Але це футбол і якраз за це ми і любимо футбол.

Читайте також: Чемпіонат Харківської області. 6-й тур. "Універ-Динамо" зміцнив лідерство

- Гра з ФК "Квадро" теж не заслуговувала на нічию, чому так сталось?

- Сталось як сталось – ми традиційно вже для нас не реалізували силу-силенну гольових моментів, як в першому так і у другому таймі. Не має у нашій команді поки-що "клепаря", який буде забивати голи і не "мазати" моменти. Забили гол, подумали, що вже все зроблено, дозволили собі деяку розконцентрацію і почали клеїти дурня, а можна їх було дотиснути ще в першому таймі і в другому спокійно грати по результату. Можливо, хтось вже був у відпустці, оскільки це була остання гра першого кола, можливо ще щось, але внаслідок таких наших дій суперник нас покарав і зрівняв рахунок наприкінці зустрічі, таким чином ускладнив нам турнірне становище. Так нам і треба і ми самі у цьому винні. В першу чергу проблеми треба шукати у собі, а потім вже добре розібравшись когось звинувачувати, я завжди про це нагадую, щоб не забували. І це стосується не лише футболу, а й усіх сфер суспільного життя. Коли люди спочатку будуть запитувати у себе чому так сталося, чому наприклад студент отримав три незадовільні оцінки? В першу чергу він перекладає вину на викладача який "вліпив" йому ці двійки, а вже потім підсвідомо розуміє, що це ж він все-таки недовчив предмет і сам винен, а можливо він не так себе вів по відношенню до викладача, постійно прирікався, не реагував на зауваження своєчасно, демонстративно робив усе навпаки. Тут існує багато прикладів, але повторюсь – спочатку треба починати із себе, забий своє і нікого нічому не розповідай і не доказуй. Звичайно є різні фактори у тому числі і суддівський, коли арбітр "гонить" одну із команд, інколи він це робить свідомо і через його низьку кваліфікацію це дуже помітно. Треба грати у футбол, а не з’ясовувати стосунки на полі, а ми знаємо, що футбол - це гра у якій виграє той, хто забив на один м’яч більше у ворота своєму супернику – все просто забийте більше і вам ніхто слова не скаже. Життя має правило бумерангу: всі старання рано чи пізно винагороджуються, все погане повертається поганим, все гарне повертається гарним. Не скажу, що я кожного тижня ходжу до церкви і б’ю там поклони, але живу із Богом у серці, мені цього достатньо щоб не робити по відношенню до людей того, чого не бажаю собі. А Квадро – молода, амбітна команда, а з молодими командами треба грати всі 95 хвилин, до того ж на кожному клаптику поля, а головне забивати своє. Молодим командам можна як набити цілу "торбу", так і програти, вони завжди б’ються до останнього, навіть коли розгромно програють.

- За результатами першого кола вже можна стверджувати і говорити про трійку призерів? Хто на Вашу думку виграє чемпіонат цього року і яким чином виглядатиме турнірна таблиця наприкінці вересня?

- Я б не забігав наперед і не віддавав нікому якихось переваг. Звичайно минулорічний чемпіон ФК "Вовчанськ" має більше всіх шансів, команда добре укомплектована досвідченими гравцями і перше коло пройшла із мінімальними втратами. Непогано стартував ФК "Зміїв", який знаходиться у трійці лідерів і теж у домашніх матчах буде показувати видовищну гру. ФК "Лозова-Панютине" теж грає стабільно, скажемо так своє бере і заслужено тримається у перший п’ятірці. ФК "Енергетик" із смт. Солоницівка теж має добротний кістяк виконавців у своєму розпорядженні і на даний час замикає п’ятірку лідерів. За "Топ-5" боротиметься і ФК "Квадро", який на даний час проходить повноцінний збір, а це значить, що перед командою ставляться цілі та завдання, вони можуть когось посунути. Молодий колектив ФК "Арена" гадаю буде нижче екватора, але команда молода і амбітна на чолі із професійним тренером теж буде створювати небезпеку. ФК "Первомайський" грає домашні матчі на високому рівні – цього треба остерігатись командам, гадаю, що вони піднімуться вище того місця на якому на даний час перебувають. ФК "Маяк" доукомплектувався досвідченими гравцями і в другому колі повинен піднятись набагато вище. З повагою ставлюсь до ФК "Солідарність", але шансів у цієї команди зовсім мало, дуже багато втрачено і дуже великий розрив, скоріше за все вони завершать чемпіонат на останній сходинці турнірної таблиці Вищої ліги, але все одно вони грають і підсилились в другому колі, на домашні матчі ходять люди – це заслуговує на повагу. Такий мій прогноз, але все може змінитись, подивимось через два місяці наскільки я був точним, а наскільки не точним, можливо я у чомусь помилився, так і є, але це мій приблизний прогноз і у когось він може виглядати по іншому чи не так?

- Перейдемо до справ буденних. У якому складі підійшла команда до участі у другій частині чемпіонату області? Знаємо, що випускники УФК майже цілим класом виявили бажання грати саме в Універ-Динамо.

- Порівняно із першим колом склад команди суттєво омолодився, зокрема завдяки випускному класу Харківського вищого училища фізичної культури. Ці молоді хлопці 2002 року народження впродовж двох останніх років мали можливість грати на нашому полі в змаганнях ДЮФЛ і бачили яке місце у вузі відведене футболу. Звичайно, велика подяка їхньому колишньому тренеру УФК Олегу Птачику, який при виборі професії, одностайно наголошував саме на ХНУВС, оскільки в плані розвитку і відношення до футболу серед ВНЗ в Харкові нам немає рівних – це я так кажу, щоб нікого не образити та при всій повазі до інших вузів міста, але із 100-відсотковою впевненістю. Після успішного складання іспитів вони зараховані на денну форму навчання за державним замовленням до наших факультетів, де будуть впродовж чотирьох років навчатись і здобувати вищу освіту, по завершенні ще два роки магістратури можна закінчити. А саме головне для них є те, що вони поєднуватимуть своє навчання із своїм улюбленим видом спорту – Футболом, для цього у нас створені всі умови і я їм у цьому сприятиму, без перебільшень. Також під час вступної компанії помітив декількох випускників футбольних ДЮСШ із м. Зміїв, м. Лозова, Одеської області, ФК "Полісся" Житомир. Знаєте є така приказка: "Ми відповідаємо за тих, кого приручаємо", отже для мене також важливо, щоб вони стали кваліфікованими фахівцями своєї справи і в майбутньому зайняли чільне місце в житті, були порядними людьми, а футбол їм завжди в цьому допомагатиме ну і ми теж. Хоча, якщо хтось із них, а це цілком можливо, в період навчання відчує, що йому цього мало і захоче стати футболістом-професіоналом, ми лише підтримаємо таку ініціативу і використовуючи всі свої футбольні зв’язки допоможемо у виборі професійного клубу без зайвих помічників. Але на даному етапі їм необхідний перехід із дитячого у дорослий футбол, треба подорослішати і фізично і розумово і ми якраз у цьому допоможемо. У мене в свій час у їхньому віці не було такої можливості – нехай вони скористаються нашою допомогою сповна.

Читайте також: Турнірна таблиця чемпіонату Харківської області

Нам надзвичайно приємно буде, коли наш гравець розпочне виступи у професійному клубі, наприклад в Металісті 1925, а чого ні? Харків – наше місто, ми у ньому живемо, працюємо, виховуємо своїх дітей, отримуємо зарплатню. Хто як не ми, кожен по різному повинен робити певний внесок у розвиток нашого харківського футболу, адже наше місто заслуговує на команду Прем’єр-ліги. І не треба переглядатись один на одного по боках, усі ці розмови про те, якій зараз складний час, як зараз важко і тяжко – це завуальований спосіб виправдати свої лінощі і свою бездіяльність. Успішне майбутнє українського футболу залежить від небайдужих до цього виду спорту людей, тобто від нас із вами.

- Раз вже заговорили за навчання, хотілося б дізнатися про деякі особливості на навести уточнення. Так є переваги, звичайно, і вони суттєві у порівнянні з іншими, але ж не всі хочуть служити і погони носити, марширувати по плацу тощо, а в футбол хочуть грати і навчатись у вашому вузі. Чи є якісь інші варіанти з навчанням?

- Звичайно, для тих, хто не хоче носити погони, а навчатись в університеті і бути гравцем нашого клубу існує Факультет № 6 ХНУВС - "Права та масових комунікацій", щоправда навчання на ньому здійснюється на умовах контракту за кошти фізичних або юридичних осіб, тобто за навчання проживання і харчування треба платити кошти. Тут навчається цивільна молодь, де вона може обрати собі професію за різними спеціальностями. Навчання недороге у порівнянні із іншими освітніми закладами, гуртожиток надаємо, він знаходиться на території університету і з його вікон видно наш стадіон "Динамо-Арену", поруч їдальня. До обіду навчайся, а після обіду на тренування, нікуди не треба їхати, когось чекати, чи просити, переодягнувся , пройшов 150 метрів і ти на стадіоні – що можна ще краще придумати? Серед студентів, які навчаються і грають у нашій команді я б відмітив Вітю Дем’янко, він вже завершив перший етап навчання, отримав диплом бакалавра і тепер навчається в магістратурі, ну і звичайно забиває голи за нашу команду (5 в першому колі). В цьому році в магістратуру вступили також наші гравці та випускники Данило Кучирка, Іван Омельяненко, Денис Вербицький та Роман Гудзь – у них ще два роки попереду, щоб отримати диплом і грати в футбол. На основі диплому молодшого спеціаліста на навчання вступив минулорічний випускник УФК Радіон П’ятак. Також є випускники, які грали в нас і навчались на цьому факультеті, серед них Москаленко Владислав, який грає зараз у ФК "Вовчанськ", а також в цьому році близько 5-6 чоловік знаю, що вступали, вони проявляться вже в перших числах вересня.

- Добре, ще раз дякуємо за екскурс, все виглядає дійсно переконливо, але перейдемо до справ футбольних. Хотілося б поцікавитись, які втрати з гравців після першого кола чемпіонату?

- Якихось особливих втрат можна сказати немає, на зміну гравцям одного рівня прийшли інші молоді гравці приблизно ж такого рівня. А якщо конкретно то два Іллі Сулаєв та Таран подались за кордон у пошуках кращого життя - це їх вибір. Олександр Семенов та Гліб Кіцила не переконали нас своєю грою, що потрібні клубу і були відраховані з команди, а півзахисник Андрій Запорощенко, який долучився до нас взимку змінив прописку з аматора на професіонала і тепер захищатиме прапори МФК "Миколаїв" (ПФЛ). Перед тим, як кудись переходити у пошуках чогось кращого, я завжди запитую чи це їх остаточне рішення, оскільки для них в основному – це дорога в одну сторону, потім він захоче повернутись до нас назад в команду, але ми вже його не візьмемо, як би він здорово не грав – така політика клубу. Ні за ким бігати не збираємось, нікого вмовляти теж не будемо, перейду на російську "Незаменимых нет – есть незамененные". Хоча інколи можливі й виключення з правил, оскільки існують різні причини.

- Хто входить до складу команди ФК "Універ-Динамо".

- На даний час ми граємо і в чемпіонаті Харківської області і в чемпіонаті м. Харкова. Звичайно чемпіонат області - це наш пріоритет, і в ньому грають наші найсильніші гравці. В чемпіонаті м. Харкова грає наш дублюючий склад, а також ті, хто знаходився на заміні в іграх на область. По різному буває, але успішно справляємось. До складу команди входять наші курсанти, студенти, наші діючі атестовані працівники поліції та працівники університету також можемо переглядати інших цікавих нам футболістів, студентів, випускників ДЮСШ, яких потім переводимо до себе. В Харкові і не тільки в Харкові багато талановитих молодих футболістів, які завершили виступи в ДЮФЛ і не знають що далі робити, шукають собі команди, але не всі проходять перегляд, щоб грати на професійному рівні. Багато молодих людей у 22-23 роки з різних причин опиняються поза футболом і мають лише середню освіту, з якою на престижну роботу не візьмуть, а здати шкільне ЗНО вже не вистачає розуму. Це проблема – безумовно, адже батьки бажають своїй дитині кращого майбутнього, а не блукання від одного кута до іншого. Ми пропонуємо і сучасну освіту і футбол, оскільки треба все робити одночасно, щоб потім не залишитись "неуком" і не наздоганяти втрачений час. Головну надію в майбутньому покладаємо на "молодняк", який все одно рано чи пізно заграє і це буде один єдиний чітко злагоджений колектив. Для цього в команді є колишні екс-професіонали, які навчають молодих гравців футбольній етиці, як на полі так і в роздягальні, це важливо, тримаємо баланс. З командою працює професійний тренер Сизихін Сергій Валерійович, який не менше мене вболіває за результат і є справжнім патріотом нашого клубу. У нього дуже цікаві і насичені тренування, кожен раз щось нове, він постійно працює над собою і над своїм професійним рівнем не шкодуючи сил і часу, користується заслуженою повагою і авторитетом серед гравців і адміністрації клубу. Між нами повна довіра і порозуміння і нам пощастило, що в команді працюють такі порядні та професійні люди.

- Знаємо, що Універ-Динамо серед інших команд Харківської області вирізняється потужньою, сучасною тренувальною базою та завидною інфраструктурою, яка спокійно дозволяє виступати не лише на аматорському рівні. Чи є плани професійного зростання клубу?

- Створення спортивного комплексу "Динамо-Арена" - належить колишньому Ректору ХНУВС, а нині начальнику ГУНП в Харківській області генералу поліції третього рангу Валерію Васильовичу Сокуренку. Те, що він спланував і зробив за часи свого керівництва університетом заслуговує особливої вдячності і поваги, зараз ця робота продовжується нинішнім Ректором, полковником поліції Швецем Дмитром Володимировичем. А на самому ділі все можна зробити, а головне було б бажання і можливості. Все знаходиться у нас під ногами і треба лише все це розгледіти, ну і звичайно повинна бути сила спеціальних знань і продуманий план дій, а ще бажання – бо це тисяча можливостей, а не бажання це навпаки тисяча перешкод.

Читайте також: Бомбардири чемпіонату Харківської області

Для аматорських виступів у нас все на найвищому рівні. Перше і головне – це сучасне поле, роздягальні, як домашня так і гостьова, конференц - зал, минулого року запустили власну лазню, на території розташовані ще два міні-футбольні поля із синтетичним покриттям, цього року у серпні запустимо ще одне поруч із стадіоном, також до вересня місяця будуть встановлені глядацькі трибуни з накриттям на 800 місць. В планах також дитяча школа, яка складатиметься із дітей співробітників університету. Цей список ще можна продовжувати, але хто хоче детально ознайомитись, то може це зробити на нашому сайті. Я б не хотів робити якісь гучні заяви з приводу того, що ми скоро будемо грати на професійному рівні, скажу одне: "поганий той солдат, який не мріє стати генералом". Всьому свій час і якщо чомусь треба відбутися, то воно обов’язково настане. Все повинно відбуватись поступово, а команда для підвищення в класі повинна бути і фізично готова і політично, стратегія малих кроків за якими розвивається наш клуб повинна себе виправдати і ми все робимо, щоб у любий час бути готовими для того от і все. Якщо керівництво МВС України буде вважати за необхідне мати команду у своїй структурі, яка представлятиме і здійснюватиме популяризацію нашого міністерства, то ми готові позмагатися за право бути першими у списку. Всім зрозуміло, що для цього повинно бути передбачене відповідне фінансування. Знаю деякі команди, які всім розповідають, що вони вже в наступному році стануть професіоналами, потім в наступному, потім ще і так триває безкінечно. Знаю також і інших і НЕ РОЗУМІЮ команди, які йдуть у професіонали не маючи своєї власної інфраструктури, своїх вболівальників і заявляють під час проходження атестації орендовані стадіони, автобуси, роздягальні з туалетами тощо, для чого це їм, що вони переслідують? Читаючи у спортивних новинах їхні протести з приводу не видачі їм ліцензії хочеться запитати: "Куди ви лізете?" Ви ж почнете грати, а через три чотири тури зніметесь і всі ваші виступи завершились. До того ж, ми мали можливість грати із однією з таких команд в Кубку України серед аматорів минулого року і про те, як вони нас зустріли у домашньому матчі використовуючи свій "професійний підхід" краще не згадувати. Для того, щоб виступати на професійному рівні - все повинно відповідати рівню професіоналів, жодних порушень не можна пропускати інакше професійний рівень перетвориться на аматорський. Саме через такий підхід окремі аматорські команди у товариських матчах без шансів переграють професійні команди.

- Так виглядає дуже амбітно, а критика взагалі конструктивна. Але хотілось би поцікавитись, які завдання стоять перед клубом у осінній частині футбольного чемпіонату?

- ФК "Універ-Динамо" продовжить друге коло чемпіонату Харківської області, де побореться за найголовніші медалі. Продовжимо участь у чемпіонаті та кубку м. Харкова, де ми лідируємо. Також на початку вересня розпочнемо ігри на кубок серед аматорських команд (ААФУ), а також вперше наша новосформована студентська команда (U-21) візьме участь у чемпіонаті України Всеукраїнської футбольної асоціації студентів. В кожному із видів будемо ставити максимальні завдання.

- Ну що ж залишається лише побажати успіхів і нових досягнень, оскільки за чотири роки свого існування і своїх виступів ФК "Універ-Динамо" вже добре відомий не лише в Харківській області, але й за її межами.

- Дякуємо, добряче попрацюємо над тим, щоб справити всі покладені на нас сподівання та очікування.

Для довідки:

  • Футбольний клуб "Універ-Динамо" представляє Харківський національний університет внутрішніх справ МВС України.
  • Заснований у 2016 році.
  • Адреса: м. Харків, проспект Льва Ландау 27.
  • Стадіон: "Динамо-Арена".
  • Кольори клубу: білі, сині, біло-сині.

Досягнення:

  • Володар кубку Зимового чемпіонату Харківської області 2019 року;
  • Віце-чемпіон Харківської області 2018 року;
  • Фіналіст Суперкубку Харківсьої області 2018 року;
  • Володар Кубку МВС України з футболу 2018 року;
  • Володар кубку МВС України з футзалу 2016 року.
Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться

Рейтинг букмекеров

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →